Βουλευτές Ροδόπης εξελέγησαν πανηγυρικά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τη ΝΔ, ο Δημήτρης Χαρίτου από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Ιλχάν Αχμέτ από το Κίνημα Αλλαγής.
Για τον τελευταίο γράφαμε εδώ και μέρες ότι η εκλογή του θεωρούνταν τελειωμένη υπόθεση, οπότε το ενδιαφέρον όλων εστιάστηκε φυσιολογικά στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα οποία θα αναδεικνύονταν οι άλλοι δύο βουλευτές.
Πρώτος στόχος των μηχανισμών του τουρκικού Προξενείου ήταν η στήριξη της υποψηφιότητας του Μουσταφά Κατραντζή ο οποίος κατέβαινε με το ψηφοδέλτιο της –εν δυνάμει τότε- κυβερνητικής παράταξης. Η φωτογραφία από το γεύμα στα Θάμνα που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του τουρκικού Προξενείου στο facebook δεν άφηνε άλλωστε περιθώρια αμφισβήτησης για τους σκοπούς του και για το πώς θα κινηθούν οι μηχανισμοί που διαθέτει.
Το παραπάνω γεγονός κατήγγειλε εξάλλου δημόσια και ο ίδιος ο Ευριπίδης Στυλιανίδης όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, αναφερόμενος στην υποψηφιότητα Κατραντζή, είπε ότι «πολιτικός δεν είναι αυτός που χρησιμοποιεί μηχανισμούς άλλων κρατών και περίεργα κέντρα εξουσίας για να τον επιβάλλουν στους συμπολίτες του».
Οι εκτιμήσεις μέχρι εκείνη την ώρα προέβλεπαν ότι η μειονοτική ψήφος θα κατευθύνονταν προς τη Νέα Δημοκρατία και, δευτερευόντως, προς το Κίνημα Αλλαγής όμως αυτές άλλαξαν άρδην τις τελευταίες μέρες.
Το πλειοψηφικό ρεύμα που δημιουργήθηκε αφενός γύρω από την υποψηφιότητα Στυλιανίδη και η εκτίμηση αφετέρου ότι η ΝΔ δύσκολα θα κέρδιζε δύο έδρες, ανάγκασαν το τουρκικό Προξενείο να αλλάξει τακτική καθώς ήταν ορατός πλέον ο κίνδυνος να πεταχτούν κυριολεκτικά στον «κάλαθο των αχρήστων» αρκετές χιλιάδες ψήφοι που όδευαν προς την υποψηφιότητα Κατραντζή.
Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε η στήριξη της υποψηφιότητας του Οζγκιούρ Φερχάτ, προκειμένου αυτός να είναι ο δεύτερος μειονοτικός υποψήφιος που θα κέρδιζε την έδρα. Το σχετικό μήνυμα στήριξης στάλθηκε και πάλι μέσα από την επίσημη σελίδα του τουρκικού Προξενείου στο facebook όπου αναρτήθηκε την Τρίτη 2 Ιουλίου φωτογραφία στην οποία απεικονίζονταν ο Τούρκος Πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου με τον νεαρό υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό του.
Για τη συγκεκριμένη φωτογραφία μάλιστα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν έντονα παράπονα μέχρι και στον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, στον οποίον κατήγγειλαν «ωμή παρέμβαση» του ξένου παράγοντα στις εκλογές.
Από τα κομματικά επιτελεία εκτιμάται ότι τις τελευταίες μέρες έγινε «στροφή» 3.000 περίπου μειονοτικών ψήφων από τη ΝΔ προς το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ όπου η υπόθεση της εκλογής εξελίχθηκε σε θρίλερ για να ξεκαθαρίσει οριστικά υπέρ του Δημήτρη Χαρίτου στις 04:00 περίπου το πρωί της Δευτέρας.
Η υποψηφιότητα Χαρίτου επί της ουσίας «συμπιέστηκε» από δύο πλευρές. Από τη μία, οι μηχανισμοί του τουρκικού Προξενείου ενίσχυαν την υποψηφιότητα του Οζγκιούρ Φερχάτ ενώ από την άλλη, το περιβάλλον Στυλιανίδη έκανε «αφαίμαξη» των χριστιανών ψηφοφόρων ακόμα και του δημοκρατικού χώρου.
Υπό αυτή την έννοια η εκλογή Χαρίτου, ο οποίος έδωσε έναν αγώνα μόνος του με μοναδικά «όπλα» την ιδεολογία του και τα πολιτικά του επιχειρήματα, ήταν πραγματικά ένας άθλος.