Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ετήσια Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι ξένοι βλέπουν την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο πεντάμηνο με την υλοποίηση των πολιτικών που προβλέπονται στο πρόγραμμα της τριετούς οικονομικής προσαρμογής και περιμένουν τα επόμενα βήματα.
Κάναμε ένα δυνατό ξεκίνημα, ανακτούμε την χαμένη αξιοπιστία μας, που θα μας επιτρέψει να βγούμε ξανά στις αγορές, τίποτα, όμως, δεν έχει κερδηθεί ακόμη, ανέφερε υπουργός Οικονομικών, θέλοντας να υπογραμμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη πιστής εφαρμογής των όσων προβλέπονται στο Μνημόνιο για την επόμενη διετία.
Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο επιστροφής της χώρας στις διεθνείς αγορές ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2011 όσον αφορά τις ομολογιακές εκδόσεις, αναφέροντας ότι τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται με την πτώση των spreads κατά περίπου 200 μονάδες τις τελευταίες ημέρες.
Ωστόσο, δεν μπορούμε ακόμη να επανέλθουμε στις αγορές με ομολογιακές εκδόσεις, καθώς το κόστος δανεισμού θα είναι υψηλό, άλλωστε δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη, καθώς, μέσω της συμφωνίας με την τρόικα, έχουν εξασφαλιστεί τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε μέχρι και το 2012, κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα ακολουθήσει στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν σαφής: ό,τι προβλέπεται στο Μνημόνιο: άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ, πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα που θα αποκαλυφθεί ως διά μαγείας, μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως μερικοί αφήνουν να υπονοηθεί, όλα περιγράφονται στο Μνημόνιο, τόνισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε, επίσης, ότι αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα δεν θα εκτροχιασθεί, πετυχαίνουμε τους στόχους μας παρά την όποια αναθεώρηση, ανέφερε.
Για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο Γ.Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την θέση του ότι πρέπει να ανασυγκροτηθεί εν όψει της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται. Επισήμανε ότι οι σύμβουλοι παραδίδουν το τελικό τους πόρισμα τους με τις εναλλακτικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέχρι το τέλος του μήνα κι η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κατά βάση ιδιωτικό και θα παραμείνει ιδιωτικό. Παραμένουμε στην θέση μας για δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, ο πυλώνας αυτός όμως μπορεί να σχηματοποιηθεί με πολλούς τρόπους, είπε ο υπουργός. Επισήμανε δε ότι μετά την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (κίνηση που έχει χαρακτηρίσει εξαιρετική θετική) θα εξετάσει θετικά αίτημα για επιστροφή των κεφαλαίων που έχει λάβει η τράπεζα από το πακέτο στήριξης.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για την θέση στην οποία βρισκόταν η οικονομία όταν ανέλαβε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν χειρότερη και από τον χειρότερο εφιάλτη μας.
Θερμά λόγια από Στρος-Καν
Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, με την οποία ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο κύκλος των επαφών του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο κ. Στρος-Καν απαντώντας σε ερωτήσεις στην Ουάσινγκτον τόνισε για την Ελλάδα: «Έχω επανειλημμένα πει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και αυτό που έχουν επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση και, κυρίως, ο ελληνικός λαός, είναι πραγματικά εκπληκτικό, καθώς ο πληθυσμός αντιλήφθηκε ότι βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, ότι έπρεπε να αντιμετωπίσει την κατάσταση και το κάνει. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλα τα κράτη που έχουν προβλήματα, ότι όταν χρειάζεται, ένα έθνος μπορεί να κάνει τις προσπάθειες που απαιτούν οι συνθήκες για να επανέλθει στο σωστό δρόμο».
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι «φυσικά, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη και το πρόγραμμα εισάγει την Ελλάδα στην πορεία ανάπτυξης, αλλά αυτή θα έρθει στη συνέχεια. Όπως σωστά είπατε, εάν το περιβάλλον και ειδικά το ευρωπαϊκό, δεν είναι πολύ θετικό, αυτό δεν θα βοηθήσει. Αυτό είναι απόλυτα σωστό. Γι αυτό προσπαθούμε να πιέσουμε – αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος, αλλά συνάδει με τον στόχο αυτό- τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν δημοσιονομικά περιθώρια να κάνουν περισσότερα για την ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη ότι άλλες χώρες που δεν έχουν καθόλου δημοσιονομικά περιθώρια, ίσως όχι ακριβώς στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει να επικεντρωθούν στη δημοσιονομική σταθεροποίηση».
Συνάντηση Παπακωνσταντίνου – Στρος Καν
Μετά την συνάντηση με τον κ. Στρος – Καν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στη διάρκειά της επιβεβαιώθηκε η εικόνα της θετικής εξέλιξης του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως εισέπραξε τη θετική αποτίμηση του Ταμείου και πως αποτελεί κοινή εκτίμηση πως εάν η Ελλάδα συνεχίσει προς την σωστή κατεύθυνση, θα αρχίσει να επανέρχεται η εμπιστοσύνη των αγορών που θα επιτρέψει στη χώρα να απευθυνθεί σε αυτές.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ταυτόχρονα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα όπως είναι η ανάγκη αποτελεσματικότερης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όπως και η δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
* Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μπορεί και λαμβάνει τα απαραίτητα σκληρά μέτρα για την μείωση των ελλειμμάτων της, τόνισε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Morgan Stanley, Χοακίμ Φελς. Όπως εξήγησε, δημοσιονομικά προβλήματα έχουν και άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία ακόμη και στις ΗΠΑ. Οι κυβερνήσεις, όμως, των χωρών αυτών, κάθε μια για διαφορετικούς λόγους (πλησιάζουν εκλογές, μικρές πλειοψηφίες, προβλήματα στους κυβερνητικούς συνασπισμούς κλπ) δεν διαθέτουν τη δύναμη να λάβουν σκληρά μέτρα που απαιτούνται για την έξοδο από την κρίση. Η ελληνική κυβέρνηση όμως είναι ισχυρή και οι εκλογές έγιναν πρόσφατα, πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ