Πολιτικό ζήτημα εγείρει η απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου να επιλέξει ως χώρο κατάθεσης των στεφάνων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τον Ανδριάντα του Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιου -εθνεγέρτη της Ροδόπης στον αγώνα του 1821- που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Το συγκεκριμένο σημείο επιλέχθηκε καθώς στο Ηρώο Κομοτηνής πραγματοποιούνται εργασίες το τελευταίο διάστημα ενώ προκρίθηκε ως μια «βολική» λύση έναντι του Μνημείου Πεσόντων Ηρώων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 που βρίσκεται στο Πάρκο της Περιφέρειας, λόγω απόστασης από τον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον οποίο τελέστηκε η δοξολογία και ο πανηγυρικός της ημέρας.
Το εύλογο ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι, για ποιο λόγο αποκλείσθηκε το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται μπροστά στο κτίριο της Π.Ε. Ροδόπης και το οποίο θεωρείται ως το κατ’ εξοχήν μνημείο για τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό.
Ήδη από το πρωί, έχουμε δεχθεί αρκετά παράπονα για την συγκεκριμένη επιλογή με αρκετούς αναγνώστες να κάνουν λόγο μέχρι και για «παλινόρθωση του βαθέως κράτους της δεξιάς» με άστοχες επιλογές οι οποίες προσβάλλουν τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού και βάζουν διαχωριστικές γραμμές στα σύνοικα στοιχεία της περιοχής.
Ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου, σχολιάζοντας την επιλογή μιλά για «μελανό σημείο» της επετείου και για κάποιους που «προσπαθούν να αποκρύψουν το πραγματικό νόημα της επετείου, μιμούμενοι την ανιστόρητη Υπουργό Παιδείας».
Η δήλωση του Δημήτρη Χαρίτου:
«Μελανό σημείο μιας επετείου.
Μόνο ερωτήματα γεννά η απόφαση της Περιφερειακής Αρχής ,την 28η Οκτώβρη ημέρα εορτασμού της αντίστασης του λαού μας ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό, να μη γίνει η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, δίπλα στο χώρο της παρέλασης, αλλά να επιλεγεί άλλος χώρος.
Ποιούς φοβίζει άραγε, ακόμη και σήμερα, η μνήμη των αγώνων του λαού μας και προσπαθούν να αποκρύψουν το πραγματικό νόημα της επετείου, μιμούμενοι την ανιστόρητη υπουργό παιδείας που μίλησε, γενικά και αόριστα, για αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του μίσους και του σκότους;
Μήπως για τους ίδιους λόγους δεν γιορτάζεται και η απελευθέρωση της Κομοτηνής στις 14 Σεπτέμβρη 1944;».
Η επιλογή του σημείου προκάλεσε επίσης και την αντίδραση του Δάμωνα Δαμιανού, μέλους Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος με μια λακωνική δήλωση σχολίασε: «Κατάθεση στεφάνων για την 28η, στον ανδριάντα Μητροπολίτη. Λίγα μέτρα πιο πέρα το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Κομοτηνή 2019».