Κατάσταση διάλυσης παρουσιάζει το Δημοτικό Κυνοκομείο Κομοτηνής σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών αλλά και ανθρώπων που σχετίζονται με αυτό.
Το προσωπικό που απασχολείται στο Δημοτικό Κυνοκομείο είναι δύο υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι με την καθαριότητα των 400 – 500 σκύλων, το τάϊσμα, το πότισμα, την χορήγηση φαρμάκων και την περισυλλογή, με αποτέλεσμα οι γεννήσεις αδέσποτων ζώων να είναι ανεξέλεγκτες και να μην καθαρίζονται για μία ακόμη φορά επαρκώς τα κλουβιά των ζώων.
Ο δε γιατρός του Κυνοκομείου απουσιάζει εδώ και ένα μήνα (!) λόγω ασθένειας με αποτέλεσμα τα σκυλιά εντός και εκτός του Κυνοκομείου να βρίσκονται στο έλεος του Θεού. Η Δημοτική Αρχή θεώρησε, εσφαλμένα καθώς δεν προέβη σε άλλη πρόσληψη, ότι μόνο ένας κτηνίατρος μπορεί να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο εργασίας μη λαμβάνοντας υπόψη τις προ μηνών επισημάνσεις του Κτηνιατρικού Συλλόγου Ροδόπης αλλά ούτε και τη νομιμότητα.
«Ο όγκος δουλειάς με βάση τις απαιτήσεις του Δήμου Κομοτηνής εκτιμάται τεράστιος για να μπορέσει να υλοποιηθεί από ένα και μόνο κτηνίατρο. Σημειώνουμε εδώ, ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο θα έπρεπε εκτός των απαραίτητων υποδομών, να απασχολούνται και ένας κτηνίατρος για κάθε 50 ζώα (ΝΟΜΟΣ 4235/2014 Άρθρο 46 Τροποποίηση του ν. 4039/2012)» αναφέρονταν τότε στην ανακοίνωση.
Άραγε, αυτό το μήνα απουσίας του κτηνιάτρου ποιος έχει την ευθύνη για την υγεία των ζώων; Ποιος αναλαμβάνει τα τακτικά και έκτακτα περιστατικά; Ποιος επιτηρούσε την υγεία των σκύλων εντός του Κυνοκομείου; Ποιος έκανε στειρώσεις; Σε περίπτωση ρίψης φόλας ποιος είναι αρμόδιος να σπεύσει; Στοιχεία για τους θανάτους ζώων υπάρχουν;
Οι υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής για περισσότερους γιατρούς έμειναν δυστυχώς στα λόγια με αποτέλεσμα πολίτες να εμφανίζονται σήμερα εξοργισμένοι με την κατάσταση. Είναι πλέον επιτακτικό αίτημα να προσληφθεί τουλάχιστον και δεύτερος κτηνίατρος για να μπορέσουν τα πράγματα να μπουν σε μία σειρά και είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο η Δημοτική Αρχή παραβλέπει τόσο επιδεικτικά τη νομοθεσία.
Τραγελαφικά είναι τα πράγματα και εντός του κτιρίου του Κυνοκομείου, όπου ολόκληρο τον φόρτο εργασίας έχουν αναλάβει δύο μόλις γυναίκες εργαζόμενες. Η μία εξ αυτών η καθαρίστρια, η οποία εκτός της καθαριότητας των τριών δωματίων του κτιρίου φαίνεται πως έχει επιφορτιστεί και με επιπλέον αρμοδιότητες καθώς χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετοί νομίζουν πως είναι η προϊσταμένη του Κυνοκομείου, ενώ η άλλη εργαζόμενη είναι υπεύθυνη για τις υιοθεσίες.
Είναι αλήθεια ότι εντός του κυνοκομείου φιλοξενούνται σκυλιά που υποφέρουν από μόρβα; Και ποιες είναι οι προφυλάξεις που έχουν ληφθεί για να μην κολλήσουν άλλα σκυλιά τη θανατηφόρα αυτή αρρώστια;
Είναι αλήθεια ότι συνεχίζουν τα σκυλιά να θάβονται σε χώρο πέριξ του Κυνοκομείου (αυτοσχέδια τάφρος) θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία;
Ποια είναι τελικά η μέριμνα και ποιες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής όταν, εννιά χρόνια μετά, το Κυνοκομείο παρουσιάζει αυτά τα χάλια;