Καθολική ήταν η συμμετοχή σε πολλούς εργασιακούς χώρους στη γενική απεργία χθες, 15 Δεκεμβρίου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία όλων των συνδικάτων της χώρας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η μεγαλειώδης συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία επισκιάστηκε όμως από επεισόδια στο Κέντρο της Αθήνας, με χρήση μολότοφ και δακρυγόνων, καθώς και τον προπηλακισμό του πρώην υπουργού της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη.
Τη γενική απεργία διοργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στον προϋπολογισμό λιτότητας αλλά και στις διατάξεις του μνημονίου που υλοποιεί η κυβέρνηση με νόμους εξπρές.
Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει ενδεικτικά ότι η συμμετοχή στην απεργία άγγιξε το 100% στα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, στο λιμάνι του Πειραιά, τα χαλυβουργία, ενώ ξεπέρασε το 90% στις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τα ταχυδρομεία και την ΕΥΔΑΠ.
Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως και ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα. Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε στην Ομόνοια.
Κατά γενική εκτίμηση η συμμετοχή στα συλλαλητήρια ήταν μεγάλη, συγκρίσιμη με εκείνη στη γενική απεργία της 5ης Μαΐου φέτος. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στις πορείες στο Κέντρο της Αθήνας συμμετείχαν περίπου 25.000, ωστόσο οι διοργανωτές εκτιμούν ότι αριθμός αυτός ανέρχεται στους 40.000 απεργούς. Όταν η κεφαλή της πορείας έφθασε στην πλατεία Συντάγματος, η ουρά της βρισκόταν στην οδό Χαλκοκονδύλη.
Βίαιη επίθεση κατά του Κ.Χατζηδάκη
Θύμα προπηλακισμού από εξαγριωμένους διαδηλωτές έπεσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο βουλευτής της ΝΔ επιχείρησε να διασχίσει πεζός την οδό Πανεπιστημίου στο ύψος της οδού Βουκουρεστίου, όταν δέχθηκε επίθεση από αγνώστους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στην μύτη και το φρύδι.
Ο κ. Χατζηδάκης μεταφέρθηκε αιμόφυρτος αρχικά στην είσοδο ενός παρακείμενου κτιρίου και στη συνέχεια στη Βουλή, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειας. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν όπου έμεινε για προληπτικούς λόγους.
Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει κάποια ανησυχία.
Συμπλοκές και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων
Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, στη διάρκεια των οποίων τραυματίσθηκαν 27 αστυνομικοί, από τους οποίους ο ένας σοβαρά που θα παραμείνει για νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Επιβεβαιωμένα στοιχεία για τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών δεν υπάρχουν. Το ΕΚΑΒ δεν δέχθηκε κλήσεις για μεταφορά τραυματιών. Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για έναν τραυματία πολίτη που ζήτησε βοήθεια, ενώ προς στιγμήν υπήρξαν φήμες για έως οκτώ τραυματίες διαδηλωτές, χωρίς ωστόσο η πληροφορία αυτή να διασταυρώνεται από κάποια επίσημη πηγή.
Κατά τα επεισόδια προσήχθησαν στην Αστυνομία 23 άτομα, από τα οποία δέκα συνελήφθησαν.
Τα πρώτα επεισόδια στο περιθώριο της πορείας σημειώθηκαν λίγο μετά τη 13:00 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.
Οι συγκρούσεις επικεντρώθηκαν σε δύο σημεία της Πλατείας.
Μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου εκτόξευσαν κομμάτια από τα μάρμαρα της πλατείας και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών δυνάμεων στην πλευρά της Πλατείας που βρίσκονται τα ξενοδοχεία. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης.
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν επίσης με τις αστυνομικές δυνάμεις στην κάτω πλευρά της πλατείας στο σημείο που βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών. Φθορές σε αυτό το σημείο υπέστησαν οι προσόψεις των υποκαταστημάτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των ΕΛΤΑ.
Ο πετροπόλεμος και το κυνηγητό μεταξύ των αστυνομικών και των κουκουλοφόρων επεκτάθηκε και στο κέντρο της πλατείας όπου οι αστυνομικοί εισήλθαν με τις μοτοσικλέτες τους.
Στο ύψος του Ζαππείου, επί της οδού Αμαλίας, άγνωστοι επιτέθηκαν και κατά λεωφορείου των ΜΑΤ. Συγκεκριμένα, έσπασαν τα τζάμια των παραθύρων και πέταξαν μια μολότοφ στο εσωτερικό του λεωφορείου, στη θέση του οδηγού.
Ο πετροπόλεμος συνεχίστηκε και στην οδό Πανεπιστημίου, στα Προπύλαια όπου κατευθύνθηκε σημαντικό τμήμα των διαδηλωτών. Άλλο τμήμα του συγκεντρωμένου πλήθους απομακρύνθηκε από το Σύνταγμα από τη λεωφόρο Αμαλίας.
Κατά τις συγκρούσεις κάηκαν δύο αυτοκίνητα στην πλατεία Συντάγματος και ένα τζιπ στη διασταύρωση των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου.
Στη συνέχεια κουκουλοφόροι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την περιοχή του Πολυτεχνείου και ορισμένοι επιχείρησαν να φθάσουν στο κτίριο της ΓΣΕΕ. Ακολούθησαν νέες συμπλοκές με πετροπόλεμο, βόμβες μολότοφ και δακρυγόνα. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων σε αυτό το σημείο ήταν να παραδοθούν στις φλόγες δύο αστυνομικές μοτοσικλέτες και να υποστούν φθορές περίπου δέκα καταστήματα της περιοχής.
Η ένταση άρχισε να εκτονώνεται περίπου στις 16:30, οπότε κι άρχισε να αποκαθίσταται η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Κατά τα επεισόδια έγινε από την Αστυνομία εκτεταμένη χρήση χημικών. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ενδεικτικά ότι όταν σημειώνονταν οι συγκρούσεις στο Πολυτεχνείου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα αέρια στο ύψος των Χαυτείων.
Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδες κουκουλοφόρων προκάλεσαν ζημιές με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα σε οκτώ καταστήματα, δυο οχήματα και σε ένα ΑΤΜ τράπεζας καθώς και στα μεταλλικά κιγκλιδώματα της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν 20 άτομα εκ των οποίων συνελήφθησαν τα τρία. Επίσης, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.