Έντονες είναι οι αντιδράσεις μετά την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού να κατατάξει τα νησιά της ΑΜΘ, Θάσο και Σαμοθράκη, στη ζώνη υψηλού κινδύνου αναφορικά με την ασφάλεια των τουριστών, λόγω μεγάλης απόστασής τους από μεγάλα Νοσοκομεία και έλλειψης υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη θωράκιση των νησιών έναντι του κορωνοϊού, ενόψει του «ανοίγματος» της χώρας στον τουρισμό, οι τουριστικοί προορισμοί χωρίζονται σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας.
Ο διαχωρισμός γίνεται με βάση δύο κριτήρια, την προσβασιμότητα του πολίτη ή επισκέπτη σε ανεπτυγμένες δομές Υγείας και κλίνες Covid-19 που έχουν οριστεί στη νησιωτική χώρα, αλλά και τη δυνατότητα τεστ για τον SARS-CoV-2, που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση δεκάδων μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά.
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού:
Ζώνη Α’ (επίπεδο επικινδυνότητας 3 – «χαμηλού κινδύνου»): Στη ζώνη αυτή εντάσσεται η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κρήτη που διαθέτει επαρκές σύστημα Υγείας, και όσοι προορισμοί βρίσκονται σε απόσταση δύο ωρών (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας, όπως δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια.
Ζώνη Β’ (επίπεδο επικινδυνότητας 2 – «μετρίου κινδύνου»): Στην κατηγορία «μέτριου κινδύνου» εντάσσονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν κλίνες Covid-19. Μερικά από τα νησιά αυτά είναι η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος, καθώς και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου.
Ζώνη Γ’ (επίπεδο επικινδυνότητας 1 – «υψηλού κινδύνου»): Στην κατώτερη κατηγορία βρίσκονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν απλές υποδομές υγείας (όχι covid-19), καθώς και όσοι δεν έχουν καθόλου υποδομές υγείας (πχ ακριτικά νησιά).
Χριστόδουλος Τοψίδης: «Η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλοί θεατές»
«Το Υπουργείο κατά την χθεσινή του ανακοίνωση περί της επικινδυνότητας των νήσων, κατέταξε τη Θάσο και τη Σαμοθράκη λόγω της επικείμενης υγειονομικής κρίσης στην υγεία (covid-19) σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας. Δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια που χρησιμοποίησε το Υπουργείο, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θέμα που έχει δύο πτυχές. Τόσο την πραγματική, για την οποία είμαστε βέβαιοι ότι τα δύο νησιά είναι από τα ασφαλέστερα στον τομέα αυτό, όσο και του ανταγωνισμού, όπου είναι προφανές ότι το Υπουργείο «ρίχνει» τη Θάσο και τη Σαμοθράκη προς όφελος όλων των υπολοίπων τουριστικών περιοχών της Βόρειας Ελλάδος.
Την ίδια στιγμή που το Υπουργείο διαπράττει αυτό το μεγάλο λάθος, η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες, παραμένουν ως αμέτοχοι θεατές μπροστά στο φλέγον αυτό ζήτημα. Έτσι ούτε απέτρεψαν την δυσμενή αυτή κατάταξη, ούτε αντέδρασαν άμεσα ώστε να διορθωθεί. Αποδεικνύεται, όμως, ότι παρά τις πολυδιαφημιζόμενες «άκρες» που διαθέτουν στην κυβέρνηση, δεν είχαν καμία ενημέρωση! Εκτός και αν δεν αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα του θέματος.
Τους καλούμε, αντί να ασχολούνται με την πολιτική των φωτογραφιών, των ανέξοδων δηλώσεων, των αυτονόητων θεμάτων της καθημερινότητας και της εναγώνιας προσπάθειάς τους να καπηλευθούν τη δουλειά σοβαρών επιχειρήσεων και φορέων του τουρισμού (όπως ευστόχως και δικαίως καταγγέλλει στην γραπτή της δήλωση, η Περ. Σύμβουλός της παράταξής μας, κα Μαρία Πολυμέρου), να συνέλθουν και να απαιτήσουν από το Υπουργείο να αποκαταστήσει την κατάταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης, σχετικά με το ζήτημα της ζώνης κατάταξης για λόγους επικινδυνότητας εξαιτίας του COVID – 19».
Κώστας Κατσιμίγας: «Αποδεικνύεται ότι οι “ειδικοί” του Υπουργείου έχουν μαύρα μεσάνυχτα»
«Στην τρίτη κατηγορία μεγάλης επικινδυνότητας κατατάσσουν οι αρμόδιοι της Αθήνας τα δύο νησιά της Περιφέρειάς μας Θάσο και Σαμοθράκη ως στερούμενα υποδομών υγείας και ευρισκόμενα σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο ωρών από μεγάλα Νοσοκομεία ή νοσοκομεία αναφοράς και στερούμενα υπηρεσιών ΕΚΑΒ.
Προφανώς οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας που κατέταξαν τα νησιά μας στην ίδια κατηγορία με την Ανάφη, την Αστυπάλαια, την Κάσο, το Καστελόριζο, τον Άη Στράτη, τους Οθωνιούς και τη Γαύδο, δεν τα έχουν δει ούτε στο χάρτη.
Προφανώς δεν γνωρίζουν, ως όφειλαν, ότι τα νησιά έχουν πολύ καλά εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας με πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα. Η Θάσος απέχει από δύο μεγάλα Νοσοκομεία απόσταση λιγότερη από 1 ώρα και 30 λεπτά και η Σαμοθράκη λιγότερο από δύο ώρες από Νοσοκομείο Αναφοράς (Πανεπιστημιακό Αλεξ/πολης).
Η ζημιά ήδη έγινε και τώρα πρέπει να τρέξουμε να την περιορίσουμε. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η ενέργεια του Υπουργείου ήταν σκόπιμη αλλά αναπόφευκτα θεωρούμε ότι όσοι επιλήφθηκαν την κατάταξη των νησιών είναι ανεπαρκείς, ανεύθυνοι και επικίνδυνοι, η δε πολιτική ευθύνη της ηγεσίας τεράστια.
Καλούμε την διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και όλες τις Παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε συστράτευση για την άμεση ανάκληση της κατάταξης και την ουσιαστική στήριξη των νησιών μας με κάθε τρόπο (προβολής, ελαφρύνσεων, επιδοτήσεων κλπ)».