Προκηρύχθηκε πρόγραμμα εξωστρέφειας, ύψους 30-50.000 ευρώ
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης σε συνεργασία με τον ΕΦΕΠΑΕ και τον ενδιάμεσο φορέα «ΔΕΣΜΟΣ», την Τετάρτη (6/4) διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Πληροφόρηση και συζήτηση σε πρακτικά θέματα ένταξης επιχειρήσεων στο πρόγραμμα εξωστρέφειας – ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, με ομιλητές των Κωνσταντίνο Κωφίδη και τη Μαρία Γιαννάκη.
Η ημερίδα αφορούσε το νέο πρόγραμμα εξωστρέφειας που προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο και αφορά επιχειρήσεις που θέλουν να στραφούν προς τις παγκόσμιες αγορές. Σύμφωνα με το στέλεχος της «ΔΕΣΜΟΣ», Κώστα Κωφίδη το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 30-50.000 ευρώ με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στο ποσοστό του 40-50% ανάλογα με το είδος της επιχείρησης.
Νίκος Αγγελίδης : «Ο εξαγωγικός προσανατολισμός η μόνη λύση για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων»
Ο εξαγωγικός προσανατολισμός και η στροφή στις παγκόσμιες αγορές είναι η μόνη λύση για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε ότι «εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα αντιμετωπίσουνε μια αγορά σε ύφεση, όπως είναι η ελληνική αγορά, θα πρέπει αν θέλουν να επιβιώσουν να στρέψουν το βλέμμα τους προς τις παγκόσμιες αγορές και εφόσον καταρτίσουν την ανταγωνιστικότητα να μπορέσουν να γίνουν εξωστρεφείς. Αυτή είναι η μόνη λύση η οποία σώζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά σαν άθροισμα βιώσιμων, ανταγωνιστικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων σώζεται και η ελληνική οικονομία.
Το πρόγραμμα είναι σημαντικό για όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την περιοχή μας η οποία βρίσκεται, λόγω θέσης, σε πολύ κρίσιμο γεωστρατηγικά σημείο με αναπτυσσόμενες αγορές γύρω μας που χρειάζονται και τις υπηρεσίες και την ενέργεια αλλά και την εμπορική δραστηριότητα που εμείς μπορούμε να προσφέρουμε, έτσι ώστε να εξάγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα που θα μπορέσουν να σταθούν στις διεθνής αγορές.
Το έχω πει και στο παρελθόν ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την κρίση παρά μόνο η δημιουργία εκσυγχρονισμένων με νέων τεχνολογιών επιχειρήσεις σε σαφής εξαγωγικούς προσανατολισμούς, αυτές είναι οι επιχειρήσεις που παράγουν τον πραγματικό πλούτο και τον διανέμουν στην κοινωνία αποπληρώνοντας και τα όποια χρέη. Άλλο μοντέλο εξόδου από την κρίση και ανάπτυξης δεν υπάρχει. Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο μας λέει πως θα πάμε στην ανάπτυξη, γιατί έχουμε βαρεθεί να ακούμε για ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα. Εμείς πρέπει να πούμε σαν φορείς τι θα κάνουμε και πως θα πάμε στην ανάπτυξη και αυτός που σήμερα παρουσιάζουμε είναι ένας τρόπος ο οποίος μας οδηγεί στην ανάπτυξη».
Κώστας Κωφίδης : «Το πρόγραμμα βοηθάει τις επιχειρήσεις να στραφούν στις διεθνείς αγορές»
Ο Κώστας Κωφίδης, στέλεχος της «ΔΕΣΜΟΣ» σχετικά με το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σημείωσε ότι «έχει σκοπό να βοηθήσει μία μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων να στραφούν προς τις διεθνείς αγορές, όπου θα μπορέσουν να προβάλλουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους.
Το 2010 υπήρξε μία μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 10,8% περίπου, σε σχέση με το 2009. Το Υπουργείο στην προσπάθεια του να στηρίξει αυτήν την τάση και να την ενισχύσει, προκήρυξε το Φεβρουάριο το πρόγραμμα της εξωστρέφειας. Από το πρόγραμμα επιδοτούνται επιχειρήσεις του κατασκευαστικού και του μεταποιητικού κλάδου, καθώς επίσης και της παροχής υπηρεσιών. Βέβαια μπορούν να επιδοτηθούν και εμπορικές επιχειρήσεις, εφόσον όμως συνεργαστούν με παροχής ή κατασκευαστικές επιχειρήσεις.
Σε ότι αφορά για το τι δαπάνες επιδοτούνται, επιδοτούνται δαπάνες μηχανολογικού εξοπλισμού, όμως για το τελευταίο στάδιο, δαπάνες λογισμικού και τηλεπικοινωνιών, δαπάνες προβολής και προώθησης για να προβληθούν οι εκθέσεις των επιχειρήσεων, δαπάνες σχεδιασμού και πιστοποίησης προϊόντων, δαπάνες απόκτησης και χρήσης πατεντών, δαπάνες τεχνικής στήριξης όπως οι έρευνες αγοράς και οι μελέτες και δαπάνες για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για το τμήμα του μάρκετινγκ.
Ο προϋπολογισμός είναι μεταξύ 30.000 έως 50.000 ευρώ καθώς η δημόσια δαπάνη μεταξύ 40%-50% ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Τη διαχείριση του προγράμματος την έχει η ΔΕΣΜ-ΟΣ στην Κομοτηνή για την ΠΑΜΘ και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουνε από τα Επιμελητήρια όλων των Νομών της Περιφέρειάς μας, καθώς επίσης από τις συνεταιριστικές τράπεζες και από τη ΔΕΣΜ-ΟΣ. Τώρα σε ότι αφορά τις υποβολές των αιτήσεων, έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν στις 24 Μαΐου 2011».