Η παραδοσιακή ανδρική ενδυμασία της Θράκης, εντάχθηκε στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς, με πρώτη επίσημη εμφάνισή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στις 14/5/2020 κατά τον εορτασμό της 100ης επετείου από την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό.
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο αρχείο των Εθνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών της Προεδρικής Φρουράς η παρουσίαση και ένταξη της παραδοσιακής ενδυμασίας της Θράκης, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των ακριτών μας.
Η ενδυμασία περιλαμβάνει μαύρο ποτούρι, άσπρο πουκάμισο, μαύρο γιλέκο, και κόκκινο ζωνάρι με άσπρες κάθετες ρίγες. Το κεφάλι κοσμεί σαρίκι και συμπληρώνεται με το σακάκι («αντερί τσούκνα»).
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η φορεσιά θα περιλαμβάνει και το απαραίτητο όπλο, που είναι το αυθεντικό θρακιώτικο σπαθί το οποίο παραχωρήθηκε από τον κ. Γεώργιο Μπουρουλίτη από το Σουφλί και αντίγραφο του οποίου κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τη φορεσιά της Προεδρικής Φρουράς.
Παρούσα στην επίσημη παρουσίαση ήταν σύσσωμη η θρησκευτική και πολιτική ηγεσίας της Θράκης καθώς και των θρακιώτικων Ομοσπονδιών της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
«Είναι μια σημαντική στιγμή και για την Προεδρική Φρουρά και για την Θράκη» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Σήμερα, αποδίδουμε στην Θράκη αυτό που της αναλογεί. Και το πράττουμε στο πλαίσιο μιας εμβληματικής, κυριολεκτικώς, Επετείου: Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση και την ένταξη της Θράκης μας στον Εθνικό μας Κορμό. Και αυτή η ένταξη της Ενδυμασίας της στις Ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς είναι ένα οφειλόμενο χρέος, το οποίο σήμερα όλοι μαζί εκπληρώνουμε. Με τον τρόπο αυτόν αναγνωρίζουμε τι είναι εκείνο το οποίο σηματοδοτεί διαχρονικά και, ιδίως, στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας η ακριτική Θράκη. Αυτό το ακραίο Φυλάκιο της Ελλάδας και της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Το κόστος κατασκευής των φορεσιών, που παραδόθηκαν στο Στρατιωτικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατία, κάλυψαν ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Φερών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και οι Δήμοι Αλεξανδρουπόλεως και Διδυμοτείχου.
Χαρίτου: «Τιμή μας η ένταξη της Θρακιώτικης φορεσιάς στην Προεδρική Φρουρά»
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου παρέστη στην επίσημη παρουσίαση στην Αθήνα για την ένταξη της παραδοσιακής ανδρικής ενδυμασίας της Θράκης, στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Η παραδοσιακή ανδρική Θρακιώτικη φορεσιά, εντάσσεται στις εθνικές παραδοσιακές ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς, στο πλαίσιο της διαφύλαξης της εθνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, και σε συνεργασία του στρατιωτικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων.
Σε μήνυμά του για την σημαντική αυτή στιγμή για την Θράκη ο βουλευτής ανέφερε τα παρακάτω: «Ως Θρακιώτης βουλευτής μόνο αισθήματα χαράς και συγκίνησης μπορείς να νοιώσεις που η μαύρη, παραδοσιακή Θρακιώτικη φορεσιά θα είναι στη θέα εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη την περίοδο εορτασμού των Ελευθερίων της Θράκης, αφού από σήμερα θα αποτελεί επίσημη στολή της Προεδρικής φρουράς.
Αποτελεί λοιπόν για μας τους Θρακιώτες τιμή που η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη σημερινή εκδήλωση περιβάλει με το κύρος της και προσδίδει διαστάσεις εθνικής εμβέλειας στον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελληνική Επικράτεια. Γεγονός που έχει έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό στήριξης της περιοχής, διασφαλίζει την σταθερότητα και την ασφάλεια, σε μια περίοδο αστάθειας όπως σημερινή.
Στην επέτειο των εκατό χρόνων και με αφορμή τις μνήμες που μας φέρνει η παρουσίαση της παραδοσιακής Θρακιώτικης φορεσιάς, είναι ευκαιρία να αναστοχαστούμε ως κοινωνία τα όσα διαδραματίστηκαν καθ΄ όλη αυτή την πυκνή σε γεγονότα ιστορική περίοδο, τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν, αλλά και να μιλήσουμε με ειλικρίνεια απέναντι στον καθρέφτη της εκατονταετούς ιστορίας μας για τις αναξιοποίητες δυνατότητες και τα σημερινά ελλείμματά μας, αναπτυξιακά, κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτιστικά.
Θέλω να πιστεύω ότι ο εορτασμός της εκατονταετίας και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα θα αναδείξουν τη συμβολή όλων ανεξαιρέτως των πολιτών στην πολυπολιτισμική κοινωνία, θα εκφράσουν τις αγωνίες και τις ανάγκες όλων και θα στείλουν ισχυρό μήνυμα ενότητας και αρμονικής συμβίωσης στην περιοχή.
Σε μια τέτοια κατεύθυνση ήταν και θα συνεχίσουν να είναι οι πρωτοβουλίες που έχω αναλάβει.
Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων για την πρωτοβουλία της αυτή καθώς και για την προσπάθεια που κατέβαλε ώστε αυτή να ευοδωθεί».