Το κυβερνητικό φιάσκο με την απόφαση για το κλείσιμο της Νυμφαίας, που βάζει ταφόπλακα στον τουρισμό και προκαλεί ανεπανόρθωτο πλήγμα στην τοπική οικονομία, προσπάθησε να δικαιολογήσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας την Παρασκευή 3 Ιουλίου στο «Ράδιο Χρόνος».
Ο Βουλευτής Ροδόπης εξηγώντας τους λόγους της κυβερνητικής απόφασης είπε ότι αυτή οφείλεται στο έντονο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη νότια Βουλγαρία και το κλείσιμο των συνόρων ήταν αναπόφευκτο προκειμένου να μην περάσει το φορτίο αυτό στην περιοχή μας.
Προκειμένου, μάλιστα, να κατευνάσει τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων και της κοινωνίας, έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί μέχρι και κίνδυνο «lockdown σε ολόκληρη την πόλη της Κομοτηνής», κάτι που θα προκαλέσει όπως είπε τεράστια οικονομική ζημιά, ενώ προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα είπε ότι «εκτός από το Φανάρι και τη Μαρώνεια, ο νομός μας δεν είναι τουριστικός. Αυτοί που θίγονται είναι η Θάσος, η Καβάλα και ίσως και η Αλεξανδρούπολη».
Όσον αφορά τον Προμαχώνα, αποκάλυψε ότι συζητήθηκε το κλείσιμο του όμως έμεινε υποχρεωτικά ανοιχτός λόγω οδηγίας της Ε.Ε. και επιλέχθηκε έναντι της Νυμφαίας καθώς πρόκειται για το συνοριακό σημείο με τη μεγαλύτερη διέλευση.
Ο Βουλευτής Ροδόπης πάντως απέφυγε να πάρει θέση για το εύλογο ερώτημα που έχουν θέσει οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς. Αν όντως υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη Βουλγαρία, τότε γιατί δεν κλείνουν τα σύνορα για όλους;
Δηλαδή, οι Έλληνες μπορούν ακίνδυνα να μεταβαίνουν στη Βουλγαρία για τις αγορές τους και να επιστρέφουν ανεξέλεγκτα χωρίς υγειονομικό έλεγχο στην Ελλάδα όμως οι Βούλγαροι απαγορεύεται να έρχονται στην χώρα μας για να μη μεταφερθεί ο ιός;
Σημεία από τη συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη:
«Έχω μιλήσει με το γραφείο του πρωθυπουργού, με τον κ. Πέτσα, με τον κ. Χαρδαλιά αλλά και με όλους τους φορείς. Η αιτία της απόφασης είναι διπλή. Η πρώτη, ότι το ιικό φορτίο που εντοπίστηκε τις τελευταίες μέρες στη νότια Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι εξαιρετικά υψηλό, προσεγγίζει περίπου το 2,7% όταν στην Ελλάδα είναι κάτω 0,6%. Αυτό σημαίνει ότι και η ταχύτητα και η ποσότητα μεταδοτικότητας της νόσου είναι αρκετά υψηλές άρα ο κίνδυνος να μεταφερθεί στην περιοχή μας είναι πολύ αυξημένος.
Τα πρόσφατα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην Ξάνθη και σε κάποια δικά μας χωριά δείχνουν ότι κάποιες διελεύσεις ήταν ανεξέλεγκτες. Δηλαδή, άρρωστοι άνθρωποι πέταξαν από Ολλανδία ή Γερμανία προς τη Βουλγαρία και πέρασαν οδικώς στην περιοχή μας.
Ο Προμαχώνας έμεινε ανοιχτός επειδή υπήρχε αντίστοιχη οδηγία της ΕΕ ότι με τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να υπάρχει ένας ελεγχόμενος δίαυλος και επελέγη ο Προμαχώνας επειδή έχει τη μεγαλύτερη διέλευση. Μας υποχρεώνει η ΕΕ να υπάρχει μια δίοδος ανοιχτή παρ’ ότι συζητήθηκε και το κλείσιμο του Προμαχώνα.
Ζήτησα να ετοιμαστεί άμεσα συνεργείο ελέγχου ώστε να εγκατασταθεί στη Νυμφαία ώστε όταν θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξει η Νυμφαία αλλά με ελεγχόμενη ροή.
Η πόλη μας και ο νομός μας, εκτός από το Φανάρι και τη Μαρώνεια, δεν είναι τουριστικός νομός. Αυτοί που θίγονται είναι η Θάσος, η Καβάλα και ίσως και η Αλεξανδρούπολη.
Εμείς περιμένουμε αυτό το μήνα περίπου 2.100 φοιτητές που θα επιτύχουν στις εξετάσεις και θα έρθουν για να νοικιάσουν σπίτια. Εάν περάσει αυτό το φορτίο μέσα και μπει σε lockdown η πόλη ή η Θράκη, δεν θα μπορέσουμε να δεχτούμε ούτε τους φοιτητές και η οικονομική ζημιά θα είναι τεράστια.
Θα πρέπει να έχουμε έτοιμη υγειονομική ομάδα που θα κάνει ελέγχους στα σύνορα διαφορετικά αν η διέλευση είναι ανεξέλεγκτη, η ζημιά θα είναι μεγάλη για την περιοχή.
Στις 6 Ιουλίου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση και θα αποφασιστεί αν τα σύνορα κλείσουν ή ανοίξουν».