Θλίψη στην τοπική κοινωνία προκάλεσε η είδηση της απώλειας του γνωστού και αγαπητού μαθηματικού Αθανάσιου Λιπορδέζη. Ο εκλιπών υπήρξε οραματιστής και δημιουργός του εμβληματικού Μουσείου Καραθεοδωρή.
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Αθανάσιου Λιπορδέζη. Στο συλλυπητήριό του μήνυμα τονίζει τα εξής:
«Ο Αθανάσιος Λιπορδέζης, ο αγαπητός μας Σάκης, υπήρξε ένας εξαίρετος Κομοτηναίος μαθηματικός και συγγραφέας. Υπηρέτησε με πάθος την επιστήμη του, αλλά και την πόλη του. Εμπνευστής, οραματιστής και δημιουργός και με την αμέριστη στήριξη των Δημοτικών αρχών του εμβληματικού Μουσείου Καραθεοδωρή. Ενός Μουσείου, που αποτελεί ένα πραγματικό μουσειακό στολίδι της Κομοτηνής. Το έργο του θα συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί. Ας είναι η μνήμη του αιώνια και η ψυχή του αναπαυμένη».
Το βιογραφικό του Αθανάσιου Λιπορδέζη
Ο Αθανάσιος Λιπορδέζης γεννήθηκε το 1955 στην Κομοτηνή, σπούδασε στο τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Από φοιτητής ακόμη ασχολήθηκε με την εκπαίδευση μαθητών καθώς και με την συγγραφή μαθηματικών φυλλαδίων. Μετά την Φυσικομαθηματική σχολή σπούδασε Δημοσιογραφία, Κοινωνιολογία και Ψυχολογία στο ΚΕΦΚΣ (Κέντρο Ελεύθερων Φιλοσοφικών Κοινωνικών Σπουδών) του London European College. Από το 1980 ίδρυσε το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «2001 Ορόσημο». Έχει διδάξει πάνω από 35.000 ώρες μαθηματικά σε όλες τις τάξεις ανελλιπώς από το 1978.
Ανέπτυξε πλούσια και επιτυχή συγγραφική δράση με φροντιστηριακά βιβλία για το Γυμνάσιο και το Λύκειο και για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, καθώς και βιβλία για την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης όπως οι «ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ» που συνέγραψε μαζί με τους Ν. Λυγερό και Ν. Φωτιάδη. Επίσης, έγραψε πλήθος άρθρων πάνω στην ιστορία των μαθηματικών και ιστορικά βιβλία για την ζωή και το έργο του μεγάλου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Το 2005 ίδρυσε τον Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή και ανέλαβε δυναμική δράση για την ανάδειξη του μεγάλου μαθηματικού. Ήδη από το 2001 έως και σήμερα είναι εκδότης της εφημερίδας «Καραθεοδωρή», στην οποία αποτυπώνεται η έρευνα γύρω από τη ζωή και το έργο του γένους Καραθεοδωρή. Σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και τον Ν. Λυγερό έθεσαν τις βάσεις για την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, μετά από δεκαπενταετή έρευνα στην Ελλάδα, το Ισραήλ, Πολωνία, Γαλλία, Αμερική και τη Γερμανία. Έτσι, από το 2009 λειτουργεί το Μουσείο Καραθεοδωρή με μεγάλη επισκεψιμότητα. Σήμερα ο σύνδεσμος έχει πάνω από 1.000 μέλη μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι επιστήμονες από όλη την οικουμένη.
Διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέλαβε τη διοργάνωση του 19ου πανελλήνιου συνεδρίου μαθηματικών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, την έναρξη του οποίου κήρυξε η κόρη του μεγάλου Μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Συμμετείχε μέχρι σήμερα σε πάνω από 50 διεθνή συνέδρια μαθηματικών με παρουσιάσεις εργασιών ή ως μέλος οργανωτικής επιτροπής, καθώς και σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες. Συνεχίζει να δίνει διαλέξεις σε ιδιωτικά σχολεία, παραρτήματα της Ε.Μ.Ε. και σε Πανεπιστήμια.