Ο λογαριασμός ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης θα τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το δημόσιο κλπ)
Την δημιουργία «ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού» για επιχειρήσεις, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτών) και 6 προτάσεις για την βελτίωση και αναδιαμόρφωση των πολιτικών της κυβέρνησης σχετικά με την είσπραξη και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων προς δημόσιους φορείς προτείνει σε επιστολή του στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Τσακαλώτο και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αχτσιόγλου ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης
Αναλυτικά η επιστολή:
«Αξιότιμοι κυρία και κύριε Υπουργέ,
Ιδιαίτερα ανασταλτικός παράγοντας για την λειτουργία, ανάπτυξη και επιβίωση των επιχειρήσεων είναι η δύσκαμπτη διαχείριση του χρέους τους προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Είναι γεγονός πως οι τεράστιοι συντελεστές (φορολογικοί και ασφαλιστικοί) σε συνδυασμό με το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, έχουν εκτοξεύσει τα χρέη των επιχειρήσεων στα δημόσια ταμεία, καθώς το κράτος πλέον, «λεηλατεί» ακόμη και τα ελάχιστα κέρδη των επιχειρήσεων. Ο τεράστιος αριθμός των κατασχέσεων αποδεικνύει την αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση αυτή.
Η νέα χρονιά ξεκίνησε με την έναρξη της ρύθμισης για τις οφειλές των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών , σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ. 1223/2017 που αναρτήθηκε στις 29/12/2017.
Η νέα ρύθμιση θεσπίζει μία αρκετά απλοποιημένη διαδικασία για οφειλές έως 50.000 ευρώ προς όλους τους πιστωτές (φορολογική διοίκηση, Κ.Ε.Α.Ο, πιστωτικά ιδρύματα κτλ). Θεωρούμε όμως ότι απαιτούνται σημαντικές βελτιώσεις ώστε να αποτελέσει ουσιαστική διευκόλυνση προς τις επιχειρήσεις.
Επιπλέον οι ρυθμίσεις των 12 δόσεων που υπάρχουν, σε συνδυασμό με την πληθώρα εισπρακτικών μέτρων, δεν συμβάλλουν στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Θεωρούμε λοιπόν ότι οφείλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναδιαμόρφωση των πολιτικών της σχετικά με την είσπραξη και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς δημόσιους φορείς.
Συγκεκριμένα προτείνουμε :
– Στη ρύθμιση των 120 δόσεων να δοθεί η δυνατότητα ένταξης οφειλών που έχουν δημιουργηθεί έως και τις 31/12/2017.
– Στην ίδια ρύθμιση να έχουν την δυνατότητα ένταξης επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ζημίες την τελευταία τριετία.
– Η ρύθμιση των 12 δόσεων να γίνει 24 δόσεις σε όλους τους φορείς.
– Η απώλεια της ρύθμισης των 12 και 24 δόσεων να υφίσταται εφόσον δεν αποπληρωθούν τρεις συνεχόμενες δόσεις.
– Να μην απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την υπογραφή συμβάσεων των επιχειρήσεων με φορείς του Δημοσίου.
– Να καταργηθεί η παρακράτηση σε είσπραξη χρημάτων από δημόσιους φορείς από την φορολογική διοίκηση εφόσον όλες οι οφειλές είναι ρυθμισμένες και δεν είναι ληξιπρόθεσμες.
Τέλος θεωρούμε ότι απαιτείται η δημιουργία «ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού» για επιχειρήσεις, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτών) και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
Κυρία και κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζετε ότι οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας μας, έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση. Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να μειώσει τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και το 85%, και να επιλέξει ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής περισσότερο αναπτυξιακό, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την μείωση της ανεργίας και την κοινωνική ευημερία».
[TheChamp-Sharing]