ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Επιστολή – «κόλαφος» του Κτηνιατρικού Συλλόγου Ροδόπης για το Δημοτικό Κυνοκομείο

Αιτείται την άμεση επέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους των κυνοκομείων και εναρμόνιση με τις νόμιμες προϋποθέσεις έως να εξασφαλιστεί η υγιεινή του χώρου

fonirodopis.gr

Με μια μακροσκελή επιστολή στην οποία αποτυπώνονται λεπτομερώς οι τραγικές συνθήκες και οι παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής, ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ροδόπης ανακοίνωσε την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη για την έρευνα και την επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν τα αδέσποτα ζώα.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αποτελεί επί της ουσίας την καλύτερη επιβεβαίωση της «Φωνής της Ροδόπης» και των όσων είχαμε καταγγείλει το προηγούμενο διάστημα μέσα από τα ρεπορτάζ μας.

Γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για τα υπεράριθμα σκυλιά στο Κυνοκομείο, την παρουσία μόνο ενός κτηνιάτρου, την επιδημία μόρβας και τις συνθήκες ταφής των ζώων.

Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ροδόπης αιτείται επίσης την άμεση επέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους των κυνοκομείων και εναρμόνιση με τις νόμιμες προϋποθέσεις έως να εξασφαλιστεί η  υγιεινή του χώρου και διακοπή των χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι να διερευνηθούν οι συνθήκες υγιεινής.

Η ανακοίνωση του Κτηνιατρικού Συλλόγου:

«Κύριοι, ως πολίτες και ως Κτηνίατροι, έχουμε ηθικό χρέος να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε μια νοσηρή κατάσταση, που με την ανοχή των υπευθύνων λαμβάνει χώρα σε βάρος των ζώων αλλά και της Δημόσιας Υγείας. Για να γίνει κατανοητή η έκταση του προβλήματος, θα πρέπει αρχικά να παραθέσουμε την επικρατούσα κατάσταση και στη συνέχεια να επισημάνουμε τα κρίσιμα σημεία, τα οποία προσβάλλουν κυρίως την ευζωία των αδέσποτων σκύλων, τη Δημόσια Υγεία, τη Νομοθεσία, αλλά και την υπόστασή μας ως πολίτες και επαγγελματίες.

Σήμερα, υπάρχουν δύο χώροι συγκέντρωσης σκύλων στο Δήμο Κομοτηνής, που φιλοξενούν περί τα 400 σκυλιά έκαστος (όπως πληροφορηθήκαμε από τους αρμόδιους), και απασχολείται ένας  κτηνίατρος με σύμβαση έργου. Δυστυχώς,  σε αυτούς τους χώρους, με ελλιπείς συνθήκες φροντίδας, τα ζώα υπόκεινται σε παθητική κακοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, ο ένας χώρος έχει αδειοδοτηθεί από την αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Νομαρχίας Ροδόπης) για να φιλοξενήσει πολύ μικρότερο αριθμό ζώων, 80 σύμφωνα με πηγές μας, ενώ ο άλλος στερείται άδειας λειτουργίας και νομιμότητας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δικές μας και πολιτών, που έχουν επισκεφτεί το χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής, δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές για να στεγαστούν και να αυλιστούν κατάλληλα όλα αυτά τα σκυλιά. Έχουν δημιουργηθεί από εθελοντές και εργαζομένους, άναρχες πρόχειρες περιφράξεις στις οποίες τοποθετούνται γερμένοι κάδοι σκουπιδιών, ως καταλύματα, χωρίς σταθερό δάπεδο, αλλά απευθείας στο χώμα με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνιμα λάσπη, ούρα και κόπρανα. Στους χώρους αυτούς συναθροίζονται πολλά σκυλιά μαζί με αποτέλεσμα την εμφάνιση κανιβαλιστικών φαινομένων, καθώς και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω έλλειψης επιστημονικού αλλά και βοηθητικού προσωπικού. Πρόκειται για χώρο ρυπαρό και ακατάλληλο για την ευζωία των σκύλων.

Στον ίδιο χώρο του αδειοδοτημένου Κυνοκομείου του Δήμου Κομοτηνής λειτουργεί ιατρείο ζώων για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και τη διενέργεια των στειρώσεών τους. Ως ιδιώτες κτηνίατροι, τελευταία, έχουμε γίνει μάρτυρες μετεγχειρητικών λοιμώξεων ακόμα και θανάτων σκύλων, μετά από στείρωσή τους, στο ιατρείο του Δημοτικού Κυνοκομείου. Τα  συμπτώματα είναι απίσχνανση, ανορεξία, πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, αποστήματα, αιμορραγίες, ίκτερος κλπ. Οι συνθήκες υγιεινής, αποστείρωσης καθώς και οι συνθήκες διενέργειας των χειρουργικών επεμβάσεων και η μετεγχειρητική τους φροντίδα, χρήζει άμεσα επιθεώρησης και αξιολόγησης από τους αρμόδιους.

Επιβεβαιωμένα είναι και τα κρούσματα «μόρβας» (νόσος Carre) στο χώρο του Κυνοκομείου  τις τελευταίες μέρες, με άγνωστο αριθμό θανάτων. Πρόκειται για νόσο ιογενή, με εύκολη μετάδοση και εξαιρετικά υψηλή θνητότητα (90%) ακόμα και σε εμβολιασμένα σκυλιά.

Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν αρκετά ζώα με λεϊσμανίαση, μια ανθρωποζωονόσο που μεταδίδεται με τις σκνίπες. Τα ζώα αυτά πρέπει να φιλοξενούνται σε ειδικούς κλειστούς χώρους, εφόσον αναλαμβάνεται η θεραπεία τους, για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου, κάτι που επίσης δεν τηρείται. Ένα ακόμα νόσημα του οποίου η παρουσία τίθεται δυστυχώς υπό διερεύνηση είναι η Λεπτοσπείρωση, που αποτελεί Νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης και ύψιστο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, λόγω των ζώων που νόσησαν με νεφρική ανεπάρκεια και ίκτερο, μετά τη διαμονή τους στο χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου.

Επίσης αμφίβολες είναι οι συνθήκες  ταφής των ζώων που πεθαίνουν, είτε στο Κυνοκομείο του Δήμου, είτε συλλέγονται από τους δρόμους. Γίνεται λόγος για την παρουσία τάφρου που απορρίπτονται τα νεκρά ζώα, η οποία σκεπάζεται αφού γεμίσει, αποτελώντας μια ακόμα εστία μόλυνσης.

Παραδόξως και παρά τις επικρατούσες συνθήκες, είναι σύνηθες το φαινόμενο, της δωρεάν στείρωσης σκύλων, που έχουν ήδη υιοθετηθεί αλλά και ιδιόκτητων ζώων, καθώς και οι δωρεάν επαναλήψεις των εμβολίων των κουταβιών, με πρόσχημα τη δημιουργία κινήτρων για την υιοθεσία αδέσποτων.

Δημιουργώντας έτσι ένα κύκλωμα εκμετάλλευσης του δημόσιου χρήματος, που θα έπρεπε να διατίθεται για τους πραγματικούς σκοπούς του προγράμματος, που είναι η στείρωση των πραγματικά αδέσποτων, η σήμανση, ο έλεγχος για ανθρωποζωονόσους, ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση των ζώων, καθώς και η φιλοξενία τους σε κατάλληλους χώρους, όπως αυτά προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η παραβίαση της έννοιας του «αδέσποτου» ζώου όπως αυτή ρητά περιγράφεται στον 4039/12, αλλά και στο νέο σχέδιο νόμου που ήρθε στη δημοσιότητα και θα επανέλθει σε δημόσια διαβούλευση, είναι κατά τη γνώμη μας βασική αιτία λανθασμένης και ποινικά διάτρητης χρήσης του δημόσιου χρήματος. Επίσης, είναι ένας από τους λόγους αποτυχίας των προγραμμάτων για τα αδέσποτα, διότι καταφέρνει τη δημιουργία κι άλλων ιδιοκτητών σκύλων που αποποιούνται την ευθύνη τους απέναντι στο κατοικίδιό τους. Μάλιστα είναι συχνό το φαινόμενο να περιφέρονται στους δρόμους σκυλιά, που ήδη υιοθετήθηκαν από το Δημοτικό Κυνοκομείο, σε ημιαδέσποτη κατάσταση.

Κι ενώ υπάρχουν πολλά αστείρωτα σκυλιά στους δρόμους, διενεργούνται εξειδικευμένα χειρουργεία, αμφίβολης χρησιμότητας και χωρίς να πρόκειται πάντα για επείγοντα περιστατικά, σε ζώα που θα επανενταχτούν ή ήδη έχει κανονιστεί η υιοθεσία τους. Τα χειρουργεία αυτά συνήθως χρηματοδοτούνται από γερμανικές φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες και μεσολαβούν για υιοθεσίες στη Γερμανία. Άξιο διερεύνησης είναι το ποιος αποφασίζει γι’αυτά τα χειρουργεία, τη στιγμή που μάλιστα δε συνεδριάζει η 5μελής επιτροπή, καθώς και ο τρόπος επιλογής του εξωτερικού ιδιωτικού ιατρείου που τις αναλαμβάνει.

Οι προαναφερθείσες υιοθεσίες, γίνονται χωρίς τη φυσική παρουσία των ανθρώπων που τα υιοθετούν και θα πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα «Traces». Εκτός από την άμεση χρηματοδότηση, δεχόμαστε και δωρεές ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τη μορφή τροφών, αναλωσίμων ακόμα και φαρμάκων, τα οποία όμως θα τα κατατάσσαμε στο παραεμπόριο και την παράνομη εισαγωγή φαρμάκων εφόσον δε συνοδεύονται από παραστατικά .  

Όσον αφορά τις συνθήκες, που θα έπρεπε να επικρατούν στους χώρους αυτούς, συμφώνα με την υπουργική απόφαση 280262/2003 (ΦΕΚ 1874/17.12.2003), προβλέπεται χώρος μεγέθους 8τ.μ. ανά ζώο, ατομικό χώρο ανάπαυσης και άσκησης, με μόνωση, θέρμανση και εξαερισμό, που να εξασφαλίζουν την προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων, διέπονται από τις διατάξεις του Ν. 604/77 και το Π.Δ. 463/78,όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 Ν.3170/2003.   

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο (4039/12) για τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων, προβλέπεται :  Περισυλλογή – Έλεγχο για ανθρωποζωονόσους – Σήμανση  – Εμβολιασμό – Στείρωση – Επανένταξη σε συγκεκριμένες περιοχές και υπό προϋποθέσεις.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι το παραπάνω σχήμα στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο τμήμα του στην εργασία του κτηνιάτρου, η ευθύνη του οποίου περιλαμβάνει:

1. Να παρίσταται στην περισυλλογή

2. Να εκτιμά την κατάσταση της υγείας

3. Να διενεργεί διαγνωστικά τεστ για ανθρωποζωονόσους

4. Να πραγματοποιεί τη σήμανση, την καταγραφή στο Υπουργείο

5. Να στειρώνει , να εμβολιάζει, να αποπαρασιτώνει

6. Να περιθάλπει τα τραυματισμένα, τα ασθενή και τα δηλητηριασμένα

7. Να γνωμοδοτεί την 5μελή επιτροπή του Δήμου για την επανένταξη

8. Να είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του Κυνοκομείου του Δήμου  και να επιθεωρεί τα ζώα που διαμένουν εκεί δις ημερησίως

9. Να συμπληρώνει τα απαραίτητα βιβλία που τηρούνται στο Κυνοκομείο

Ο όγκος δουλειάς με βάση τις απαιτήσεις του Δήμου Κομοτηνής εκτιμάται τεράστιος για να μπορέσει να υλοποιηθεί από ένα και μόνο κτηνίατρο.

Σημειώνουμε εδώ, ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο θα έπρεπε εκτός των απαραίτητων υποδομών, να απασχολούνται και ένας κτηνίατρος για κάθε 50 ζώα. (ΝΟΜΟΣ  4235/2014 (ΦΕΚ Α’32), Άρθρο 46  Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α΄ 15))

Με βασικό άξονα την ευζωία των ζώων αδέσποτων και δεσποζόμενων  ζώων και οραματιζόμενοι την μείωση των αδέσποτων και ημιαδέσποτων σκύλων στους δρόμους (που σίγουρα δεν αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για τη διαβίωσή τους, εφόσον κινδυνεύουν καθημερινά από τροχαία, δηλητηριάσεις, πείνα και εξαθλίωση) καταθέτουμε τις προτάσεις μας στηριζόμενοι πάντα στο ισχύων Νομοθετικό πλαίσιο.

Θεωρούμε απαραίτητη, τη σύννομη λειτουργία του κυνοκομείου του Δήμου όσο και τη νομιμοποίηση ή κατάργηση του λεγόμενου κυνοκομείου της Φιλοζωικής, που εδώ και χρόνια λειτουργεί υπό την ανοχή των υπευθύνων. Δεν θεωρούμε συμβατή την έννοια της φιλοζωίας και της ευζωίας με την συγκέντρωση σε ακατάλληλους, ρυπαρούς χώρους  που δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα τον συχνό τραυματισμό, κανιβαλισμό των ζώων και τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών . Δεν γίνεται να στοιβάζουμε 400 σκυλιά, σε δομές που κατασκευάστηκαν για 80, χωρίς να αναμένουμε τις αντίστοιχες συνέπειες στην υγιεινή, αλλά και τη συμπεριφορά των ζώων.

Η πρόταση μας εστιάζει στη δημιουργία μιας μεγαλύτερης, διαδημοτικής δομής, που θα είναι ικανή να περιθάλψει και να φιλοξενήσει τα ζώα για το προβλεπόμενο διάστημα. Έτσι, θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα των αδέσποτων στο Νομό, καθότι τα γεωγραφικά  όρια των Δήμων δεν αποτελούν φραγμό στη μετακίνηση των αδέσποτων σκύλων  και φυσικά δεν αποτελούν κανενός είδους φραγμό, στον τόπο εγκατάλειψης των δεσποζόμενων  σκύλων.

Όσα αναφέρθηκαν έως τώρα, αφορούν τους αδέσποτους  σκύλους. Τι θα μπορούσε να γίνει όμως, ώστε να μην εγκαταλείπονται κι άλλα ζώα και πως θα σταματήσουμε ή έστω θα ανακόψουμε τη συνεχή αύξηση τους; Εφόσον, θεωρητικά τουλάχιστον, στειρώνονται όλα τα αδέσποτα σκυλιά, δεν υπάρχουν γεννήσεις στους δρόμους. Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε το  φαινόμενο της εγκατάλειψης. Πρότασή μας είναι ο έλεγχος των δεσποζόμενων  σκύλων για την ύπαρξη ενημερωμένου και σφραγισμένου από κτηνίατρο, βιβλιαρίου υγείας και microchip καταχωρημένου στο Υπουργείο. Δεδομένου ότι δεν  υπάρχει Δημοτική αστυνομία το ρόλο αυτό αναλαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία.

Κάποιες από τις προτεινόμενες ενέργειες γνωρίζουμε πως δε μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, π.χ. η δημιουργία Διαδημοτικών δομών, ενώ άλλες δύνανται να εφαρμοστούν άμεσα και σ’ αυτές  θα επιμείνουμε :

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ:

1. άμεση επέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους των κυνοκομείων και εναρμόνιση με τις νόμιμες προϋποθέσεις έως να εξασφαλιστεί η  υγιεινή του χώρου και διακοπή των χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι να διερευνηθούν οι συνθήκες υγιεινής .

2. άμεση διενέργεια ελέγχων για μικροτσίπ στα δεσποζόμενα σκυλιά σε όλους τους Δήμους του Νομού, καθώς και ύπαρξη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας με αντιλυσσικό εμβολιασμό, σε ισχύ σφραγισμένο από κτηνίατρο.

3. σύννομη λειτουργία του κυνοκομείου του Δήμου και νομιμοποίηση ή κατάργηση του λεγόμενου κυνοκομείου της Φιλοζωικής(που εδώ και χρόνια λειτουργεί υπό την ανοχή των υπευθύνων). Για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα να γίνει επιτόπιος έλεγχος από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, για το αν οι Δομές αυτές λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.604/1977, του π.δ.463/1978 και της Υπ. Απόφασης 280262/2003 (ΦΕΚ 1874/17.12.2003). Όπως επίσης, έλεγχο στα ζώα που φιλοξενούνται σε αυτές τις Δομές αν είναι στειρωμένα, έχει γίνει έλεγχος για λεϊσμανίαση και φέρουν μικροτσίπ και  ενημερωμένα  βιβλιάρια  εμβολιασμών.

4. έρευνα για τα σκυλιά που έχουν ήδη υιοθετηθεί στο εξωτερικό αν έγιναν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και αν συνοδεύονταν από έγγραφα Traces, όπως προβλέπει ο νόμος.

5. διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις, στις δωρεές και τις δραστηριότητες των φιλοζωικών Ελληνικών και Ξένων χωρών.

6. απασχόληση ικανού αριθμού κτηνιάτρων, που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του προγράμματος για τα αδέσποτα και θα καλύπτει και τις ανάγκες λειτουργίας των προαναφερθέντων ενδιαιτημάτων.

7. ενεργοποίηση της 5μελούς και 3μελούς επιτροπής, που θα κρίνει κάθε φορά την αναγκαιότητα της κάθε επέμβασης, για κάθε ζώο ξεχωριστά.

Στα πλαίσια της καλής διάθεσης και συνεργασίας συναντηθήκαμε με το Δήμαρχο Κομοτηνής και τον συνάδελφο Αθανάσιο Καραγιώργη υπεύθυνο Κτηνίατρο του Κυνοκομείου και του προγράμματος διαχείρισης αδεσπότων του Δήμου Κομοτηνής, στις 11/09/2018 στο γραφείο του Δημάρχου. Μετά από μεγάλη συζήτηση και επισήμανση από την πλευρά μας, όλων των προαναφερθέντων θεμάτων, ζητήθηκε η βοήθεια μας ώστε να αιτηθούν άλλων δύο θέσεων κτηνιάτρων και τη συμμετοχή ενός ακόμα κτηνιάτρου από το σύλλογό μας στην 5μελή επιτροπή.

Ακόμη και στην περίπτωση, που υλοποιηθούν τα παραπάνω, θεωρούμε ότι δεν θα βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης. Αυτό που θα επιτευχθεί, είναι να συναινέσουμε και να γίνουμε κι εμείς μέρος του παραπάνω προβλήματος, έχοντας πλέον και ευθύνη της κατάστασης. Επίσης,θα ήταν άτοπο από πλευράς μας και εκ των προτέρων καταδικασμένο, να αιτηθούμε για επιπλέον κτηνιάτρους, εφόσον η άδεια λειτουργίας προβλέπει 80 ζώα και ο νόμος καθορίζει 1 κτηνίατρο ανά 50 ζώα.

Ζητάμε ως εκ των προηγουμένων, τη συνδρομή της δικαιοσύνης για την έρευνα και την επίλυση των νομικών θεμάτων, που ανακύπτουν.

Οι ενέργειες που πραγματοποιούνται είναι αποφάσεις τις Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας, που πραγματοποιήθηκε στις 20/12/2017».

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Αντίθετο στον νέο εκλογικό νόμο το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

Μεταξύ άλλων, το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει μέσω ψηφίσματος την αντίθεση του στην προτεινόμενη εκλογή Δημάρχου με ποσοστό 43% και με μπόνους το 60% των εδρών

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

 Την αντίθεση του στο νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση εκφράζει το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, μέσω ψηφίσματος που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του.

Το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση «να αφουγκραστούν τη φωνή των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και να υιοθετήσουν τις προτεινόμενες με το παρόν ψήφισμα αλλαγές».

Να σημειωθεί ότι το παρόν ψήφισμα υπερψήφισαν όλες οι παρατάξεις πλην του Γιάννη Λεβέντη και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου:

«Στην Κομοτηνή σήμερα, 1 Μαρτίου 2021, ημέρα Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, που συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση δια τηλεδιασκέψεως, έπειτα από νόμιμη πρόσκληση και εισήγηση της Προέδρου του, Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, και αφού μελέτησε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών» εξέδωσε το παρόν ψήφισμα για να εκφράσει την αντίθεσή του σε προτεινόμενες με το νομοσχέδιο ρυθμίσεις. Ειδικότερα, ως μέλη του κορυφαίου συλλογικού οργάνου του Δήμου Κομοτηνής και παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις, υιοθετούμε το παρόν κοινό Ψήφισμα για να εκφράσουμε την εναντίωσή μας σε διατάξεις του νομοσχεδίου.

Είμαστε αντίθετοι:

 1. Στην προτεινόμενη εκλογή Δημάρχου με ποσοστό 43% και με μπόνους το 60% των εδρών, χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση του 50%+1, γεγονός που αποτελεί στρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας. Ζητούμε Δήμαρχος να εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, ο οποίος να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.
 2. Στην κατάργηση των ξεχωριστών συνδυασμών των τοπικών κοινοτήτων και στην επαναφορά τους στο συνολικό ψηφοδέλτιο κορμού, διότι αυτό καταργεί την αυτονομία τους και στερεί τις τοπικές κοινωνίες από την έκφραση της βούλησής τους πέρα από κομματικές εξαρτήσεις. Ζητούμε ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τις αρμοδιότητες και τους πόρους των Δημοτικών Κοινοτήτων.
 3. Στην μείωση κατά 20% των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Με δεδομένο ότι ο αριθμός των μελών του Δημοτικού συμβουλίου δεν επιβαρύνει δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό του Δήμου, η δε μείωση του αριθμού των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου συρρικνώνει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση των πολιτών στο Συμβούλιο και δεν ευνοεί την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, ζητούμε να παραμείνει ως έχει σήμερα.
 4. Στην προτεινόμενη μείωση του ποσοστού του αριθμού των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλοσε 33% από 40%, που ισχύει σήμερα. Ζητούμε να παραμείνει η ποσόστωση για τη συμμετοχή των δύο φύλων στα ψηφοδέλτια, στο 40%.
 5. Στο προτεινόμενο όριο του 3% επί του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων, που τίθεται για την κατοχύρωση δικαιώματος εκλογής δημοτικού συμβούλου για κάθε συνδυασμό. Προτείνουμε το όριο αυτό να είναι ανάλογο του εκλογικού μέτρου.
 6. Στην θέσπιση ως καταληκτικής ημερομηνίας για την κατάθεση των συνδυασμών της 31ης Ιουλίου, διότι έτσι επιμηκύνεται υπερβολικά η προεκλογική περίοδος και μάλιστα, εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών. Προτείνουμε ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου.
 7. Στην αύξηση των παραβόλων συμμετοχής στις εκλογές, καθώς αυτό αποτελεί αντικίνητρο για τη συμμετοχή των πολιτών στα ψηφοδέλτια και την ενασχόλησή τους με τα κοινά. Προτείνουμε την πλήρη κατάργηση των παραβόλων για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους και στην διατήρηση ενός παραβόλου για κάθε συνδυασμό.
 8. Στον διαχωρισμό των ψηφοδελτίων σε δημοτικές ενότητες. Ζητούμε την ενιαία σταυροδοσία για όλους τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους.
 9. Στην προσαύξηση κατά 120% των υποψηφίων συμβούλων κατά την κατάρτιση του συνδυασμού. Προτείνουμε την προσαύξηση έως 100% όσον αφορά στους συμβούλους του κορμού και έως 50% για τους υποψηφίους των Κοινοτήτων.
 10. Στην αύξηση του πληθυσμιακού ορίου για την εκλογή οργάνων διοίκησης στις τοπικές κοινότητες από τους 300 κατοίκους που ισχύει σήμερα στους 500 που προτείνεται με το νομοσχέδιο. Προτείνουμε το όριο εκλογής να παραμείνει στους 300 κατοίκους, ώστε τοπικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό μέχρι τριακοσίους (300) κατοίκους να εκλέγουν εκπρόσωπο.
 11. Τέλος και με δεδομένο ότι με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις το Δημοτικό Συμβούλιο αποψιλώθηκε από τις περισσότερες και σπουδαιότερες αποφασιστικές αρμοδιότητές του, καθώς αυτές μεταβιβάστηκαν σε άλλα όργανα, όπως στον Δήμαρχο, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ζητούμε οι αρμοδιότητες αυτές να επανέλθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, που αποτελεί το κορυφαίο συλλογικό όργανο κάθε Δήμου, καθώς έτσι διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων των παρατάξεων κατά τη συζήτηση των θεμάτων μείζονος σημασίας, η διατύπωση περισσότερων απόψεων και η λήψη των αποφάσεων με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και πλειοψηφία.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση να αφουγκραστούν τη φωνή των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και να υιοθετήσουν τις προτεινόμενες με το παρόν ψήφισμα αλλαγές, οι οποίες εξασφαλίζουν τόσο την δημοκρατικότερη εκλογή των οργάνων διοίκησης των ΟΤΑ όσο και την εν συνεχεία δημοκρατικότερη διοίκηση των Δήμων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλία Ιλχάν Αχμέτ για κοινό αγώνα στα αγροτικά ζητήματα της Ροδόπης

Ο Βουλευτής Ροδόπης επιδιώκει τη συμπόρευση φορέων στην αντιμετώπιση των μείζονων προβλημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ επισκέφθηκε σήμερα στα γραφεία τους τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Οικονομικών Διοίκησης και Διαφάνειας, Αχμέτ Ιμπράμ, Κοινωνικής Πολιτικής, Τζιχάν Ιμάμογλου καθώς και τον περιφερειακό σύμβουλο αρμόδιο για ζητήματα Ψηφιακής Πολιτικής και Νέων Τεχνολογιών, Ταρκάν Μουλαντζά.

Αμέσως μετά προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«Με βαθιά αίσθηση του θεσμικού μου καθήκοντος που απορρέει από την βουλευτική μου ιδιότητα επισκέφθηκα σήμερα τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Διοίκησης και Διαφάνειας, Αχμέτ Ιμπράμ, τον επίσης θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής, Τζιχάν Ιμάμογλου και τον περιφερειακό σύμβουλο αρμόδιο για ζητήματα ψηφιακής πολιτικής και νέων τεχνολογιών, Ταρκάν Μουλταζά, προκειμένου να συντονίσουμε τον βηματισμό μας στην αντιμετώπιση των μείζονων προβλημάτων που πλήττουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας.

Στο πλαίσιο αυτό, τους ενημέρωσα για τις πρωτοβουλίες μου εντός και εκτός κοινοβουλίου και συζητήσαμε την προοπτική κοινών πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση μεγάλων αδικιών που έχουν συντελεστεί όπως συμβαίνει με τους καπνοκαλλιεργητές, που οδηγούνται σε οικονομικό αφανισμό.

Αναφέρθηκα ταυτόχρονα στην πρόσφατη επαφή που είχα με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο από τον οποίο και ζήτησα να ασκήσει την επιρροή του προς την κυβέρνηση στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου για να εισακουστούν τα αιτήματα των καπνοπαραγωγών.

Μέσα σε κλίμα σύμπνοιας καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δοθεί κοινός αγώνας εκ μέρος μας υπέρ των απαιτήσεων τους και ότι η διεκδίκηση μας προς τα αρμόδια υπουργεία είναι προς το καλό της περιοχής, των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής: «Τα Πανεπιστήμια δεν αποτελούν πλέον καταφύγιο εκβιασμού και ανομίας»

«Η νομιμότητα και η κανονικότητα επιστρέφουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, τα οποία ανήκουν στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζομένους τους, και όχι σε απολυταρχικές ομάδες»

fonirodopis.gr

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση για την υπό κατάληψη Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εξέδωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί το κτίριο της Πρυτανείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Μία ολιγομελής μειοψηφία απαγορεύει σε υπαλλήλους να προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους παρακωλύοντας την λειτουργία του Ιδρύματος.

Θύμα για άλλη μια φορά είναι το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας, που βλέπει μία συγκεκριμένη κάστα ανεύθυνων, φοιτητών και μη, να προσπαθούν να επιβάλουν τις απόψεις τους μέσω καταλήψεων. Είναι οι ίδιοι που σήμερα, εάν οι σχολές ήταν ανοιχτές θα τις έκλειναν με παράνομα μέσα, παρεμποδίζοντας όλους τους υπόλοιπους φοιτητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και να εισέλθουν στα αμφιθέατρα, οδηγώντας αυτούς και τις οικογένειές τους να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο και χρήμα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η νομιμότητα και η κανονικότητα επιστρέφουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, τα οποία ανήκουν στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζομένους τους, και όχι σε απολυταρχικές ομάδες. Το άσυλο ανομίας τελείωσε και ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί ο νόμος».         

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ1 ημέρα πριν

Αντίθετο στον νέο εκλογικό νόμο το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ημέρα πριν

Πρωτοβουλία Ιλχάν Αχμέτ για κοινό αγώνα στα αγροτικά ζητήματα της Ροδόπης

ΠΑΙΔΕΙΑ1 ημέρα πριν

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής: «Τα Πανεπιστήμια δεν αποτελούν πλέον καταφύγιο εκβιασμού και ανομίας»

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Επίτιμος πρόεδρος HDP: «Αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές θα πάει στη φυλακή»

ΠΑΙΔΕΙΑ1 ημέρα πριν

Κάλεσμα συστράτευσης στους τοπικούς φορείς απευθύνουν φοιτητές της Κομοτηνής

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν

Τραγωδία στο Κερατσίνι: Αυτοκτόνησε 15χρονος μαθητής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 ημέρα πριν

Δικαίωση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. εναντίον του ολλανδικού ομίλου Heineken

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ1 ημέρα πριν

«Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας θυμήθηκε επιτέλους τη Νυμφαία!»

YΓΕΙΑ1 ημέρα πριν

Κορωνοϊός: Δύο νέα κρούσματα στη Ροδόπη

ΡΟΔΟΠΗ1 ημέρα πριν

Κορωνοϊός: Αρνητικά όλα τα rapid tests σήμερα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Επίτιμος πρόεδρος HDP: «Αν ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές θα πάει στη φυλακή»

ΡΟΔΟΠΗ2 ημέρες πριν

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εξωτερικοί φρουροί Φυλακών Κομοτηνής

ΠΑΙΔΕΙΑ2 ημέρες πριν

Υπό κατάληψη και πάλι η Πρυτανεία του Δ.Π.Θ.

TΟΥΡΚΙΑ2 ημέρες πριν

Τούρκος αναλυτής: «Με τις πλάτες Γερμανών υπουργών ο Ερντογάν δημιουργεί εντάσεις στο Αιγαίο»

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ3 ημέρες πριν

Κομοτηνή: Γυναίκα απειλούσε να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας

ΕΒΡΟΣ4 ημέρες πριν

Ανατροπή με τον θάνατο στρατιώτη στον Έβρο – Ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες πριν

Στυλιανίδης: «Επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας από τουρκικά σωματεία με έδρα τη Γερμανία»

ΡΟΔΟΠΗ5 ημέρες πριν

Κομοτηνή: Εμπρησμοί σε ΑΤΜ τραπεζών στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Αρωγός στις πρωτοβουλίες του Δήμου Κομοτηνής ο Δημήτρης Χαρίτου

ΠΑΙΔΕΙΑ6 ημέρες πριν

Φοιτητές και Σύλλογοι στην Κομοτηνή καταδικάζουν την άγρια καταστολή στο ΑΠΘ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x