ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Επιστολή – «κόλαφος» του Κτηνιατρικού Συλλόγου Ροδόπης για το Δημοτικό Κυνοκομείο

Αιτείται την άμεση επέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους των κυνοκομείων και εναρμόνιση με τις νόμιμες προϋποθέσεις έως να εξασφαλιστεί η υγιεινή του χώρου

Με μια μακροσκελή επιστολή στην οποία αποτυπώνονται λεπτομερώς οι τραγικές συνθήκες και οι παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής, ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ροδόπης ανακοίνωσε την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη για την έρευνα και την επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν τα αδέσποτα ζώα.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αποτελεί επί της ουσίας την καλύτερη επιβεβαίωση της «Φωνής της Ροδόπης» και των όσων είχαμε καταγγείλει το προηγούμενο διάστημα μέσα από τα ρεπορτάζ μας.

Γίνεται λόγος μεταξύ άλλων για τα υπεράριθμα σκυλιά στο Κυνοκομείο, την παρουσία μόνο ενός κτηνιάτρου, την επιδημία μόρβας και τις συνθήκες ταφής των ζώων.

Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Ροδόπης αιτείται επίσης την άμεση επέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους των κυνοκομείων και εναρμόνιση με τις νόμιμες προϋποθέσεις έως να εξασφαλιστεί η  υγιεινή του χώρου και διακοπή των χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι να διερευνηθούν οι συνθήκες υγιεινής.

Η ανακοίνωση του Κτηνιατρικού Συλλόγου:

«Κύριοι, ως πολίτες και ως Κτηνίατροι, έχουμε ηθικό χρέος να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε μια νοσηρή κατάσταση, που με την ανοχή των υπευθύνων λαμβάνει χώρα σε βάρος των ζώων αλλά και της Δημόσιας Υγείας. Για να γίνει κατανοητή η έκταση του προβλήματος, θα πρέπει αρχικά να παραθέσουμε την επικρατούσα κατάσταση και στη συνέχεια να επισημάνουμε τα κρίσιμα σημεία, τα οποία προσβάλλουν κυρίως την ευζωία των αδέσποτων σκύλων, τη Δημόσια Υγεία, τη Νομοθεσία, αλλά και την υπόστασή μας ως πολίτες και επαγγελματίες.

Σήμερα, υπάρχουν δύο χώροι συγκέντρωσης σκύλων στο Δήμο Κομοτηνής, που φιλοξενούν περί τα 400 σκυλιά έκαστος (όπως πληροφορηθήκαμε από τους αρμόδιους), και απασχολείται ένας  κτηνίατρος με σύμβαση έργου. Δυστυχώς,  σε αυτούς τους χώρους, με ελλιπείς συνθήκες φροντίδας, τα ζώα υπόκεινται σε παθητική κακοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, ο ένας χώρος έχει αδειοδοτηθεί από την αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Νομαρχίας Ροδόπης) για να φιλοξενήσει πολύ μικρότερο αριθμό ζώων, 80 σύμφωνα με πηγές μας, ενώ ο άλλος στερείται άδειας λειτουργίας και νομιμότητας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δικές μας και πολιτών, που έχουν επισκεφτεί το χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής, δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές για να στεγαστούν και να αυλιστούν κατάλληλα όλα αυτά τα σκυλιά. Έχουν δημιουργηθεί από εθελοντές και εργαζομένους, άναρχες πρόχειρες περιφράξεις στις οποίες τοποθετούνται γερμένοι κάδοι σκουπιδιών, ως καταλύματα, χωρίς σταθερό δάπεδο, αλλά απευθείας στο χώμα με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνιμα λάσπη, ούρα και κόπρανα. Στους χώρους αυτούς συναθροίζονται πολλά σκυλιά μαζί με αποτέλεσμα την εμφάνιση κανιβαλιστικών φαινομένων, καθώς και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω έλλειψης επιστημονικού αλλά και βοηθητικού προσωπικού. Πρόκειται για χώρο ρυπαρό και ακατάλληλο για την ευζωία των σκύλων.

Στον ίδιο χώρο του αδειοδοτημένου Κυνοκομείου του Δήμου Κομοτηνής λειτουργεί ιατρείο ζώων για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και τη διενέργεια των στειρώσεών τους. Ως ιδιώτες κτηνίατροι, τελευταία, έχουμε γίνει μάρτυρες μετεγχειρητικών λοιμώξεων ακόμα και θανάτων σκύλων, μετά από στείρωσή τους, στο ιατρείο του Δημοτικού Κυνοκομείου. Τα  συμπτώματα είναι απίσχνανση, ανορεξία, πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, αποστήματα, αιμορραγίες, ίκτερος κλπ. Οι συνθήκες υγιεινής, αποστείρωσης καθώς και οι συνθήκες διενέργειας των χειρουργικών επεμβάσεων και η μετεγχειρητική τους φροντίδα, χρήζει άμεσα επιθεώρησης και αξιολόγησης από τους αρμόδιους.

Επιβεβαιωμένα είναι και τα κρούσματα «μόρβας» (νόσος Carre) στο χώρο του Κυνοκομείου  τις τελευταίες μέρες, με άγνωστο αριθμό θανάτων. Πρόκειται για νόσο ιογενή, με εύκολη μετάδοση και εξαιρετικά υψηλή θνητότητα (90%) ακόμα και σε εμβολιασμένα σκυλιά.

Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν αρκετά ζώα με λεϊσμανίαση, μια ανθρωποζωονόσο που μεταδίδεται με τις σκνίπες. Τα ζώα αυτά πρέπει να φιλοξενούνται σε ειδικούς κλειστούς χώρους, εφόσον αναλαμβάνεται η θεραπεία τους, για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου, κάτι που επίσης δεν τηρείται. Ένα ακόμα νόσημα του οποίου η παρουσία τίθεται δυστυχώς υπό διερεύνηση είναι η Λεπτοσπείρωση, που αποτελεί Νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης και ύψιστο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, λόγω των ζώων που νόσησαν με νεφρική ανεπάρκεια και ίκτερο, μετά τη διαμονή τους στο χώρο του Δημοτικού Κυνοκομείου.

Επίσης αμφίβολες είναι οι συνθήκες  ταφής των ζώων που πεθαίνουν, είτε στο Κυνοκομείο του Δήμου, είτε συλλέγονται από τους δρόμους. Γίνεται λόγος για την παρουσία τάφρου που απορρίπτονται τα νεκρά ζώα, η οποία σκεπάζεται αφού γεμίσει, αποτελώντας μια ακόμα εστία μόλυνσης.

Παραδόξως και παρά τις επικρατούσες συνθήκες, είναι σύνηθες το φαινόμενο, της δωρεάν στείρωσης σκύλων, που έχουν ήδη υιοθετηθεί αλλά και ιδιόκτητων ζώων, καθώς και οι δωρεάν επαναλήψεις των εμβολίων των κουταβιών, με πρόσχημα τη δημιουργία κινήτρων για την υιοθεσία αδέσποτων.

Δημιουργώντας έτσι ένα κύκλωμα εκμετάλλευσης του δημόσιου χρήματος, που θα έπρεπε να διατίθεται για τους πραγματικούς σκοπούς του προγράμματος, που είναι η στείρωση των πραγματικά αδέσποτων, η σήμανση, ο έλεγχος για ανθρωποζωονόσους, ο εμβολιασμός, η αποπαρασίτωση των ζώων, καθώς και η φιλοξενία τους σε κατάλληλους χώρους, όπως αυτά προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η παραβίαση της έννοιας του «αδέσποτου» ζώου όπως αυτή ρητά περιγράφεται στον 4039/12, αλλά και στο νέο σχέδιο νόμου που ήρθε στη δημοσιότητα και θα επανέλθει σε δημόσια διαβούλευση, είναι κατά τη γνώμη μας βασική αιτία λανθασμένης και ποινικά διάτρητης χρήσης του δημόσιου χρήματος. Επίσης, είναι ένας από τους λόγους αποτυχίας των προγραμμάτων για τα αδέσποτα, διότι καταφέρνει τη δημιουργία κι άλλων ιδιοκτητών σκύλων που αποποιούνται την ευθύνη τους απέναντι στο κατοικίδιό τους. Μάλιστα είναι συχνό το φαινόμενο να περιφέρονται στους δρόμους σκυλιά, που ήδη υιοθετήθηκαν από το Δημοτικό Κυνοκομείο, σε ημιαδέσποτη κατάσταση.

Κι ενώ υπάρχουν πολλά αστείρωτα σκυλιά στους δρόμους, διενεργούνται εξειδικευμένα χειρουργεία, αμφίβολης χρησιμότητας και χωρίς να πρόκειται πάντα για επείγοντα περιστατικά, σε ζώα που θα επανενταχτούν ή ήδη έχει κανονιστεί η υιοθεσία τους. Τα χειρουργεία αυτά συνήθως χρηματοδοτούνται από γερμανικές φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες και μεσολαβούν για υιοθεσίες στη Γερμανία. Άξιο διερεύνησης είναι το ποιος αποφασίζει γι’αυτά τα χειρουργεία, τη στιγμή που μάλιστα δε συνεδριάζει η 5μελής επιτροπή, καθώς και ο τρόπος επιλογής του εξωτερικού ιδιωτικού ιατρείου που τις αναλαμβάνει.

Οι προαναφερθείσες υιοθεσίες, γίνονται χωρίς τη φυσική παρουσία των ανθρώπων που τα υιοθετούν και θα πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα «Traces». Εκτός από την άμεση χρηματοδότηση, δεχόμαστε και δωρεές ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τη μορφή τροφών, αναλωσίμων ακόμα και φαρμάκων, τα οποία όμως θα τα κατατάσσαμε στο παραεμπόριο και την παράνομη εισαγωγή φαρμάκων εφόσον δε συνοδεύονται από παραστατικά .  

Όσον αφορά τις συνθήκες, που θα έπρεπε να επικρατούν στους χώρους αυτούς, συμφώνα με την υπουργική απόφαση 280262/2003 (ΦΕΚ 1874/17.12.2003), προβλέπεται χώρος μεγέθους 8τ.μ. ανά ζώο, ατομικό χώρο ανάπαυσης και άσκησης, με μόνωση, θέρμανση και εξαερισμό, που να εξασφαλίζουν την προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων, διέπονται από τις διατάξεις του Ν. 604/77 και το Π.Δ. 463/78,όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 Ν.3170/2003.   

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο (4039/12) για τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων, προβλέπεται :  Περισυλλογή – Έλεγχο για ανθρωποζωονόσους – Σήμανση  – Εμβολιασμό – Στείρωση – Επανένταξη σε συγκεκριμένες περιοχές και υπό προϋποθέσεις.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι το παραπάνω σχήμα στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο τμήμα του στην εργασία του κτηνιάτρου, η ευθύνη του οποίου περιλαμβάνει:

1. Να παρίσταται στην περισυλλογή

2. Να εκτιμά την κατάσταση της υγείας

3. Να διενεργεί διαγνωστικά τεστ για ανθρωποζωονόσους

4. Να πραγματοποιεί τη σήμανση, την καταγραφή στο Υπουργείο

5. Να στειρώνει , να εμβολιάζει, να αποπαρασιτώνει

6. Να περιθάλπει τα τραυματισμένα, τα ασθενή και τα δηλητηριασμένα

7. Να γνωμοδοτεί την 5μελή επιτροπή του Δήμου για την επανένταξη

8. Να είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του Κυνοκομείου του Δήμου  και να επιθεωρεί τα ζώα που διαμένουν εκεί δις ημερησίως

9. Να συμπληρώνει τα απαραίτητα βιβλία που τηρούνται στο Κυνοκομείο

Ο όγκος δουλειάς με βάση τις απαιτήσεις του Δήμου Κομοτηνής εκτιμάται τεράστιος για να μπορέσει να υλοποιηθεί από ένα και μόνο κτηνίατρο.

Σημειώνουμε εδώ, ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο θα έπρεπε εκτός των απαραίτητων υποδομών, να απασχολούνται και ένας κτηνίατρος για κάθε 50 ζώα. (ΝΟΜΟΣ  4235/2014 (ΦΕΚ Α’32), Άρθρο 46  Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α΄ 15))

Με βασικό άξονα την ευζωία των ζώων αδέσποτων και δεσποζόμενων  ζώων και οραματιζόμενοι την μείωση των αδέσποτων και ημιαδέσποτων σκύλων στους δρόμους (που σίγουρα δεν αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για τη διαβίωσή τους, εφόσον κινδυνεύουν καθημερινά από τροχαία, δηλητηριάσεις, πείνα και εξαθλίωση) καταθέτουμε τις προτάσεις μας στηριζόμενοι πάντα στο ισχύων Νομοθετικό πλαίσιο.

Θεωρούμε απαραίτητη, τη σύννομη λειτουργία του κυνοκομείου του Δήμου όσο και τη νομιμοποίηση ή κατάργηση του λεγόμενου κυνοκομείου της Φιλοζωικής, που εδώ και χρόνια λειτουργεί υπό την ανοχή των υπευθύνων. Δεν θεωρούμε συμβατή την έννοια της φιλοζωίας και της ευζωίας με την συγκέντρωση σε ακατάλληλους, ρυπαρούς χώρους  που δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα τον συχνό τραυματισμό, κανιβαλισμό των ζώων και τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών . Δεν γίνεται να στοιβάζουμε 400 σκυλιά, σε δομές που κατασκευάστηκαν για 80, χωρίς να αναμένουμε τις αντίστοιχες συνέπειες στην υγιεινή, αλλά και τη συμπεριφορά των ζώων.

Η πρόταση μας εστιάζει στη δημιουργία μιας μεγαλύτερης, διαδημοτικής δομής, που θα είναι ικανή να περιθάλψει και να φιλοξενήσει τα ζώα για το προβλεπόμενο διάστημα. Έτσι, θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα των αδέσποτων στο Νομό, καθότι τα γεωγραφικά  όρια των Δήμων δεν αποτελούν φραγμό στη μετακίνηση των αδέσποτων σκύλων  και φυσικά δεν αποτελούν κανενός είδους φραγμό, στον τόπο εγκατάλειψης των δεσποζόμενων  σκύλων.

Όσα αναφέρθηκαν έως τώρα, αφορούν τους αδέσποτους  σκύλους. Τι θα μπορούσε να γίνει όμως, ώστε να μην εγκαταλείπονται κι άλλα ζώα και πως θα σταματήσουμε ή έστω θα ανακόψουμε τη συνεχή αύξηση τους; Εφόσον, θεωρητικά τουλάχιστον, στειρώνονται όλα τα αδέσποτα σκυλιά, δεν υπάρχουν γεννήσεις στους δρόμους. Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε το  φαινόμενο της εγκατάλειψης. Πρότασή μας είναι ο έλεγχος των δεσποζόμενων  σκύλων για την ύπαρξη ενημερωμένου και σφραγισμένου από κτηνίατρο, βιβλιαρίου υγείας και microchip καταχωρημένου στο Υπουργείο. Δεδομένου ότι δεν  υπάρχει Δημοτική αστυνομία το ρόλο αυτό αναλαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία.

Κάποιες από τις προτεινόμενες ενέργειες γνωρίζουμε πως δε μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, π.χ. η δημιουργία Διαδημοτικών δομών, ενώ άλλες δύνανται να εφαρμοστούν άμεσα και σ’ αυτές  θα επιμείνουμε :

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ:

1. άμεση επέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους των κυνοκομείων και εναρμόνιση με τις νόμιμες προϋποθέσεις έως να εξασφαλιστεί η  υγιεινή του χώρου και διακοπή των χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι να διερευνηθούν οι συνθήκες υγιεινής .

2. άμεση διενέργεια ελέγχων για μικροτσίπ στα δεσποζόμενα σκυλιά σε όλους τους Δήμους του Νομού, καθώς και ύπαρξη ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας με αντιλυσσικό εμβολιασμό, σε ισχύ σφραγισμένο από κτηνίατρο.

3. σύννομη λειτουργία του κυνοκομείου του Δήμου και νομιμοποίηση ή κατάργηση του λεγόμενου κυνοκομείου της Φιλοζωικής(που εδώ και χρόνια λειτουργεί υπό την ανοχή των υπευθύνων). Για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα να γίνει επιτόπιος έλεγχος από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, για το αν οι Δομές αυτές λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.604/1977, του π.δ.463/1978 και της Υπ. Απόφασης 280262/2003 (ΦΕΚ 1874/17.12.2003). Όπως επίσης, έλεγχο στα ζώα που φιλοξενούνται σε αυτές τις Δομές αν είναι στειρωμένα, έχει γίνει έλεγχος για λεϊσμανίαση και φέρουν μικροτσίπ και  ενημερωμένα  βιβλιάρια  εμβολιασμών.

4. έρευνα για τα σκυλιά που έχουν ήδη υιοθετηθεί στο εξωτερικό αν έγιναν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και αν συνοδεύονταν από έγγραφα Traces, όπως προβλέπει ο νόμος.

5. διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις, στις δωρεές και τις δραστηριότητες των φιλοζωικών Ελληνικών και Ξένων χωρών.

6. απασχόληση ικανού αριθμού κτηνιάτρων, που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του προγράμματος για τα αδέσποτα και θα καλύπτει και τις ανάγκες λειτουργίας των προαναφερθέντων ενδιαιτημάτων.

7. ενεργοποίηση της 5μελούς και 3μελούς επιτροπής, που θα κρίνει κάθε φορά την αναγκαιότητα της κάθε επέμβασης, για κάθε ζώο ξεχωριστά.

Στα πλαίσια της καλής διάθεσης και συνεργασίας συναντηθήκαμε με το Δήμαρχο Κομοτηνής και τον συνάδελφο Αθανάσιο Καραγιώργη υπεύθυνο Κτηνίατρο του Κυνοκομείου και του προγράμματος διαχείρισης αδεσπότων του Δήμου Κομοτηνής, στις 11/09/2018 στο γραφείο του Δημάρχου. Μετά από μεγάλη συζήτηση και επισήμανση από την πλευρά μας, όλων των προαναφερθέντων θεμάτων, ζητήθηκε η βοήθεια μας ώστε να αιτηθούν άλλων δύο θέσεων κτηνιάτρων και τη συμμετοχή ενός ακόμα κτηνιάτρου από το σύλλογό μας στην 5μελή επιτροπή.

Ακόμη και στην περίπτωση, που υλοποιηθούν τα παραπάνω, θεωρούμε ότι δεν θα βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης. Αυτό που θα επιτευχθεί, είναι να συναινέσουμε και να γίνουμε κι εμείς μέρος του παραπάνω προβλήματος, έχοντας πλέον και ευθύνη της κατάστασης. Επίσης,θα ήταν άτοπο από πλευράς μας και εκ των προτέρων καταδικασμένο, να αιτηθούμε για επιπλέον κτηνιάτρους, εφόσον η άδεια λειτουργίας προβλέπει 80 ζώα και ο νόμος καθορίζει 1 κτηνίατρο ανά 50 ζώα.

Ζητάμε ως εκ των προηγουμένων, τη συνδρομή της δικαιοσύνης για την έρευνα και την επίλυση των νομικών θεμάτων, που ανακύπτουν.

Οι ενέργειες που πραγματοποιούνται είναι αποφάσεις τις Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας, που πραγματοποιήθηκε στις 20/12/2017».

ΡΟΔΟΠΗ

Κομοτηνή: Συνεχίζονται και την επόμενη εβδομάδα τα rapid tests

Καθημερινά, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζονται και την επόμενη εβδομάδα οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον γενικό πληθυσμό της Κομοτηνής.

Από τη Δευτέρα 20 μέχρι και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου έλεγχοι θα πραγματοποιούνται στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, οδός Υψηλάντου και Συμεωνίδη, τις ώρες 10:00 με 15:00, ενώ το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου τα τεστ θα γίνονται στο ίδιο μέρος κατά τις ώρες 09:00 με 14:00.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ισχύουν τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και οι συμπτωματικοί πολίτες, ενώ θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Για τους υπόλοιπους, που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι ασυμπτωματικοί, χορηγείται ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος μόνον εφόσον ο έλεγχος πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στη Ροδόπη

Από τη Δευτέρα 20 έως και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα, από 20 έως και 26 Σεπτεμβρίου, τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης θα είναι τα ακόλουθα:

ΗΜΕΡΑΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΩΡΑΡΙΟ
ΔΕΥΤΕΡΑ 20/9Μοναχοί, Ιππικό, Τρίκορφο, Μελίταινα, Κρυστάλη, Πόα, Κερασιά16.00–23.00
ΤΡΙΤΗ 21/9Δρύμη, Κάτω Δροσινή, Οργάνη, Σμιγάδα, Μυρτίσκη, Βυρσίνη, Δρανιά, Κύμη, Κάρδαμος, Σαρακινή.08.00–15.00
ΤΕΤΑΡΤΗ 22/9Ιάμπολη, Πάτερμα, Δαρμένη, Ραγάδα, Εσοχή, Πλαγιά, Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι, Ήπιο08.00–15.00
ΠΕΜΠΤΗ 23/9Κάμπος, Χαράδρα, Μικρός Κέχρος, Κέχρος, Χαμηλό, Άνω Καμπή, Κάτω Καμπή, Χλόη, Καλύβια, Βούρλα, Τσούκα, Κερασιά, Μοναστήρι16.00-23.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/9Παραλιακή ζώνη Ξυλαγανής, Μαρώνειας, Άγιος Χαράλαμπος,  Πλατανίτη,  Προσκυνητές, Προφήτης Ηλίας15.00–21.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/9Παραλιακή ζώνη Φαναρίου, Αρωγής, Μέσης, Γλυφάδας, Αίγειρος, Καλλίστη, Πόρπη, Γλυκονέρι08.00 – 14.00
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ στην Κομοτηνή

Μέλη της ΚΝΕ γέμισαν την πόλη με αφίσες ενώ δημιούργησαν και τοιχογραφία για τον Παύλο Φύσσα – Στις 19:30 σήμερα η έναρξη του Φεστιβάλ στην παλιά Νομική

Δημοσιεύθηκε

στις

«Κοκκίνισε» η πόλη της Κομοτηνής με τις αφίσες που καλούν στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- ΟΔΗΓΗΤΗ το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στον προαύλιο χώρο της Παλιάς Νομικής. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ ήδη απ’ την Παρασκευή διαμορφώνουν το χώρο που θα υποδεχθεί το φεστιβάλ.

Μάλιστα με αφορμή την επετείου απ’ τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα απ’ τους ναζί εγκληματίες χρυσαυγίτες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ετοίμαζαν τοιχογραφία στο χώρο του φεστιβάλ με αντιφασιστικό σύνθημα! Οι πόρτες του φεστιβάλ ανοίγουν σήμερα στις 19:30.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ: 

-7.30 μ.μ. έναρξη συζητήσεων στα στέκια.    

-8.30 μ.μ. hip-hop συναυλία με τους Dejavou crew.     

-9.15 μ.μ. χαιρετισμός από τον Νικόλα Καλομοίρη, γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Ροδόπης της ΚΝΕ.     

-9.30 μ.μ. πολιτική ομιλία από την Βιβή Δάγκα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

 -10.15 μ.μ. συναυλία με τους Αλέξανδρο Κεβόπουλο και Αφρόκρεμα.     

-11.00 μ.μ. συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη. 

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ έχουν εντάξει στο μουσικό τους πρόγραμμα τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε πρόσφατα απ’ τη ζωή, αλλά τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν στους αγώνες του μέλλοντος. 

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν:

-Μαθητικό στέκι με έκθεση για τους αγώνες των μαθητών και το σχολείο που έχουν ανάγκη. Εκεί, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει πρωτότυπο παιχνίδι «Σημάδεψε σωστά και ρίξε!» και στις 8 μ.μ. συζήτηση (small talk) «Για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα!».     

-Φοιτητικό στέκι με έκθεση για τους αγώνες των φοιτητών και το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.     

-Παιδότοπος και γωνιά του περιοδικού «Κόκκινο Αερόστατο». 

Ακόμη, στον χώρο του φεστιβάλ στην Κομοτηνή θα συγκεντρώνεται υλική βοήθεια για τους πυρόπληκτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων με αυξημένα μέτρα προστασίας

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με όλα τα μέτρα που πρέπει να τηρούν φοιτητές και καθηγητές – «Άνω του 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση ή έχουν νοσήσει»

Δημοσιεύθηκε

στις

Δια ζώσης λειτουργία προβλέπεται για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά στα ελληνικά πανεπιστήμια, με αυξημένα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία το υπουργείο Παιδείας αναλύει μέσω ανακοίνωσής του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας «τα ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι πολύ ενθαρρυντικά και συμβάλλουν καθοριστικά στη θωράκιση της δια ζώσης εκπαίδευσης».

Ειδικότερα:

 • Άνω του 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει.
 • Άνω του 87% διοικητικού προσωπικού έχει πλήρως εμβολιαστεί.
 • Άνω του 91% των μελών ΔΕΠ έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

 • έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού,
 • επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
 • έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Από 30.9.2021 η συμμετοχή των φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας σε εκπαιδευτική διαδικασία ή πρακτική/κλινική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο κατόπιν απόδειξης ότι έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ή μονοδοσική δόση εμβολίου κατά του COVID-19, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο.

Κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών Α’ και Β’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά δια ζώσης με τη μέγιστη πληρότητα, με την επιφύλαξη των προβλέψεων του νόμου για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (παρ. 3, άρ. 30, Ν 4485/2017).

Παράλληλα προβλέπεται η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ή αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στα ΑΕΙ ή σε συνεργασία με τα ΑΕΙ για τον άμεσο εμβολιασμό τόσο του προσωπικού, όσο και των φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα. Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, στο πλαίσιο της οποίας θα διασυνδέεται η πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος. Το αμέσως επόμενο διάστημα τα ΑΕΙ δύναται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Συνοπτικά, κατόπιν σύστασης της επιτροπής των ειδικών, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει ως εξής:

 • Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.
 • Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), σεμιναρίων εργαστηρίων και κλινικών ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στην μέγιστη πληρότητα των αιθουσών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
 • Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
 • Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.
 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).
 • Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.
 • Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων – αναγνωστηρίων – βιβλιοθηκών: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. – Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Φοιτητικά γυμναστήρια: Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.
 • Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.
 • Φοιτητικές εστίες:
 • Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.
 • Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στον covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.
 • Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία: Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.

Ίδιοι όροι λειτουργίας ισχύουν και για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κολέγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 ώρες πριν

Τσίπρας: «Νέα αρχή στη χώρα με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή»

ΕΛΛΑΔΑ17 ώρες πριν

Μαζική αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Τουρκία: «Η Ελλάδα έφτιαξε τον φράχτη στον Έβρο για τα τουρκικά τανκς και όχι για τους πρόσφυγες»

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Νέο επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ψαρά στους Φούρνους Ικαρίας

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Επίθεση με βιτριόλι: «Προσπάθησε να με σκοτώσει, απέδειξε πόσο δειλή είναι»

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Κατερίνη – Γονείς: «Σατανικά τα τεστ και οι μάσκες, δεν άφησαν την κόρη μας να μπει στο σχολείο»

ΕΒΡΟΣ5 ημέρες πριν

Διακινητές επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα πάνω από 60 μετανάστες

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Προκλητικό ντελίριο Ερντογάν: «Πριν 100 χρόνια πετάξαμε τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης»

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ6 ημέρες πριν

Οντέρ Μουμίν: «Να καταστήσουμε τον Δήμο Ιάσμου ως τόπο ειρήνης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Δημήτρης Χαρίτου: «Είναι ανάγκη τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x