ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Εισαγγελέας στέλνει για φιλοξενία υγιή ανήλικα παιδιά στο… «Σισμανόγλειο»!!!

fonirodopis.gr

Οι παραγγελίες της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ροδόπης Κωνσταντίνας Μελισσάρη εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ανήλικων παιδιών – Η περίπτωση της 4χρονης που εισήλθε υγιέστατη στο «Σισμανόγλειο» και τελικά νόσησε με γρίπη – Αντιδράσεις από τον διοικητή Γιώργο Φιλιππίδη και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 08.03.2019 – 20:40

Σε σοβαρό κίνδυνο εκθέτουν την υγεία ανήλικων παιδιών οι παραγγελίες της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ροδόπης κ. Κωνσταντίνας Μελισσάρη για τη φιλοξενία τους, ύστερα από την απομάκρυνση τους από το οικογενειακό τους περιβάλλον, στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Χαρακτηριστική η περίπτωση 4χρονου κοριτσιού το οποίο εισήλθε, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, υγιέστατο στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο και τελικά αρρώστησε εξαιτίας της έκθεσης του σε ένα νοσηρό περιβάλλον όπου υπήρχαν ήδη αρκετά νοσηλευόμενα παιδιατρικά και παθολογικά περιστατικά, λόγω και της έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Οι παραπάνω κίνδυνοι για την υγεία των ανήλικων παιδιών έχουν επισημανθεί εδώ και καιρό δημόσια τόσο από τον Διοικητή του «Σισμανόγλειου» κ. Γιώργο Φιλιππίδη όσο και από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής, οι οποίοι αντιδρούν στις σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες της κ. Μελισσάρη.

«Λυπάμαι ιδιαίτερα που επιβεβαιώθηκαν με αυτόν τον τρόπο οι φόβοι μου» είχε δηλώσει ο κ. Φιλιππίδης για την περίπτωση της 4χρονης, για να προσθέσει ότι «η έκθεση ανηλίκου σε νοσηρό περιβάλλον είναι κατά την άποψη της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου μας, απαράδεκτη ενέργεια τόσο ιατρικά όσο και κοινωνικά».

«Το Νοσοκομείο δεν είναι δομή παιδικής προστασίας αλλά β/βάθμια δομή παροχής δημόσιας Υγείας. Στα δημόσια νοσοκομεία δεν ενδείκνυται η φιλοξενία υγιών παιδιών, διότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος λοιμώξεων», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Οι επισημάνσεις των πλέον αρμόδιων για την υγεία αγνοούνται ωστόσο επιδεικτικά από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης κ. Μελισσάρη, η οποία δείχνει μια ακατανόητη επιμονή να στέλνει προς φιλοξενία υγιή παιδιά σε ένα χώρο όπου όχι μόνο ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος λοιμώξεων αλλά δεν υπάρχουν επιπλέον ούτε οι κατάλληλες δομές αλλά ούτε και το καταρτισμένο προσωπικό που θα αναλάβει τη φιλοξενία τους.

Τα ερωτήματα που γεννώνται από την όλη κατάσταση είναι αμείλικτα και χρήζουν σίγουρα απάντησης:

1. Το νοσηλευτικό προσωπικό θα επιβλέπει και θα φροντίζει τα παιδιά που νοσηλεύονται ή τα παιδιά που φιλοξενούνται χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας;

2. Ποιος θα έχει την επίβλεψη των παιδιών αυτών όταν σήμερα στο «Σισμανόγλειο» υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και κατά τις βάρδιες υπηρετούν 1-2 νοσηλευτές/τριες;

3. Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη τους όταν οποιοσδήποτε από το οικογενειακό τους περιβάλλον μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάει και να τα αρπάξει;

4. Ποιος φέρει, τέλος, την ευθύνη αν συμβεί το οποιοδήποτε ατύχημα σε κάποιο φιλοξενούμενο παιδί εντός του «Σισμανόγλειου»;

Οι παραγγελίες της Εισαγγελέως κ. Μελισσάρη, που επιμένει να επιλέγει το «Σισμανόγλειο» ως χώρο φιλοξενίας υγιών παιδιών, γίνονται φυσικά ακόμα περισσότερο ακατανόητες από τη στιγμή που στην περιοχή μας λειτουργούν ήδη δύο δημόσιες δομές Παιδικής Προστασίας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ήτοι το Παράρτημα Παιδικής Προστασίας της Καβάλας για κορίτσια και το αντίστοιχο Παράρτημα της Δράμας για αγόρια.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα παιδιά τα οποία μεταφέρονται με εισαγγελική εντολή στο Νοσοκομείο Παίδων και παραμένουν εκεί χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, είχε αποφασιστεί τα παιδιά να περνούν από το Νοσοκομείο μόνο για τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο και κατόπιν να μετακινούνται άμεσα σε κατάλληλες δομές.

Εκτός των ανωτέρω, θέση για το ζήτημα είχε πάρει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία σε δελτίο Τύπου της σημείωνε μεταξύ άλλων πως «Τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Νοσοκομείο Παίδων θα πρέπει άμεσα να μεταφερθούν σε Προνοιακές Μονάδες που διαθέτουν την υποδομή φιλοξενίας, προκειμένου να κινήσουν τις διαδικασίες αναδοχής, υιοθεσίας και τα μεγαλύτερα παιδιά να ζουν με αξιοπρέπεια συμμετέχοντας σε προγράμματα αποϊδρυματοποίησης».

Λευτέρης Γλερίδης
facebook.com/gleridis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ