Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει, δήλωσε την Τρίτη από τη Μόσχα όπου βρίσκεται η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Πρέπει να υπάρξει πολιτική σαφήνεια», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στη χώρα.
Η συμφωνία των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας περιγράφεται από κύκλους του ΔΝΤ, ως μια κατ’ αρχήν «θετική εξέλιξη», ωστόσο τονίζεται ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων που συμφωνούνται και όχι η μορφή της κυβέρνησης μιας χώρας.
Εάν η νέα μεταβατική κυβέρνηση προχωρήσει απρόσκοπτα, θα διευκολύνει τη διαχείριση της κρίσης του ελληνικού χρέους, η οποία στη σημερινή συγκυρία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνουν.
Υπογραμμίζουν, πάντως, ότι η οριστικοποίηση του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας και η υπερψήφιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου από μια συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου, θα σηματοδοτήσει ένα σαφές πλαίσιο συναίνεσης, το οποίο αναμένεται να επιτρέψει στη γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, να εισηγηθεί στο ΔΣ του Ταμείου την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Τέλος, επισημαίνουν ότι η συναίνεση των δυο μεγάλων κομμάτων είναι μεν επιθυμητή, αλλά αυτό που θεσμικά ζητεί το ΔΝΤ είναι οι υπογραφές του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας κάθε χώρας.
Σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η κ. Λαγκάρντ καλωσόρισε τις προσπάθειες που καταβάλουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για την ενίσχυση του EFSF.
Ωστόσο, όπως είπε, η ασάφεια στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου αποτρέπει τις επενδύσεις από τις ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική), οι οποίες διατηρούν ακόμα επιφυλάξεις για να επενδύσουν στον EFSF.
Ωστόσο, όπως ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη στη χώρα, η Ρωσία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει μέσω του ΔΝΤ.
«Ξέρω ότι το ΔΝΤ είναι το όχημα που προτιμούν χώρες όπως η Ρωσία», δήλωσε.
Τέλος, είπε ότι αποστολή του ΔΝΤ θα επισκεφθεί σύντομα την Ιταλία, προκειμένου να ελέγξει τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.