Την αποτίμηση των εκλογών στον Δήμο Κομοτηνής κάνει ο επικεφαλής του «Σπάρτακου», Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος χαρακτηρίζει ως «πισωγύρισμα» για την παράταξη του το αποτέλεσμα της κάλπης.
Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών, ο ίδιος αποδίδει την πτώση των ποσοστών του «Σπάρτακου» σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 σε τρεις παράγοντες. Στη νεοδημοκρατική συσπείρωση που παρατηρήθηκε γύρω από τη «Σύμπραξη Προοπτικής» του Αντώνη Γραβάνη, στην υποψηφιότητα του Τάσου Βαβατσικλή αλλά και σε δικά τους λάθη καθώς όπως δηλώνει «κατεβήκαμε στον προεκλογικό αγώνα απαράδεκτα χαλαροί, υπερεκτιμώντας την διαδικτυακή μας υπεροχή».
Η εκλογική αποτίμηση του «Σπάρτακου»:
«Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα, η Παράταξη Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για τον δήμο Κομοτηνής έλαβε προχθές 1999 ψήφους, ποσοστό 7,2% και 3 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο. Χάσαμε δηλαδή 2 ποσοστιαίες μονάδες και 800 περίπου ψήφους. Στα θετικά η διατήρηση – χάρη στην απλή αναλογική – των εδρών μας και το γεγονός ότι τερματίσαμε στην 3η θέση από την 4η που είχαμε, παρότι προστέθηκε ένας ακόμη αντίπαλος συνδυασμός. Γιατί όμως αυτή η συρρίκνωση που διέψευσε τόσο τις δικές μας προσδοκίες, όσο και των πολλών εκτός Θράκης φίλων μας;
Πρώτος παράγοντας ήταν η νεοδημοκρατική συσπείρωση. Το 2014 η Κυβέρνηση Σαμαρά ήταν σε αποδρομή (έπεσε μετά από 8 μήνες) και ο κόσμος ένιωθε πιο ελεύθερος να μας ψηφίσει, αφού ο τότε ανερχόμενος Σύριζα δεν είχε κάποιαν αξιόπιστη αυτοδιοικητική έκφραση. Τώρα όμως που το ρεύμα αντιστράφηκε, η γαλάζια παράταξη ανέβηκε κοντά 3.000 ψήφους, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι χαμένες δικές μας.
Δεύτερον, ο παλιός δήμαρχος Τ. Βαβατσικλής μπορεί να άντλησε κυρίως ψήφους από τον πασοκικό συνδυασμό, όμως έκοψε κι από μας ανθρώπους που ήθελαν κάτι εναλλακτικό, χωρίς πολλή πολλή αντίθεση στο σύστημα. Οι επιπλέον δυσκολίες φάνηκαν ήδη στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας.
Και τρίτον, βεβαίως φταίμε κι εμείς. Θεωρήσαμε δεδομένο το 9,2% του 2014, ενώ δεν είμαστε κάποιο κόμμα που να δεσμεύει τρόπον τινά τους φίλους του. Πιστέψαμε πως η αυτοδιοικητική μας παρουσία θα βάρυνε περισσότερο από το γενικό πολιτικό κλίμα, πράγμα που αποδείχθηκε λάθος. Και κατεβήκαμε στον προεκλογικό αγώνα απαράδεκτα χαλαροί, υπερεκτιμώντας την διαδικτυακή μας υπεροχή και παραμελώντας τον παραδοσιακό τρόπο ψηφοσυλλογής (πόρτα πόρτα) που αποδεδειγμένα αποδίδει. Δεν γίνεται να χάνεις ψήφους …υποψηφίων σου!
Καταληκτικά θα λέγαμε πως ήταν ένα πισωγύρισμα αλλά όχι και καταστροφή. Δυστυχώς ακόμη απευθυνόμαστε στα 2/3 του τοπικού εκλογικού σώματος, αφού η μειονότητα είτε μας αγνοεί είτε πιστεύει τις βρωμιές που διακινούν οι αντίπαλοί μας σε βάρος μας. Όμως στην πλειονοτική κοινωνία η απήχησή μας αυξήθηκε, έστω κι αν αυτό δεν αποτυπώθηκε στην κάλπη – αποτυπώθηκε όμως στον συνδυασμό μας όπου συναντηθήκαμε με νέους, αξιόλογους συμπολίτες. Συνεχίζουμε όπως το περιγράψαμε προεκλογικά, ως ελεύθεροι άνθρωποι, συνειδητοί Έλληνες, ενεργοί δημότες. Επιβιώσαμε και είμαστε πλέον η τρίτη δύναμη τοπικά κι αρκούντως αναγνωρίσιμοι πανελλαδικά. Το ξεφούσκωμα του νεοδημοκρατικού κύματος είναι θέμα λίγων μηνών κι αν στο μεταξύ δημιουργηθεί κάτι ελπιδοφόρο για την αναγέννηση της πατρίδας μας, θα αποκτήσουμε και αναφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Τλήτε φίλοι, που έλεγε κι ο παππούς Όμηρος».