Θέση για τη διένεξη μεταξύ της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ροδόπης και της Διοίκησης και του Συλλόγου Εργαζομένων του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου Κομοτηνής για το ζήτημα φιλοξενίας ανήλικων πήρε μέσω ψηφίσματος που εξέδωσε την Παρασκευή 12 Απριλίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης.
Το ψήφισμα ωστόσο, το οποίο αποτελεί στην ουσία μια προσπάθεια στήριξης της Εισαγγελέως, βρίσκει εκτεθειμένο τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης τουλάχιστον σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς του περί «ελλείμματος κρατικής πρόνοιας σε επίπεδο δομών» τους οποίους και επικαλείται προκειμένου να δικαιολογήσει τις εισαγγελικές παραγγελίες.
Ήδη μόλις λίγες μέρες πριν, στις 29 Μαρτίου, ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ κ. Σωτήρης Σωτηριάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε διέψευσε κατηγορηματικά τα περί αναστολής εισδοχών στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας.
«Εδώ κι 1,5 έτος υπάρχει ένα και μόνο διαθέσιμο κτίριο για τη φιλοξενία των παιδιών. Το έργο συντήρησης των εγκαταστάσεων έχει σταματήσει και προσπαθούμε να βρούμε λύση ώστε να ξεπαγώσει. Από τότε που το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την αναστολή εισδοχών έχουν γίνει 15, άρα επί της ουσίας η απόφαση δεν τηρήθηκε. Η πιο πρόσφατη έγινε πριν από μία εβδομάδα. Το κτίριο που βρίσκεται στη διάθεσή μας διαθέτει 14 κρεβάτια, κάποια εκ των οποίων τα διατηρούμε πάντα ελεύθερα για ενδεχόμενη επάνοδο στην Παιδόπολη των παιδιών που διαμένουν σε ανάδοχες οικογένειες. Σήμερα φιλοξενούμε οκτώ παιδιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σωτηριάδης.
Εκτός του προέδρου του ΚΚΠ ΑΜΘ, την ίδια άποψη για το θέμα φέρει και το Υπουργείο Υγείας το οποίο συντάσσεται απόλυτα με τις θέσεις του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου Κομοτηνής στηρίζοντας ευθέως τον Διοικητή του κ. Γιώργο Φιλιππίδη.
Ο τελευταίος μάλιστα διαψεύδει τα όσα αναφέρονται στο ψήφισμα αναφέροντας, επιπλέον, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση παιδιού που φιλοξενήθηκε στο «Σισμανόγλειο» για έναν ολόκληρο μήνα ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την περίπτωση ανήλικης που εισήχθη υγιέστατη για φιλοξενία στο Νοσοκομείο και τελικώς νόσησε με τον ιό της γρίπης λόγω της έκθεσης της σε ένα νοσηρό περιβάλλον.
Ο κ. Φιλιππίδης αν και δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο περαιτέρω, επεσήμανε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν ζήτησε ποτέ από τον ίδιο κάποια ενημέρωση ώστε να λάβει πληρέστερη γνώση για το ζήτημα πριν πάρει την οποιαδήποτε θέση.
Το ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, σε έκτακτη συνεδρίασή του, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στη δημοσιευθείσα στον τοπικό τύπο καταγγελία του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και του συλλόγου των εργαζομένων του, κατά της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης, η οποία με αβάσιμους ισχυρισμούς πλήττει βάναυσα το κύρος και την προσωπικότητα της εισαγγελικής λειτουργού.
Όπως δεν είναι προφανώς γνωστό, οι εισαγγελικοί λειτουργοί, πλέον των τυπικά δικαστικών καθηκόντων τους σχετικά με την απονομή της Δικαιοσύνης, είναι επιφορτισμένοι και με το καθήκον της προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, μεταξύ των οποίων και τα κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά, καθήκον στο οποίο με φειδώ ανταποκρίνονται λόγω του φόρτου εργασίας τους και του κινδύνου σύγκρουσης με τοπικούς φορείς.
Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ροδόπης, από την πρώτη χρονιά που διορίσθηκε και υπηρετεί στο Πρωτοδικείο Ροδόπης το 2014, με ιδιαίτερη ευαισθησία προσέγγισε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιφορτίσθηκε προσωπικά με το έργο της προστασίας εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων παιδιών. Στην προσπάθειά της αυτή χρεώθηκε και το έλλειμμα κρατικής πρόνοιας και υποδομής για κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά τόσο σε επίπεδο δομών υποδοχής και φροντίδας, όσο και σε επίπεδο καθορισμού αρμοδιότητας των αναγκαίων φορέων.
Η έλλειψη αυτή, για όσο διάστημα συντηρείται, θα πρέπει να υποκατασταθεί από τα υφιστάμενα δημόσια ιδρύματα και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων τα κρατικά νοσοκομεία, στα οποία υποχρεωτικά εισάγονται παιδιά κακοποιημένα, για τη διαπίστωση της βλάβης (σωματικής και ψυχικής) που έχουν υποστεί από την κακοποίησή τους.
Από τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας εκ μέρους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης, από το έτος 2014 μέχρι και σήμερα, δηλαδή σε χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών, στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής νοσηλεύθηκαν οκτώ (8) συνολικά παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων από 2-3 ημέρες. Αυτή είναι πραγματική κατάσταση σχετικά με τα παιδιά, των οποίων την ιατρική εξέταση και εισαγωγή στο Νοσοκομείο διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ροδόπης και αποδίδεται από δημοσιεύματα ως «σωρεία περιπτώσεων».
Κατόπιν αυτών, θεωρούμε υποχρέωση όλων μας και ιδίως των αρμοδίων φορέων να συμβάλουν στην από κοινού αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος, της αποκατάστασης της σωματικής και ψυχικής υγείας των κακοποιημένων παιδιών, τα οποία το κράτος οφείλει να προστατεύει και η κοινωνία να βοηθά, ενθαρρύνοντας και όχι αποτρέποντας δημόσιους λειτουργούς που ευαισθητοποιούνται να προσφέρουν εκεί από όπου το ίδιο το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί.
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης εκφράζει την ελπίδα ότι οι αρμόδιοι φορείς θα επανεξετάσουν το πρόβλημα και τις πραγματικές διαστάσεις του και, αναθεωρώντας την μέχρι τώρα στάση τους, στη θέση των δημόσιων καταγγελιών, θα προτάξουν το κοινωνικό συμφέρον, τη λογική και την ευαισθησία που το συγκριμένο πρόβλημα απαιτεί».