«Η Δημοτική Αρχή αρνείται να εφαρμόσει το νόμο ενώ ακραίες φωνές μέσα στο δημοτικό συμβούλιο στρέφουν τη συζήτηση σε παράνομες μεθόδους» σημειώνει ο Μάκης Σαλασίδης, μέλος φιλοζωικής ομάδας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής
Ένα νέο περιστατικό εγκατάλειψης ντόπερμαν σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Κομοτηνής. Η περίπτωση της εγκατάλειψης της συγκεκριμένης ράτσας είναι πολύ χαρακτηριστική για την κατάσταση που κυριαρχεί στην Κομοτηνή σχετικά με τα αδέσποτα, δείγμα και της νοοτροπίας ασυνείδητων ιδιοκτητών οι οποίοι όταν βαριούνται τα σκυλιά τους τα εγκαταλείπουν σε ένα χωριό ή μέσα στην πόλη.
Ο Μάκης Σαλασίδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής με το συνδυασμό «Ξε-ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ» του Τάσου Βαβατσικλή και άριστος γνώστης του ζητήματος για τα αδέσποτα, όντας μέλος φιλοζωικής ομάδας, ζητάει να εφαρμοστεί από τους αρμόδιους η νομοθεσία και κατακεραυνώνει τόσο τη Δημοτική Αρχή για τα «αστεία» επιχειρήματα της όσο και τις «ακραίες φωνές» του δημοτικού συμβουλίου που προτείνουν παράνομες μεθόδους.
«Η εφαρμογή του νόμου θα λύσει το ζήτημα των αδέσποτων μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ενώ οι προτάσεις για παράνομες μεθόδους όπως το ‘’μάντρωμα’’ ή η ευθανασία, απλά δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν και έτσι θα διαιωνίζεται η κατάσταση αυτή», σημειώνει ο Μάκης Σαλασίδης
Μιλώντας στη «Φωνή της Ροδόπης» για τα περιστατικά εγκατάλειψης αλλά και γενικότερα για το ζήτημα των αδέσποτων, δηλώνει:
«Ο νομοθέτης με το νόμο 4039/12 έχει προβλέψει τους τρόπους με τους οποίους δεν θα υπάρχουν αδέσποτα στις πόλεις και την ύπαιθρο. Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει το τσιπάρισμα όλων των δεσποζόμενων ζώων (ακόμη και αυτών που είναι στα μαντριά) προκειμένου να μην μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να τα πετάνε και να τα κάνουν αδέσποτα.
Ο δήμαρχος Κομοτηνής και τα στελέχη της ‘’Κοινωνίας Πολιτών’’ αρνούνται τα τελευταία 9 χρόνια να εφαρμόσουν το νόμο, χρησιμοποιώντας αστεία επιχειρήματα, όπως το ότι δεν έχουν δημοτική αστυνομία για να κάνει τους ελέγχους. Όμως ο νόμος προβλέπει άλλες 6 δημόσιες υπηρεσίες, πέραν της δημοτικής αστυνομίας, που οφείλουν να συνεργαστούν με το δήμο για να γίνονται οι έλεγχοι για τα τσιπάκια. Μία υπηρεσία εξ αυτών είναι και η ελληνική αστυνομία, η οποία σε άλλους δήμους της χώρας συνεργάζεται αρμονικά προκειμένου να γίνονται έλεγχοι για τσιπάκια.
Δυστυχώς, ακραίες φωνές μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αντί να ελέγξουν το δήμο για τον μη έλεγχο των δεσποζόμενων ζώων, έστρεψαν τη συζήτηση σε παράνομες μεθόδους, όπως η ευθανασία και αποπροσανατόλισαν τον κόσμο από την πραγματική λύση του προβλήματος. Είναι λυπηρό πως καμία δημοτική παράταξη όλα αυτά τα χρόνια δεν πίεσε το δήμο να εφαρμόσει το νόμο. Κατά συνέπεια, η εφαρμογή του νόμου θα λύσει το ζήτημα των αδέσποτων μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ενώ οι προτάσεις για παράνομες μεθόδους όπως το «μάντρωμα» ή η ευθανασία, απλά δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν και έτσι θα διαιωνίζεται η κατάσταση αυτή».