Απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ιάσμου η πρόταση του Δημάρχου Οντέρ Μουμίν για διεξαγωγή δημοτικού δημοψηφίσματος με ερώτημα την ίδρυση ή μη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Ιάσμου (ΔΕΥΑΔΙ).
Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου σε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και η πρόταση για δημοψήφισμα καταψηφίστηκε με ψήφους 14 κατά έναντι 11 υπέρ και 1 «παρών», με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να εμμένουν στην απόφαση που έλαβαν και κατά την προηγούμενη συνεδρίαση όποτε είχαν καταψηφίσει και πάλι την πρόταση για ίδρυση της δημοτικής επιχείρησης.
«Επειδή η απόφαση ήταν οριακή και επειδή σε μείζονα ζητήματα η αντιπολίτευση βάζει τρικλοποδιά στην διοίκηση, για μένα ο μοναδικός δρόμος είναι να εκφραστεί ο λαός. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα είναι μια γιορτή της δημοκρατίας και θα αποφανθούν κυρίαρχα οι δημότες Ιάσμου», είπε ο Δήμαρχος Οντέρ Μουμίν εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν στην πρόταση για δημοψήφισμα.
Ταυτόχρονα ο Οντέρ Μουμίν, αντικρουόμενος τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, δεσμεύτηκε για ακόμη μία φορά ότι η νέα δημοτική επιχείρηση δεν θα επιβαρύνει οικονομικά καθόλου τους δημότες. «Ήταν απόλυτη δέσμευση μου ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στην τιμολογιακή πολιτική. Καμία αύξηση στα τέλη ενώ δεν θα επιβαρυνθούν και οι υπόλοιποι οικισμοί από τον βιολογικό καθαρισμό Ιάσμου», διευκρίνισε ο Δήμαρχος.
Ο Κυριάκος Αμούτζας στην τοποθέτηση του στάθηκε κυρίως στην οικονομοτεχνική μελέτη για τη ΔΕΥΑΔΙ, την οποία χαρακτήρισε ως αντιγραφή από κάποιο άλλο Δήμο και στην οποία, όπως είπε, εμπεριέχονται νόμοι άκυροι. «Αυτή η μελέτη την οποία ούτε καν υπέγραψαν οι κύριοι που την έφεραν θα πρέπει να πάει στην Αποκεντρωμένη για να εγκριθεί ότι αυτά που λέει είναι σωστά, εμείς λέμε ότι είναι λάθος. Για να ιδρύσουμε μια επιχείρηση με αυτή τη μελέτη αδυνατούμε γιατί είναι αντιγραφή και όλοι οι νόμοι είναι άκυροι», είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Αναγέννησης» χαρακτηρίζοντας ως «πυροτέχνημα» την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία», Καδή Ισμέτ, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο παίρνει αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο αν είναι να προσφεύγει κάθε φορά ο Δήμος σε δημοψηφίσματα. «Κάθε φορά που βγαίνει μια απόφαση που δεν σας αρέσει θα προσφεύγετε στον κόσμο. Αν δεν μας εξηγήσει κάποιος από πού θα βρεθούν αυτά τα 300-400 χιλιάρικα για το ετήσιο κόστος, εμείς θα είμαστε αρνητικοί. Δεν θέλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη επειδή γνωρίζουμε ότι χρειάζονται λεφτά που αναγκαστικά θα πληρώσουν οι ίδιοι οι δημότες», είπε ο Καδή Ισμέτ.
Ο Παναγιώτης Σπορίκης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» χαρακτήρισε ως «επιπολαιότητα της Δημοτικής Αρχής» τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επισημαίνοντας πως ο κόσμος για να πάρει θέση «προϋποθέτει γνώση του αντικειμένου». «Χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου πιο έξυπνο αλλά λίγο περισσότερο έμπειρο λόγω της ενασχόλησης μου αλλά για να πάρω θέση για τη ΔΕΥΑΔΙ έχασα τον ύπνο μου για δέκα μέρες. Μπορούμε για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να ρωτήσουμε τον όποιο αδαή συνδημότη να τοποθετηθεί; Είτε είναι επιπόλαιο, είτε αφελές είτε επικίνδυνο», επεσήμανε ο Παναγιώτης Σπορίκης.
Απαντώντας στα παραπάνω ο Οντέρ Μουμίν, αφού ζήτησε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, επιτέθηκε στον Παναγιώτη Σπορίκη αλλά και συνολικά στην Αριστερά (!!!) λέγοντας πως «ύβρη στη δημοκρατία είναι όταν θεωρείτε τον εαυτό σας κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους. Ύβρη είναι όταν αποκαλείτε αδαείς και επιπόλαιους τους υπόλοιπους. Δυστυχώς η Αριστερά έχει μια εσφαλμένη αντίληψη. Όταν ο κόσμος ψηφίζει αυτά τα κόμματα είναι ο καλύτερος φίλος, όταν ο κόσμος δεν ψηφίζει τότε δεν έχει την απαιτούμενη νοημοσύνη, αυτά λέει η Αριστερά και εμείς έχουμε αντίθετη αντίληψη από αυτό».
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανταπαντώντας στον Δήμαρχο Ιάσμου όσον αφορά την Αριστερά είπε «για πράγματα που δεν γνωρίζετε σας παρακαλώ να μην αναφέρεστε» ενώ διευκρίνισε ότι «δεν αποκάλεσα επιπόλαιους τους συνδημότες αλλά μίλησα για επιπολαιότητα της Δημοτικής Αρχής».
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον Δήμαρχο Ιάσμου να δηλώνει πως η αντιπολίτευση «φοβάται το λαό». «Ελάτε λοιπόν να πάμε στους δημότες, να πάμε να τους πούμε την άποψη μας και να κρίνουν κυρίαρχα οι δημότες. Αυτά που λέτε στο δημοτικό συμβούλιο να τα πείτε και στο λαό. Εμπιστευόμαστε λέτε το λαό αλλά φοβάστε την κρίση του. Σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης περνάτε σήμερα στην ιστορία ως η αντιπολίτευση που φοβήθηκε την λαϊκή ετυμηγορία», επεσήμανε ο Οντέρ Μουμίν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο οποίο περιλαμβάνεται η αμοιβή δικαστικών αντιπροσώπων και τα έξοδα για την εκτύπωση ψηφοδελτίων, εκτιμάται κατά δήλωση του Οντέρ Μουμίν στα 10-12.000 ευρώ, ποσό που αμφισβητήθηκε πάντως από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα από τον Καδή Ισμέτ ο οποίος έκανε λόγο για δαπάνη ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ.