Κάλεσμα σε πολίτες και φορείς για μαζική συμμετοχή στη φοιτητική πορεία, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 10 Μαρτίου στις 13:00 στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, απευθύνει ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής.
Η συγκέντρωση πραγματοποιείται ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη αλλά και ενάντια στην εκτεταμένη χρήση της καταστολής τόσο μέσα όσο και έξω από τα πανεπιστήμια.
Στο κάλεσμα του φοιτητικού συλλόγου έχουν ήδη ανταποκριθεί η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, η οποία προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες» καθώς και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής.
Στο κάλεσμα αναφέρεται:
«Η Ελληνική κυβέρνηση το περασμένο έτος, ακολουθώντας το παράδειγμα των γειτονικών της χωρών και με βαθιά πεποίθηση ότι η ‘’πρόληψη’’ είναι η καλύτερη θεραπεία έλαβε την πολιτική απόφαση να κηρύξει οριζόντιο lockdown ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού αφήνοντάς τον να «πεθάνει μέσα στο σπίτι» όπως ισχυρίστηκε.
Το εν λόγω lockdown παρόλα αυτά υπέκρυψε και συνεχίζει να υποκρύπτει κινδύνους για τους πολίτες τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Στην περίοδο αυτή οι πολίτες βρίσκονται ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό τον οποίο ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης που προτείνεται από μεριάς της κυβέρνησης είναι η κοινωνική απομόνωση, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια της ατομικής ευθύνης και των προσωπικών ορίων. Ο εχθρός όμως στην πραγματικότητα διόλου αόρατος δεν είναι. Έχει όνομα και πλειοψηφία στη βουλή.
Τα ΜΜΕ και τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού παρουσιάζουν την δύναμη και την σημασία της προσωπικής μέριμνας σπάνια όμως-αν όχι ποτέ- παρουσιάζουν τις ενέργειες της κυβερνήσεως για την καταπολέμηση αυτής της πλέον τραγικής κατάστασης. Το παραπάνω δεν είναι άξιο απορίας αν κάποιος κοιτάξει το προϋπολογισμό του Ε.Σ.Υ ο οποίος όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε κατά 30% με την κυβέρνηση να διορίζει υγειονομικούς και ιατρούς με εξάμηνες συμβάσεις ενώ ταυτοχρόνως αρνείται την όποια επίταξη των ιδιωτικών κλινικών η την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ. Ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, η απόφαση που ελήφθη ήταν η δαπάνη 30 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Πολλές από τις παραπάνω ελλείψεις έχουν δικαιολογηθεί κάτω από την πρόφαση της αδυναμίας του κρατικού προϋπολογισμού να ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες ανάγκες, γεγονός που έρχεται σε κάθετη αντιδιαστολή με τις μαζικές προσλήψεις αστυνομικών. Αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί προσλαμβάνονται και εκπαιδεύονται με συνοπτικές διαδικασίες και σε υπέρογκους αριθμούς (μόνο στους πρώτους δύο μήνες από την ανάληψη της εξουσίας η κυβέρνηση διόρισε 1500 νέους ειδικούς φρουρούς). Οι εν λόγω προσλήψεις δεν στοχεύουν στην αποκλιμάκωση των κρίσεων και τον εφησυχασμό όσων έχουν δεχθεί τα πλήγματα των καιρών αλλά μάλλον στην διασφάλιση ότι οι τελευταίοι δεν θα αντιδράσουν στα αλλεπάλληλα χτυπήματα κατά των δικαιωμάτων τους.
Η κυβέρνηση ΝΔ μέσα στη περίοδο της πανδημίας βρίσκει μια χρυσή ευκαιρία να αναδιαμορφώσει όλα τα κακώς για αυτήν κείμενα συνεχίζοντας τον στρατηγικό της σχεδιασμό και πατώντας επάνω σε μονοπάτια που λειάνθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Τα εργασιακά δικαιώματα βρίσκονται κάτω από σφοδρή επίθεση. Η τηλεργασία έχει αποδειχθεί ανάξια διάδοχος της δια ζώσης. Υπάλληλοι δουλεύουν από το σπίτι τους με ευέλικτα ωράρια και με δικά τους μέσα χωρίς να έρχονται σε απευθείας επαφή με το χώρο εργασίας τους και τους συναδέλφους τους, δημιουργώντας έτσι μια προοπτική πλήρους αποξένωσης.
Συνθήκες σαν αυτές, εύλογα, βοηθούν εργοδότες οι οποίοι αποκομίζουν κέρδη χωρίς τις συνήθεις δαπάνες (καθαρισμός χώρου εργασίας κλπ) ενώ όπως προαναφέρθηκε καθιστά τις σχέσεις μεταξύ εργαζομένων απρόσωπες κάνοντας δύσκολη έως αδύνατη την συσπείρωση ενάντια σε τυχόν αυθαιρεσίες. Τα ευέλικτα ωράρια και οι υπερωρίες δυστυχώς όμως δεν είναι κάτι που ο εργαζόμενος θα σταματήσει να βρίσκει μπροστά του καθώς το εργασιακό νομοσχέδιο Βρούτση νομιμοποιεί τα 10ωρα εργασίας χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Σε ενίσχυση των παραπάνω το ίδιο νομοσχέδιο επιτρέπει την πρόσληψη υπαλλήλων μόνο σε πλαίσιο τηλεργασίας ενώ ο συνδικαλιστικός νόμος μετατρέπεται ώστε απεργίες να καταστούν δυνητικά αδύνατες και σε μερικές περιπτώσεις να τις ακολουθεί η παρουσία προσωπικού ασφαλείας.
Τα πανεπιστήμια και οι σχολές ήταν πάντοτε ένας από τους μεγαλύτερους πυρήνες αντιστάσεως έναντι στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές του αστικού κράτους, γεγονός που τα έκανε ένα στόχο υψίστης σημασίας. Η επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε με την κατάργηση του ασύλου, συνεχίστηκε με την αναγκαστική διακοπή των δια ζώσης μαθημάτων και την αντικατάσταση τους με την «τηλεκπαίδευση» και σήμερα φτάνει στο αποκορύφωμα του με την ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη το οποίο σε μία πρωτοφανή συμμαχία του υπουργείου παιδείας με το υπουργείο προστασίας του πολίτη προσπαθεί να αυστηροποιήσει την διαδικασία φοίτησης στα δημόσια πανεπιστήμια ενώ ουδείς λόγος έχει γίνει για τα ιδιωτικά.
Στα πλαίσια του νέου νομοσχεδίου τα πανεπιστήμια θα φυλάσσονται από αστυνομικούς τις ΕΛ.ΑΣ οι οποίοι θα φέρουν γκλοπ και χειροπέδες ενώ θα δέχονται όλες τις εντολές τους από το κράτος χωρίς παρέμβαση της διοικήσεως της σχολής γεγονός που συνεπάγεται ευθύ πλήγμα στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Τα χρόνια φοίτησης θα περιοριστούν σε ν+1/2, τίθενται βάσεις του 10 για την εισαγωγή στα δημόσια ιδρύματα και όλα αυτά σε συνδυασμό με την εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά των ιδιωτικών.
Τα παραπάνω όχι μόνο παραβιάζουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του αυτοδιοίκητου αλλά παρέχουν την δυνατότητα στην κυβέρνηση να καταστέλλει κατά το δοκούν διαδικασίες και δράσεις φοιτητικών συλλόγων εφόσον το κρίνει σκόπιμο, ενώ σε παράλληλο χρόνο δημιουργεί ένα κλίμα καταπίεσης στους ήδη υπάρχοντες φοιτητές απαξιώνοντάς το στα μάτια των επίδοξων.
Η αυστηροποιήση των σπουδών σε συνδυασμό με την παρατεταμένη και εκτεταμένη χρήση της καταστολής τόσο μέσα όσο και έξω από τα πανεπιστήμια είναι δύο από τα μεγάλα όπλα της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ζωή όπως την γνωρίζουμε, να την απογυμνώσει από όλα τα κεκτημένα των προηγούμενων δεκαετιών παραδίδοντας πληθώρα νέων σπουδαστών σε ιδιωτικά ιδρύματα και πειθήνιους και δουλοπρεπείς εργαζόμενους στη αγορά εργασίας. Μία ολόκληρη γενιά φοιτητών κινδυνεύει να αποχωρήσει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση δίχως να διαθέτει πραγματική επαφή με το γνωστικό αντικείμενο το οποίο σπουδάζει. Ενδεικτικά, η πλειονότητα των πρακτικών ασκήσεων των τμημάτων έχει ακυρωθεί ενώ δεν πραγματοποιούνται εργαστηριακά μαθήματα σε καμία πολυτεχνική, ιατρική/παραϊατρική ή επιστημών φυσικής αγωγής και αθλητισμού.
Προς το σκοπό του συλλογικού αγώνα της ανατροπής των παραπάνω συνθηκών, και στα πλαίσια της επανάκτησης της ζωής μας, ο σύλλογος μας επικοινώνησε και συγκάλεσε σε συντονισμό τοπικούς φορείς ώστε σύσσωμοι φοιτητές και κοινωνία να εναντιωθούν στα υπονομευτικά αυτά μέτρα.
Σε επικοινωνία που είχαμε εξ αποστάσεως την Κυριακή 7/3 με τον εκπρόσωπο του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, πρόεδρο εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης, τον πρόεδρο του τμήματος κοινωνικής διοίκησης και τον πρόεδρο της ΕΝΙΔΥΚ, οι οποίοι εξέφρασαν την επιδοκιμασία τους, συμφωνώντας με τα αιτήματα μας. Το πόρισμα του συντονισμού υπήρξε η συμφωνία σε διεξαγωγή πορείας σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου μας στα πλαίσια πανελλαδικών κινητοποιήσεων καθώς και συντονισμός για περαιτέρω δράσεις και συμπόρευση το επόμενο διάστημα. Εντός αυτών των πλαισίων η ΑΔΕΔΥ, κήρυξε στάση εργασίας ενόψει της πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης στις 10/3.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΣΤΗ 13:00 ΜΕ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ».