Ανέβηκαν το απόγευμα της Παρασκευής οι τόνοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ιδιαίτερα μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για το ζήτημα της κινητικότητας στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα φέρεται να απορρίπτει εξ ολοκλήρου και το νέο σχέδιο του Αντώνη Μανιτάκη.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχει θέμα» με την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) διατηρούν επιφυλάξεις για τον τρόπο που προσεγγίζεται ο στόχος για την διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων, αλλά και για τον ελάχιστο δυνατό αριθμό των αποχωρήσεων εντός του 2013, κυρίως δε των επίορκων.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση, είναι τα όσα διαδραματίστηκαν με την έναρξη της δεύτερης συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα, απόντος του κ. Μανιτάκη.
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς για την απουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τη διαπραγμάτευση, με δεδομένο ότι το ζήτημα που έχει προκύψει αφορά τη σφαίρα των αρμοδιοτήτων του, απάντησε ότι «την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις την εκπροσωπεί ο κ. Στουρνάρας».
Λίγο αργότερα, ήρθε απάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μέσω κύκλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Αυτοί που κάνουν τη διαπραγμάτευση, να βάλουν και την υπογραφή τους» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές προσκείμενες στον κ. Μανιτάκη.
Ενστάσεις για το σχέδιο Μανιτάκη και κυρίως το ρυθμό υλοποίησής του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους επίορκους υπαλλήλους έχουν εκφράσει και αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές.
Το πρωί της Παρασκευής το θέμα της απομάκρυνσης προκάλεσε αντιπαράθεση στη Βουλή, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση για το πόσοι είναι οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη προς τον Αντώνη Μανιτάκη.
Ο κ. Ψυχάρης επέκρινε τη μεγάλη καθυστέρηση στον εντοπισμό και την απομάκρυνσή από το Δημόσιο όσων έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από την ποινική δικαιοσύνη.
Ο βουλευτής της ΝΔ είπε στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός – προστάτης «των επίορκων, των απατεώνων, των κοπανατζήδων και των τεμπέληδων» με τον Αντώνη Μανιτάκη να απαντάει ότι σε καμιά χώρα ο υπουργός δεν απολύει, αλλά νομοθετεί.
«Ο υπουργός δεν είναι προϊστάμενος επιχείρησης, όποιοι απολύονται, απολύονται σύμφωνα με διαδικασίες και με τους νόμους, από πειθαρχικά συμβούλια, ή υπηρεσιακά συμβούλια. Εγώ δεν μπορώ να προδικάζω ποιος θα απολυθεί, υπάρχει κρίση», είπε ο υπουργός.
Από την μεριά του, ο Ανδρέας Ψυχάρης στάθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα και ότι η απόλυση των επίορκων θα ικανοποιήσει και το αίσθημα του φορολογούμενου «ο οποίος πληρώνει με τους βαρείς φόρους, επώδυνους φόρους για να συντηρήσουμε αυτό το κράτος το οποίο δεν λειτουργεί, επιτέλους να λειτουργήσει».