Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας αξιολόγησης του Δημοσίου από τους πολίτες, που διεξήχθη μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 6 και 31 Μαΐου, με 64.789 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίοι δήλωσαν τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους σε έναν από τους 327 Δήμους της χώρας. Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συμμετείχαν 2.614 πολίτες.
Στην έρευνα καταγράφεται η αξιολόγηση 184 Δήμων, καθώς αποκλείστηκαν εκείνοι για τους οποίους συγκεντρώθηκαν λιγότερες από 40 απαντήσεις. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, μόνο ο Δήμος Κομοτηνής πληροί αυτό το κριτήριο, με 299 απαντήσεις.
Πρωτιά στις υποδομές για ΑμεΑ – Χαμηλές επιδόσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες
Ο Δήμος Κομοτηνής καταγράφει εντυπωσιακή πρωτιά σε μία μόνο κατηγορία: τις Υποδομές για Άτομα με Αναπηρία, όπου συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία πανελλαδικά (5,5/10), καταλαμβάνοντας την 1η θέση ανάμεσα σε 184 Δήμους.
Ωστόσο, στις υπόλοιπες βασικές κατηγορίες υπηρεσιών που αξιολογήθηκαν, οι επιδόσεις είναι απογοητευτικές:
Κατηγορία Υπηρεσίας | Βαθμολογία | Θέση (σε 184) |
---|---|---|
Ψηφιακές Υπηρεσίες Δήμου | 4,1 | 122η |
Οδικό Δίκτυο (αρμ. Δήμου) | 3,0 | 128η |
Καθαριότητα | 3,6 | 157η |
Ηλεκτροφωτισμός | 4,7 | 120η |
Κοινωνικές Υπηρεσίες | 4,4 | 128η |
ΚΑΠΗ / Λέσχες Φιλίας | 5,4 | 108η |
«Βοήθεια στο Σπίτι» | 5,2 | 133η |
Σχολικές Υποδομές | 4,2 | 132η |
Παιδικοί Σταθμοί | 5,3 | 45η |
Πράσινο / Πάρκα | 3,9 | 110η |
Παιδικές Χαρές | 3,7 | 126η |
Χώροι Στάθμευσης | 2,7 | 146η |
Δημοτικά Ιατρεία | 3,5 | 141η |
Ανακύκλωση | 3,8 | 121η |
Πολεοδομία (Υπηρεσία Δόμησης) | 3,4 | 95η |
Δημοτική Συγκοινωνία | 5,2 | 9η |
Πεζοδρόμια | 3,7 | 32η |
Υποδομές για ΑμεΑ | 5,5 | 1η |
ΚΕΠ | 6,7 | 47η |
Δημοτική Αστυνομία | 3,0 | 152η |
Αδέσποτα Ζώα (Διαχείριση) | 2,6 | 143η |


Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα αυτά;
Η συνολική εικόνα για τον Δήμο Κομοτηνής δείχνει θετικό στίγμα μόνο σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και μερική ικανοποίηση σε τομείς όπως οι παιδικοί σταθμοί, η δημοτική συγκοινωνία, τα ΚΕΠ και τα πεζοδρόμια. Αντίθετα, ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα, όπως οδικό δίκτυο, καθαριότητα, ανακύκλωση, παιδικές χαρές, ηλεκτροφωτισμός, θέσεις στάθμευσης και αδέσποτα λαμβάνουν ιδιαίτερα χαμηλές αξιολογήσεις.
Το γεγονός αυτό φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση βασικών υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών. Η υψηλή βαθμολογία στις Υποδομές για ΑμεΑ αποτελεί φάρο θετικής πολιτικής, αλλά δεν αρκεί για να ισοσκελίσει το γενικότερο έλλειμμα στις βασικές δημοτικές υπηρεσίες.
Ικανοποίηση Γκαράνη για το συνολικό αποτέλεσμα
Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης εξέφρασε την ικανοποίηση του, εστιάζοντας στην πρωτιά του Δήμου στις υποδομές για ΑμεΑ.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι σε τομείς όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΕΠ, η δημοτική συγκοινωνία και τα πεζοδρόμια, ο Δήμος κατατάχθηκε σε «ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο».
Παρότι η συνολική κατάταξη του Δήμου, στην 81η θέση ανάμεσα σε 184, δεν τον κατατάσσει στους «ουραγούς», δεν δικαιολογεί τον πανηγυρικό τόνο. Αντιθέτως, το γενικό προφίλ του Δήμου στην έρευνα αποτυπώνει σημαντικές υστερήσεις σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας.
Ο πολιτικός ρεαλισμός απαιτεί να αναγνωρίζεται η επιτυχία όπου πράγματι υπάρχει (ΑμεΑ), αλλά και να μην εξωραΐζεται η συνολική εικόνα. Η αξιολόγηση των πολιτών δεν ήταν «χειροκρότημα» αλλά μείγμα επιδοκιμασίας και δυσαρέσκειας, με σαφή μηνύματα προς τη δημοτική Αρχή.
Αναλυτικά, η δήλωση του Δημάρχου Κομοτηνής:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαμε να κατατασσόμαστε από τους συνδημότες μας σε πολλούς τομείς σε υψηλότατες θέσεις.
Όπως για παράδειγμα, στις Υποδομές των ΑμεΑ, όπου καταλάβαμε την 1η θέση πανελλαδικά. Μια θέση, που επικυρώνει με απόλυτο τρόπο τις διακρίσεις και τις βραβεύσεις, που επιτυγχάνουμε κατά καιρούς, τόσο σε πανελλήνιο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέση, που είναι αποτέλεσμα των συνειδητών, στοχευμένων και συνεπών προσπαθειών μας για να κάνουμε την Κομοτηνή πόλη πρότυπο στην προσβασιμότητα και στον σεβασμό των Ατόμων με Αναπηρία.
Αλλά και της παροχής υπηρεσιών στους Παιδικούς Σταθμούς, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, στη Δημοτική Συγκοινωνία και στα Πεζοδρόμια, όπου οι συμπολίτες μας έκριναν θετικά το έργο μας, τοποθετώντας μας σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο.
Όμως και σε τομείς που αποτίμησαν ότι χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, η κριτική τους δείχνει ότι θεωρούν τις προσπάθειές μας σημαντικές και καρποφόρες. Το συνολικό αποτέλεσμα -81η θέση ανάμεσα σε 184 Δήμους υπό αξιολόγηση- μας επιβραβεύει και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, όλες και όλοι μαζί, αιρετοί και εργαζόμενοι, προκειμένου να αλλάζουμε διαρκώς προς το καλύτερο τις συνθήκες διαβίωσης στον Δήμο μας».