ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Στο πλευρό των φοιτητών της Κομοτηνής η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης

Προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας και ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Τετάρτης 10 Μαρτίου στην πόλη της Κομοτηνής

Στο κάλεσμα που απηύθυνε ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ) στους τοπικούς φορείς για συμπόρευση στις κινητοποιήσεις τους, ανταποκρίθηκε η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης.

Ο συνδικαλιστικός φορέας προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας κατά τις ώρες 13:00-15:00 για την Τετάρτη 10 Μαρτίου και ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στη φοιτητική πορεία που θα διοργανωθεί με σημείο συγκέντρωσης την κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Σάββας Κοσκερίδης και ο Γ.Γ. της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος αναφέρεται:

«Κλείσαμε ήδη αυτές τις ημέρες ένα χρόνο πανδημίας. Ένας χρόνος που αφήνει πίσω του χιλιάδες νεκρούς, διογκούμενη οικονομική κρίση, εκατομμύρια εργαζόμενους-ες/νέους-ες στην ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια, τη διακοπή του σχεδιασμού της ζωής τους.

Στο έναν χρόνο αυτό η Κυβέρνηση κωφεύοντας στα αιτήματα του υγειονομικού προσωπικού που έδινε και δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας (με μόνιμες προσλήψεις, νέες ΜΕΘ, έγκαιρο σχεδιασμό μαζικών εμβολιασμών και προμήθεια εμβολίων, έγκαιρη έγκριση θεραπευτικών πρωτοκόλλων), δεν αντιμετώπισε το ζήτημα συνωστισμού στα ΜΜΕ και της τήρησης των μέτρων στους μεγάλους χώρους εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Η επιλογή της για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν η επιβολή διαδοχικών μορφών καραντίνας, καταστολής των κινητοποιήσεων, περιστολής δικαιωμάτων και περιορισμού των μετακινήσεων σε σημείο αντιδημοκρατικής εκτροπής. Ταυτόχρονα η πανδημία χρησιμοποιήθηκε ως χρονική ευκαιρία αλλά και εργαλείο για  την ταχύτατη νομοθέτηση και εφαρμογή σειράς αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων ενώ πραγματοποιούνταν νέες αγορές όπλων και τεράστια μεταφορά δημόσιου πλούτου σε μεγαλοεπιχειρηματίες – εργοδότες.

Η δημόσια εκπαίδευση στην εντατική της τηλεκπαίδευσης

Στο ένα χρόνο πανδημίας η κυβέρνηση απέτυχε να διατηρήσει ανοιχτά και ασφαλή τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αδιαφόρησε για τις προτάσεις όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τα απαραίτητα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν ώστε να διασφαλιστεί η ζωντανή λειτουργία σχολείων και πανεπιστημιακών σχολών. Αντίθετα εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία για να νομοθετήσει σε βάρος των μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων του λαού αλλά και σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλη την εκπαίδευση.

Στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση επιχείρησε και επιχειρεί την υποκατάσταση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με μορφές σύγχρονης τηλεκπαίδευσης που ήδη έχουν αποδειχθεί αποτυχημένες γιατί εντείνουν τις ήδη υπάρχουσες ταξικές ανισότητες μεταξύ των μαθητών, αφυδατώνουν και φτωχαίνουν την ίδια τη διδακτική πράξη και τη διάδραση του/της εκπαιδευτικού και μαθητές και μαθήτριες, συντελούν σοβαρά στην καθυστέρηση της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης μαθητών – τριων.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο ένας χρόνος λειτουργίας μέσω τηλεκπαίδευσης σημαίνει πως οι φοιτητές/τρίες κινδυνεύουν να χάσουν κάθε ουσιαστική επαφή με το γνωστικό τους αντικείμενο και το επαγγελματικό πεδίο δράσης τους. Ειδικά φοιτητές σχολών που οι σπουδές τους περιλαμβάνουν λόγω αντικειμένου εργαστήρια, πρακτικές ασκήσεις, μελέτη και εργασία στο πεδίο έχουν απομακρυνθεί πλήρως από το γνωστικό τους αντικείμενο, όντας ανήμποροι να τα πραγματοποιήσουν. Φοιτήτριες/ές επί πτυχίω αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους επιβαρυνόμενοι/ες οικονομικά καθώς αποκλείονται από την εργασία.

Δύο έτη φοιτητών/τριών ουσιαστικά έχουν στερηθεί την έννοια των σπουδών σε ακαδημαϊκό χώρο με πιθανά φυσικά επακόλουθα την αποκοινωνικοποίηση,  την επιβράδυνση της ανεξαρτητοποίησης, την εσωτερίκευση του αισθήματος ματαιότητας και μειωμένων προσδοκιών για το μέλλον. Κλειστά πανεπιστημιακά ιδρύματα σημαίνει επιπλέον απουσία εκείνων των δομών που κατ’ εξοχήν διδάσκουν και αναπαράγουν την ελευθερία και τη συλλογική δράση ανθρώπων.

Η δημόσια εκπαίδευση στο στόχαστρο

Με πρόφαση την πανδημία, και κρατώντας σχεδιασμένα τους φοιτητές-τρίες μακριά από τις σχολές η κυβέρνηση, εξαπολύει καταιγίδα νομοθετημάτων στην εκπαίδευση με στόχο τις μορφωτικές ανάγκες του λαού και το σύνολο των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του.

 • Νομοθέτησε την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με αυτά των πτυχιούχων των κολλεγίων δίνοντας το μήνυμα πως η μόρφωση αλλά και το δικαίωμα στην εργασία είναι προϊόν προς αγορά.
 • Με διαδοχικά νομοθετήματα προωθεί την όλο και λιγότερη ζωντανή λειτουργία των ιδρυμάτων και σχολείων στην κατεύθυνση εμφάνισης της τηλεκπαίδευσης ως ισότιμης με τη δια ζώσης διδασκαλία μορφή.
 • Με διαδοχικά νομοθετήματα που περιλαμβάνουν μορφές αξιολόγησης – πειθάρχησης – κατηγοριοποίησης σχολείων και σχολών κινείται στην κατεύθυνση υποχρηματοδότησης και συρρίκνωσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας όλων των βαθμίδων. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ήδη γίνει η σύνδεση του 20% της χρηματοδότησης με τους αξιολογικούς μηχανισμούς.
 • Ειδικά με τον πρόσφατο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μια σειρά επιπλέον ρυθμίσεων εισάγονται

α) Ο ελάχιστος βαθμός εισαγωγής που θα αφήσει εκτός δημόσιου πανεπιστημίου χιλιάδες μαθήτριες-ες.  Θα οδηγήσει μαθηματικά στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού πανεπιστημιακών τμημάτων, θα λειτουργήσει ως φραγμός για τις σπουδές μαθητών από χαμηλά οικονομικά στρώματα καθώς οι έχοντες και μόνο θα μπορούν επί πληρωμή να κατευθυνθούν στα…. «ισότιμα» και με μικρότερο χρόνο σπουδών κολλέγια. Ταυτόχρονα η διαδικασία του διπλού μηχανογραφικού περιορίζει τις επιλογές των μαθητων/τριών σε λιγότερα αντικείμενα σπουδών.

β) Η επιβολή χρονικού ορίου φοίτησης έχει διπλή στόχευση. Αφενός αποτελεί μέτρο πειθάρχησης των φοιτητών – τριών και προσανατολισμού των σπουδών μόνο σε μια στενά ακαδημαϊκή οπτική απομονωμένη από την κοινωνική πραγματικότητα και την λοιπή ζωή και δημοκρατική λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αφετέρου αποτελεί επιπλέον μέτρο κοινωνικού αποκλεισμού από τις σπουδές όσων χρειάζεται να φοιτούν μερικώς, να εργάζονται, να τρέφουν οικογένειες με άλλα λόγια να μη μπορούν να είναι φοιτητές-τριες πλήρους και μοναδικής απασχόλησης.

γ) Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας με την τοποθέτηση ειδικού σώματος καταστολής εντός των πανεπιστημίων που δεν θα λογοδοτεί στις Πρυτανικές αρχές, αλλά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  Είναι φανερό στόχος είναι η περαιτέρω καταστολή και πειθάρχηση όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας και η κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Οι επιθέσεις και οι συλλήψεις σε βάρος των φοιτητών/τριων στο ΑΠΘ δείχνουν καθαρά πως στόχος είναι η φίμωση και καταστολή όσων αγωνίζονται.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ροδόπης

Α) ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ

 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας  με εφαρμογή όλων των προτάσεων της ΟΕΝΓΕ (ενδεικτικά μόνιμες προσλήψεις, αύξηση ΜΕΘ, δωρεάν τεστ, κατάργηση πατέντας εμβολίων..)
 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων (αύξηση χρηματοδότησης, μονιμοποίηση αναπληρωτών-τριών, υποδομές κτλ.
 • Ανοιχτά και ασφαλή όλα τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα με εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων για αυτό όπως έχουν εξειδικευτεί από τις αντίστοιχες ομοσπονδίες – σωματεία. Καμιά υποκατάσταση της ζωντανής εκπαίδευσης από μορφές τηλεκπαίδευσης.
 • Κατάργηση τώρα όλων αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων. Καμιά εφαρμογή νομοθετημένων αξιολογήσεων, κατάργηση εξίσωσης των πτυχίων πανεπιστημίων  και κολλεγίων, καμιά εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, καμιά εφαρμογή  ορίου σπουδών και ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Β) ΔΗΛΩΝΕΙ

 • Ότι θα οργανώσει τη δράση του, ώστε να μείνουν στα χαρτιά τα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά νομοθετήματα και σχεδιασμοί της κυβέρνησης.
 • Ότι θα συμβάλλει στην οικοδόμηση ενιαίου αγωνιστικού ρεύματος στην κοινωνία μαζί με συλλόγους εργαζόμενων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και συλλόγους φοιτητών.

Γ) Αποφασίζει

 • Τη συμμετοχή στο συντονισμό που κάλεσε ο ΣΟΦΕΚ την Κυριακή 7/3 σύμφωνα με την πρόσκληση που μας απευθύνθηκε και σε επόμενες ενδεχόμενες συναντήσεις.
 • Στηρίζει και συμμετέχει στη συγκέντρωση μαζί με άλλους συλλόγους και σωματεία στην πλατεία της Κομοτηνής την Τετάρτη  10 Μαρτίου και ώρα 13:00». 

ΡΟΔΟΠΗ

Κομοτηνή: Συνεχίζονται και την επόμενη εβδομάδα τα rapid tests

Καθημερινά, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζονται και την επόμενη εβδομάδα οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον γενικό πληθυσμό της Κομοτηνής.

Από τη Δευτέρα 20 μέχρι και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου έλεγχοι θα πραγματοποιούνται στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, οδός Υψηλάντου και Συμεωνίδη, τις ώρες 10:00 με 15:00, ενώ το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου τα τεστ θα γίνονται στο ίδιο μέρος κατά τις ώρες 09:00 με 14:00.

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ισχύουν τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και οι συμπτωματικοί πολίτες, ενώ θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Για τους υπόλοιπους, που δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι ασυμπτωματικοί, χορηγείται ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος μόνον εφόσον ο έλεγχος πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στη Ροδόπη

Από τη Δευτέρα 20 έως και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα, από 20 έως και 26 Σεπτεμβρίου, τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης θα είναι τα ακόλουθα:

ΗΜΕΡΑΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟΩΡΑΡΙΟ
ΔΕΥΤΕΡΑ 20/9Μοναχοί, Ιππικό, Τρίκορφο, Μελίταινα, Κρυστάλη, Πόα, Κερασιά16.00–23.00
ΤΡΙΤΗ 21/9Δρύμη, Κάτω Δροσινή, Οργάνη, Σμιγάδα, Μυρτίσκη, Βυρσίνη, Δρανιά, Κύμη, Κάρδαμος, Σαρακινή.08.00–15.00
ΤΕΤΑΡΤΗ 22/9Ιάμπολη, Πάτερμα, Δαρμένη, Ραγάδα, Εσοχή, Πλαγιά, Στροφή, Νέδα, Αγιοχώρι, Ήπιο08.00–15.00
ΠΕΜΠΤΗ 23/9Κάμπος, Χαράδρα, Μικρός Κέχρος, Κέχρος, Χαμηλό, Άνω Καμπή, Κάτω Καμπή, Χλόη, Καλύβια, Βούρλα, Τσούκα, Κερασιά, Μοναστήρι16.00-23.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/9Παραλιακή ζώνη Ξυλαγανής, Μαρώνειας, Άγιος Χαράλαμπος,  Πλατανίτη,  Προσκυνητές, Προφήτης Ηλίας15.00–21.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/9Παραλιακή ζώνη Φαναρίου, Αρωγής, Μέσης, Γλυφάδας, Αίγειρος, Καλλίστη, Πόρπη, Γλυκονέρι08.00 – 14.00
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ στην Κομοτηνή

Μέλη της ΚΝΕ γέμισαν την πόλη με αφίσες ενώ δημιούργησαν και τοιχογραφία για τον Παύλο Φύσσα – Στις 19:30 σήμερα η έναρξη του Φεστιβάλ στην παλιά Νομική

Δημοσιεύθηκε

στις

«Κοκκίνισε» η πόλη της Κομοτηνής με τις αφίσες που καλούν στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- ΟΔΗΓΗΤΗ το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στις 19:30 στον προαύλιο χώρο της Παλιάς Νομικής. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ ήδη απ’ την Παρασκευή διαμορφώνουν το χώρο που θα υποδεχθεί το φεστιβάλ.

Μάλιστα με αφορμή την επετείου απ’ τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα απ’ τους ναζί εγκληματίες χρυσαυγίτες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ετοίμαζαν τοιχογραφία στο χώρο του φεστιβάλ με αντιφασιστικό σύνθημα! Οι πόρτες του φεστιβάλ ανοίγουν σήμερα στις 19:30.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ: 

-7.30 μ.μ. έναρξη συζητήσεων στα στέκια.    

-8.30 μ.μ. hip-hop συναυλία με τους Dejavou crew.     

-9.15 μ.μ. χαιρετισμός από τον Νικόλα Καλομοίρη, γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Ροδόπης της ΚΝΕ.     

-9.30 μ.μ. πολιτική ομιλία από την Βιβή Δάγκα, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

 -10.15 μ.μ. συναυλία με τους Αλέξανδρο Κεβόπουλο και Αφρόκρεμα.     

-11.00 μ.μ. συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη. 

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ έχουν εντάξει στο μουσικό τους πρόγραμμα τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε πρόσφατα απ’ τη ζωή, αλλά τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν στους αγώνες του μέλλοντος. 

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν:

-Μαθητικό στέκι με έκθεση για τους αγώνες των μαθητών και το σχολείο που έχουν ανάγκη. Εκεί, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει πρωτότυπο παιχνίδι «Σημάδεψε σωστά και ρίξε!» και στις 8 μ.μ. συζήτηση (small talk) «Για το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα!».     

-Φοιτητικό στέκι με έκθεση για τους αγώνες των φοιτητών και το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.     

-Παιδότοπος και γωνιά του περιοδικού «Κόκκινο Αερόστατο». 

Ακόμη, στον χώρο του φεστιβάλ στην Κομοτηνή θα συγκεντρώνεται υλική βοήθεια για τους πυρόπληκτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων με αυξημένα μέτρα προστασίας

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση με όλα τα μέτρα που πρέπει να τηρούν φοιτητές και καθηγητές – «Άνω του 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση ή έχουν νοσήσει»

Δημοσιεύθηκε

στις

Δια ζώσης λειτουργία προβλέπεται για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά στα ελληνικά πανεπιστήμια, με αυξημένα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα οποία το υπουργείο Παιδείας αναλύει μέσω ανακοίνωσής του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας «τα ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι πολύ ενθαρρυντικά και συμβάλλουν καθοριστικά στη θωράκιση της δια ζώσης εκπαίδευσης».

Ειδικότερα:

 • Άνω του 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει.
 • Άνω του 87% διοικητικού προσωπικού έχει πλήρως εμβολιαστεί.
 • Άνω του 91% των μελών ΔΕΠ έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

 • έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού,
 • επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή
 • έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή, και επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.

Από 30.9.2021 η συμμετοχή των φοιτητών των Σχολών Επιστημών Υγείας σε εκπαιδευτική διαδικασία ή πρακτική/κλινική άσκηση σε φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο κατόπιν απόδειξης ότι έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ή μονοδοσική δόση εμβολίου κατά του COVID-19, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο.

Κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών Α’ και Β’ κύκλου πραγματοποιείται αποκλειστικά δια ζώσης με τη μέγιστη πληρότητα, με την επιφύλαξη των προβλέψεων του νόμου για μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (παρ. 3, άρ. 30, Ν 4485/2017).

Παράλληλα προβλέπεται η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ή αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στα ΑΕΙ ή σε συνεργασία με τα ΑΕΙ για τον άμεσο εμβολιασμό τόσο του προσωπικού, όσο και των φοιτητών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως σήμερα. Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, στο πλαίσιο της οποίας θα διασυνδέεται η πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος. Το αμέσως επόμενο διάστημα τα ΑΕΙ δύναται να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό με αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των κατά περίπτωση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων των συμμετεχόντων στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Συνοπτικά, κατόπιν σύστασης της επιτροπής των ειδικών, το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων έχει ως εξής:

 • Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.
 • Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), σεμιναρίων εργαστηρίων και κλινικών ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στην μέγιστη πληρότητα των αιθουσών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
 • Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
 • Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.
 • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).
 • Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα Υγιεινής και Καθαριότητας/Απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.
 • Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων – αναγνωστηρίων – βιβλιοθηκών: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. – Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Φοιτητικά γυμναστήρια: Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.
 • Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Εφαρμόζονται τα μέτρα και οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα φοιτητικά εστιατόρια και τα κυλικεία (σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες) – Δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.
 • Φοιτητικές εστίες:
 • Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.
 • Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στον covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.
 • Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία: Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.

Ίδιοι όροι λειτουργίας ισχύουν και για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κολέγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 ώρες πριν

Τσίπρας: «Νέα αρχή στη χώρα με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή»

ΕΛΛΑΔΑ18 ώρες πριν

Μαζική αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα

TΟΥΡΚΙΑ1 ημέρα πριν

Τουρκία: «Η Ελλάδα έφτιαξε τον φράχτη στον Έβρο για τα τουρκικά τανκς και όχι για τους πρόσφυγες»

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Νέο επεισόδιο μεταξύ Έλληνα και Τούρκου ψαρά στους Φούρνους Ικαρίας

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Επίθεση με βιτριόλι: «Προσπάθησε να με σκοτώσει, απέδειξε πόσο δειλή είναι»

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Κατερίνη – Γονείς: «Σατανικά τα τεστ και οι μάσκες, δεν άφησαν την κόρη μας να μπει στο σχολείο»

ΕΒΡΟΣ5 ημέρες πριν

Διακινητές επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα πάνω από 60 μετανάστες

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Προκλητικό ντελίριο Ερντογάν: «Πριν 100 χρόνια πετάξαμε τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης»

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ6 ημέρες πριν

Οντέρ Μουμίν: «Να καταστήσουμε τον Δήμο Ιάσμου ως τόπο ειρήνης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Δημήτρης Χαρίτου: «Είναι ανάγκη τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x