Τελειωμό δεν έχουν όπως φαίνεται οι καταγγελίες για τα όσα λαμβάνουν μέρος στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής, όπου κατά κοινή πλέον ομολογία επικρατούν ελλιπείς συνθήκες φροντίδας για τα έγκλειστα σε αυτό ζώα.
Ήδη, από τον Οκτώβριο του 2018, ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ροδόπης σε ανακοίνωση του μιλούσε για «μετεγχειρητικές λοιμώξεις, ακόμα και θανάτων σκύλων, μετά από στείρωσή τους, στο ιατρείο του Δημοτικού Κυνοκομείου» επισημαίνοντας πως «οι συνθήκες υγιεινής, αποστείρωσης καθώς και οι συνθήκες διενέργειας των χειρουργικών επεμβάσεων και η μετεγχειρητική τους φροντίδα, χρήζουν άμεσα επιθεώρησης και αξιολόγησης από τους αρμόδιους».
Αξιοσημείωτη, επίσης στο ίδιο μήκος κύματος, η πρόσφατη καταγγελία της ομάδας «Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής SOS» για θανάτους σκυλιών ύστερα από εγχειρήσεις στείρωσης αλλά και η παρέμβαση της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού που θέτει με έγγραφο της προς τον Δήμαρχο Κομοτηνής ζητήματα που άπτονται της νομιμότητας.
Εκτός των παραπάνω, υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη κατατεθεί τον περασμένο Μάρτιο μήνυση από φιλόζωους για παράνομη κράτηση σκύλων ενώ σήμερα φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας μια ακόμα προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τα διαλαμβανόμενα στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής.
Γυναίκα, κάτοικος Κομοτηνής, με αίτηση της προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης στις 21 Οκτωβρίου 2019 ζητά τη διενέργεια κτηνιατρικού ελέγχου καθώς όπως ισχυρίζεται στο Δημοτικό Κυνοκομείο βρίσκονται ανεμβολίαστα ζώα, στα οποία δεν έχουν διενεργηθεί εξετάσεις και τα οποία βρίσκονται παρανόμως έγκλειστα για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που ορίζει ο νόμος.
Η αίτηση προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης:
«Στις 8/10/19 επισκέφθηκα το Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής για να υιοθετήσω ένα σκυλί. Θεωρώντας ότι στα σκυλιά του Κυνοκομείου τους είχαν κάνει όσα ο νόμος 4279/2012 επιβάλλει –ήτοι, σήμανση, εξετάσεις και ίαση πιθανών ασθενειών, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και ότι άλλο χρειάζεται το κάθε ζώο- διάλεξα ένα ημίαιμο πιτ μπουλ.
Αφότου είπα ότι αυτό θα το υιοθετήσω, πήγα στον γιατρό του Κυνοκομείου που έχει σύμβαση με τον Δήμο για να κάνουμε τα έγγραφα υιοθεσίας. Ενώ υπάλληλος του Κυνοκομείου συμπλήρωνε τα χαρτιά, ο γιατρός πήρε το σκυλί μέσα στο εξεταστήριο. Τον ρώτησα γιατί πήρε το σκυλί που κρατούσα και μου απάντησε ότι πρέπει να του κάνει κάποιες εξετάσεις. Μετά από ένα τέταρτο ξαναήρθε ο γιατρός και μου είπε ότι οι εξετάσεις έδειξαν ότι το σκυλί πάσχει από ερλίχια.
Μου έδωσε τη θεραπεία που πρέπει να κάνει για 28 ημέρες λέγοντας ότι το ζώο θα γίνει εντελώς καλά γιατί δεν είναι κάτι σοβαρό. Ρώτησα υπάλληλο του Κυνοκομείου πόσο καιρό είναι το σκυλί στο Κυνοκομείο και μου απάντησε περίπου ένα χρόνο. Αφού με διαβεβαίωσε ο γιατρός ότι δεν έχει κάτι σοβαρό, υπέγραψα τα χαρτιά που με καθιστούσαν ιδιοκτήτη – κηδεμόνα του ζώου.
Πηγαίνοντας προς την έξοδο μου τράβηξαν την προσοχή δύο μικρά κουτάβια. Μου είπαν ότι είναι αδερφάκια ηλικίας δύο μηνών τα οποία μπήκαν μέσα πριν περίπου μια εβδομάδα. Μου άρεσαν πολύ και τους είπα ότι θα το σκεφτώ μήπως μπορέσω να υιοθετήσω το ένα από τα δύο.
Πράγματι, την Πέμπτη 17/10/19 ξαναπήγα στο Κυνοκομείο και ζήτησα να υιοθετήσω κάποιο από τα δύο κουταβάκια. Μου είπαν ότι το προηγούμενο Σάββατο 12/10/19 είχε πεθάνει το ένα από γαστρεντερίτιδα και ότι από την Δευτέρα 14/10/19 το δεύτερο κουταβάκι έδειχνε άρρωστο. Ζήτησα από τον γιατρό του Κυνοκομείου να υιοθετήσω το κουτάβι και να το πάω για αποθεραπεία σε ιδιώτη κτηνίατρο όπως και έγινε.
Το κουτάβι το υιοθέτησα την Πέμπτη 17/10 και κατευθείαν το πήγα στον ιδιώτη γιατρό Κομοτηνής κ. ….. ο οποίος μόλις το είδε κατάλαβε ότι το ζώο ήταν άρρωστο. Αμέσως διαπίστωσε σοβαρή υποθερμία και επειγόντως του έβαλε ορό επειδή όπως μου εξήγησε ήταν αφυδατωμένο και χρειάζονταν από την Δευτέρα που εκδήλωσε συμπτώματα ασθένειας να του δώσουν αμέσως ορό και αντιβίωση.
Ο κ. …… το τύλιξε αμέσως με θερμοφόρες για να μην πέσει περαιτέρω η ήδη χαμηλή θερμοκρασία του παράλληλα με τον ορό αντιβίωσης. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, το κράτησε στο ιατρείο του για νοσηλεία ώστε να το παρακολουθεί συνεχώς.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες του το κουτάβι απεβίωσε την επόμενη ημέρα Παρασκευή 18/10/2019 αφότου το πήρα από το Κυνοκομείο. Ο θάνατος του μου προκάλεσε θλίψη και ενοχές που δεν το πήρα από το Κυνοκομείο στις 8/10/19 μαζί με το άλλο, γιατί πιστεύω ότι δεν θα είχε πεθάνει λόγω της έγκαιρης θεραπείας που θα το υπέβαλλε ο κ. ……. Αιτία θανάτου του κουταβιού ήταν η γαστρεντερίτιδα. Σχετικά, επισυνάπτω την γνωμάτευση του κ. ……. τον οποίο εμπιστεύομαι.
Τα κουτάβια μέχρι 43 ημερών έχουν τα αντισώματα της μητέρας τους. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, εάν είχαν εμβολιαστεί τα δύο κουτάβια που ήταν απροστάτευτα πριν τα βάλουν στο Κυνοκομείο με τα επιβαρυμένα ζώα, λαμβανόμενου υπ’ όψιν πως η δράση του εμβολίου ενεργοποιείται μετά τουλάχιστον 10 ημέρες από τη λήψη.
Θέτω στην κρίση σας προς αξιολόγηση:
α) Εάν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εισάγουν κουτάβια μα και ενήλικα ανεμβολίαστα ζώα στο Κυνοκομείο, τα οποία αθωράκιστα, κολλάνε ασθένειες που εκδηλώνονται μετά από την επώαση τους στο ζώο και έχουν ως κατάληξη ενίοτε τον θάνατο.
β) Με δεδομένο ότι το ζώο (ημίαιμο πιτ μπουλ) βρίσκονταν περίπου ένα χρόνο στο Κυνοκομείο και μόνο μόλις ζήτησα να το υιοθετήσω ο γιατρός του έκανε εξετάσεις, με αναγκάζει να θέσω υπ’ όψιν σας την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλα ζώα συντροφιάς στο Κυνοκομείο χωρίς ενδεχομένως να έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις, εμβόλια και άλλες διαδικασίες που προβλέπονται και απαιτούνται για να πιστοποιηθούν ως υγιή.
γ) Το τρίτο ερώτημα που οφείλω να σας υποβάλλω προς κρίση είναι για ποιο λόγο κράτησαν έγκλειστο το ημίαιμο πιτ μπουλ επί ένα ολόκληρο χρόνο ενώ η νομοθεσία Ν.4279/12 επιβάλλει την άμεση επανένταξη του αφού τσιπαριστεί, εμβολιαστεί, στειρωθεί, στο περιβάλλον που ζούσε πριν την αδικαιολόγητη φυλάκιση του. Όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση τουλάχιστον απεδείχθη, το ζώο που υιοθέτησα ήταν άρρωστο. Άρρωστα ζώα ανάμεσα σε ανεμβολίαστα ζώα λειτουργούν ως βόμβες γιατί μολύνουν και άλλα ζώα.
Για όλους αυτούς τους λόγους και με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος μου κατά παντός υπευθύνου, αιτούμαι να χορηγήσετε επείγουσα εισαγγελική παραγγελία προς κ. Προϊστάμενο οικείου ή όμορου νομού Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για απροειδοποίητο έλεγχο του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής ώστε να καταγραφεί εάν διαπράττονται πράξεις ή παραλείψεις εις βάρος των ζώων που έχουν εγκλειστεί σε αυτό».