Σε δικαστική εκκαθάριση έως την 1η Νοεμβρίου οδηγούνται 6.000 υποθέσεις υπαλλήλων του Δημοσίου που ανήκουν στην κατηγορία των συμβασιούχων και οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται και να αμοίβονται βάσει προσωρινών δικαστικών αποφάσεων, αν και οι συμβάσεις τους έχουν καταγγελθεί.
Πρόκειται για εργαζόμενους που μετά τη λήξη της σύμβασής τους προσέφυγαν στα δικαστήρια κατά του Δημοσίου με το σκεπτικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους.
Οι συμβασιούχοι αυτοί μετά την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων λαμβάνουν προσωρινή δικαστική εντολή με την οποία παραμένουν στις θέσεις τους έως ότου εκδικαστούν οι υποθέσεις τους. Ωστόσο, με αλλεπάλληλες αναβολές η εκδίκαση των υποθέσεων καθυστερεί σημαντικά.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος, ο υπουργός Δικαιοσύνης πιέζει για την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών -εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 6.000- έως την 1η Νοεμβρίου, βάσει σχετικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Στόχος είναι βάσει των δικαστικών αποφάσεων να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι αυτοί από το Δημόσιο, ενώ θα επιχειρηθεί να συμπεριληφθούν στο μνημονιακό στόχο των απολύσεων από το Δημόσιο.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης θα θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα στην τρόικα, αν και στην πρώτη του προσπάθεια, όταν πρωτοανέλαβε, εισέπραξε αρνητική απάντηση από τους δανειστές.
Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του 2013 πρέπει να έχουν απολυθεί 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι και εντός του 2014 ακόμη 11.000.