«Αέρας αλλαγής» πνέει στο μειονοτικό κόμμα: Σε αντίθεση με τον απερχόμενο Μουσταφά Αλή Τσαούς, η νέα πρόεδρος έχει φοιτήσει σε ελληνικό δημόσιο σχολείο, είναι απόφοιτος του ΑΠΘ, μιλάει απταίστως την Ελληνική και αρέσκεται στον δυτικό τρόπο ζωής – Αιτία της αλλαγής τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα, εξαιτίας των οποίων πολλά στελέχη του εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση
Αλλαγή ηγεσίας πραγματοποιήθηκε στο τουρκόφρονο Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, όποτε και ανέλαβε επίσημα καθήκοντα προέδρου η κ. Τσιγδέμ Ασάφογλου, μετά την εκλογή της από την 5η Τακτική Γενική Συνέλευση του κόμματος, στα κεντρικά γραφεία του στην Κομοτηνή.
Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία μόνο 80 (!) ατόμων, τη στιγμή που το κόμμα υποστηρίζει ότι διαθέτει πάνω από 10.000 εγγεγραμμένα – ενεργά μέλη, ενώ ανάλογη στάση κράτησαν και όλοι οι νυν και τέως πολιτικοί παράγοντες της μειονότητας οι οποίοι απείχαν μαζικά, με εξαίρεση τον Δήμαρχο Ιάσμου Ισμέτ Καδή ο οποίος διατηρεί στενή φιλική σχέση με το σύζυγο της κ. Ασάφογλου.
Το μειονοτικό ΚΙΕΦ από τον Μουσταφά Αλή Τσαούς, πρώην καφετζή της «Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» και απόφοιτο λυκείου της Τουρκίας με μειωμένη γνώση της ελληνικής γλώσσας, γύρισε σελίδα και πέρασε στην κα. Ασάφογλου, η οποία έχει λάβει ελληνική εκπαίδευση και επιλέγει έναν μάλλον κοσμικό, δυτικό τρόπο ζωής, όπως τις πολυήμερες διακοπές σε διάφορα ευρωπαϊκά θέρετρα.
Η εξέλιξη αυτή δεν πυροδοτήθηκε από πολιτικά αλλά από οικονομικά αίτια και ειδικότερα, αιτία της αντικατάστασης Τσαούς φαίνεται πως είναι τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΙΕΦ εδώ και καιρό.
Σύμφωνα με τα όσα λέγονται σε μειονοτικούς κύκλους της περιοχής, τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν εντός του προηγούμενου έτους αποφασίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση σημαντική περικοπή στη χρηματοδότηση του κόμματος και διανομή των κονδυλίων σε μειονοτικούς συλλόγους της Θράκης, οι οποίοι, εκτός από την τουρκική συνείδηση, προωθούν πρωτίστως το Ισλάμ και την εν γένει ισλαμική κουλτούρα.
Από την άλλη, η οικονομική κατάσταση του κόμματος επιδεινώθηκε περαιτέρω καθόσον η τέως ηγεσία του επέλεξε να συνεχίσει να διατηρεί πολυτελή γραφεία σε μισθωμένο ακίνητο στην Κομοτηνή, γραφεία σε Ξάνθη και Έβρο για τα αντίστοιχα παραρτήματα του και να απασχολεί μεγάλο αριθμό έμμισθων υπαλλήλων (γραμματέων, οδηγών, συμβούλων κλπ), προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους.
Το πρόβλημα δεν λύθηκε ούτε ύστερα και από τις προσωπικές παρεμβάσεις γνωστού επιχειρηματία της μειονότητας σε κύκλους και υπηρεσίες του βαθέως τουρκικού κράτους, με αποτέλεσμα σε πολλούς υπαλλήλους να οφείλονται μισθοί τριών και τεσσάρων μηνών και τις περικοπές στο ύψος των αποδοχών τους να θεωρούνται βέβαιες, ενώ παρατηρήθηκε και το γεγονός ασήμαντα ποσά (200 – 300 ευρώ) να χορηγούνται σε δόσεις.
Πρώτος εγκατέλειψε το κόμμα ο Αϊντίν Αχμέτ, Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου και στενότερος συνεργάτης του, ο οποίος μετακόμισε στη θέση του Προέδρου της «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων».
Τον Αϊντίν Αχμέτ ακολούθησε ο Μουσταφά Αλή Τσαούς, ο οποίος στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου. Για τον απερχόμενο πρόεδρο φημολογείται μάλιστα ότι σκοπεύει πλέον να εγκατασταθεί μόνιμα στην Τουρκία προκειμένου να είναι μαζί με τη σύζυγο του η οποία εργάζεται στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αδριανούπολης.
Μετά την παραίτηση του Αλή Τσαούς και δεδομένου ότι επιλογή της Άγκυρας παραμένει το ΚΙΕΦ να κατέλθει αυτόνομο στις επικείμενες Ευρωεκλογές, αυτοπροβαλλόμενο ως φορέας εκπροσώπησης όλων των «μειονοτήτων» της Ελλάδος, ο Τούρκος Πρόξενος Κομοτηνής και το τοπικό κλιμάκιο της ΜΙΤ πρότειναν στους Αντιπροέδρους του κόμματος, Οζάν Αχμέτογλου και Αχμέτ Καρά, να αναλάβουν την ηγεσία ωστόσο και οι δύο αρνήθηκαν προβάλλοντας προφάσεις.
Έτσι προκρίθηκε η λύση της κ. Ασάφογλου, ανιψιάς του Αντιπροέδρου Αχμέτ Καρά, η οποία ήδη εργαζόταν στο κόμμα, στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, χωρίς έως σήμερα να είναι ευρύτερα γνωστή ή να χαρακτηρίζεται ως δραστήρια.
Το όνομά της είχε ακουστεί μόνο, σε επίπεδο παραπολιτικής, όταν στο γαμήλιο γλέντι της είχε ομηρικό καβγά με τη σύζυγο του πρώην προξένου Μουσταφά Σαρνίτς, καθώς η τελευταία είχε παρεξηγηθεί γιατί κατά το γαμήλιο γλέντι δεν είχε προβλεφθεί, αυτή και η δημοσιογράφος Περβίν Χαϊρουλά, να καθίσουν στο τραπέζι των επισήμων.
Ο σύζυγός της νέας προέδρου είναι ο Αντιδήμαρχος Ιάσμου, Οζτζάν Μεχμέτ ο οποίος απασχολείται στην Πολιτιστική Εκπαιδευτική Εταιρεία Μειονότητας (ΠΕΚΕΜ), φορέα που ελέγχεται και χρηματοδοτείται από το τουρκικό Προξενείο.
Διατηρεί φιλική σχέση με τον πρώην εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού κόμματος «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» (EFA), Γιώργο Παπαδάκη, γνωστό για τις θέσεις του υπέρ της «μακεδονικής μειονότητας» και την εξισλαμισμένη Άννα Στάμου, σύζυγο του Ναϊμ Ελ Γκαντούρ, Προέδρου της «Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας», τους οποίους βολιδοσκοπεί το ΚΙΕΦ για να τους εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιό του.
Η Τσιγδέμ Ασάφογλου γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1987 στο χωριό Χρύσα της Ξάνθης. Τελείωσε την Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη και όπως προαναφέραμε είναι παντρεμένη με τον Αντιδήμαρχο Ιάσμου Οζτζάν Μεχμέτ με τον οποίον έχει ένα παιδί.