Δύο στους τρεις εργαζόμενους στην Ελλάδα δηλώνουν λιγότερα από το πραγματικό εισόδημά τους ή τίποτα στις φορολογικές αρχές, σύμφωνα με τον Στέφεν Χαλ, ερευνητικό εταίρο της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπολογίζεται πως περίπου το 24% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα δεν καταγράφηκε πέρυσι από το κράτος λόγω φοροδιαφυγής και άρνησης στη συμμόρφωση του εκάστοτε ρυθμιστικού πλαισίου. Στην Ευρώπη, αντιστοίχως, ο μέσος όρος περιορίζεται στο 19%.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιδιώκει να ανασύρει την παραοικονομία στο φως, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα της κυβέρνησης. Επειτα από μια καταστρεπτική ύφεση, όπου η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 30%, το δημόσιο χρέος κυμαίνεται στο 174% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκεται σχεδόν στο 13% του ΑΕΠ με βάση τα στοιχεία του 2013. Υπήρχε κίνδυνος, στο μεταξύ, να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση η υπερβολική επιθετική φορολογική πολιτική της χώρας. Οι Ελληνες, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λαό του κόσμου, θεωρούν πως οι φόροι που πληρώνουν πάνε χαμένοι. Με βάση έρευνα της δεκαετίας του ’90, η «φορολογική ηθική» των Ελλήνων κατατασσόταν στις τέσσερις χαμηλότερες θέσεις σε λίστα 26 χωρών.
Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι περισσότερο διεφθαρμένος συγκριτικά με κάθε άλλο κράτος-μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια. Η ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ χαμηλή. Ετσι εξηγείται η διστακτικότητα των Ελλήνων να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.
Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr