Φτωχότερη είναι η δημοσιογραφική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Ροδόπης ύστερα από τον χαμό του ιδρυτή της εφημερίδας «Πατρίδα», Κωνσταντίνου Τσέτλακα, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε τη Δευτέρα (22/10) στον Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου στο Κόσμιο, όπου τον Κωνσταντίνο Τσέτλακα αποχαιρέτησαν πλήθος κόσμου, συνεργάτες και συναγωνιστές αλλά και απλοί πολίτες.
Στεφάνι στη μνήμη του κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, η ΝΟΔΕ ΝΔ Ροδόπης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, και το Γηροκομείο Κομοτηνής.
Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Τσέτλακας
Ο Κωνσταντίνος Τσέτλακας γεννήθηκε στο Κόσμιο στις 2 Αυγούστου 1939. Τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στην Κομοτηνή και το Τσοτύλι Κοζάνης.
Υπηρέτησε στο Στρατό ως Έφεδρος αξιωματικός, τίτλο, τον οποίο έφερε ως το τέλος, θεωρώντάς τον «υψηλότατη τιμή». Ο ίδιος διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ροδόπης επί δύο συνεχείς θητείες, κατά τη διάρκεια των οποίων, έγινε η αδελφοποίηση του Συνδέσμου της Ροδόπης, με αυτόν της Κερύνειας. Ως έφεδρος αξιωματικός έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από την κεντρική διοίκηση –είχε επιλεχθεί μαζί με ακόμα έναν συνάδελφό του να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τη Μάχη στο Ελ Αλαμέιν, στις οποίες όμως δεν κατάφερε να παραστεί λόγω προβλημάτων υγείας.
Στα 39 του χρόνια έγινε εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας «Η ΠΑΤΡΙΔΑ», τίτλος, που αντικατόπτριζε την αγάπη του για την Ελλάδα, αλλά και την ιδιαίτερή του πατρίδα, την Κομοτηνή. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε σε μια εποχή που η λινοτυπία απαιτούσε αγάπη, μεράκι και υπομονή. Σε αυτήν την προσπάθεια είχε δίπλα του τον πολύ καλό του συνεργάτη Παναγιώτη Γκόγκο.
Η «ΠΑΤΡΙΔΑ» υπήρξε για κείνον «σκοπός ζωής» για τριάντα χρόνια περίπου, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 δημιούργησε και το ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΑΤΡΙΔΑ TOP FM», Μέσο το οποίο αγάπησε με το ίδιο πάθος.
Πολιτικοποιημένος από παιδί -διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ενεργό μέλος της τότε ΕΡΕ και στη συνέχεια της ΝΔ- δεν έκρυψε ποτέ το μεγάλο του θαυμασμό για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον οποίο είχε γνωρίσει, προσωπικά.
Ο ίδιος είχε γνωρίσει όλους τους πολιτικούς, σχεδόν, που πρωταγωνίστησαν στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, με αρκετούς από τους οποίους τον συνέδεε βαθειά φιλία.
Αθλητής με πολλές διακρίσεις στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, διετέλεσε πρόεδρος του Δημοτικού Γηπέδου Κομοτηνής.
Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος του Γηροκομείου της πόλης, κατά τη διάρκεια της θητείας του έκανε προσπάθειες για την ευημερία του Ιδρύματος.
Υπήρξε επίσης, πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Ροδόπης και παρέμεινε πρόσκοπος σε όλη του τη ζωή προωθώντας τις ιδέες του προσκοπισμού, συντελώντας στην ενίσχυσή του στην περιοχή μας.
Ο ίδιος έτρεφε μεγάλο σεβασμό στους ανθρώπους του πνεύματος και πίστευε πως η ανάπτυξη και η ανάδειξη της Κομοτηνής, του νομού, αλλά και της Θράκης γενικότερα, μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από τη γνώση. Γι’ αυτό και πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή, ενώ παρέμεινε υπέρμαχος και αρωγός, μέσα από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στην εφημερίδα του, στην προσπάθεια των φορέων για τη αύξηση των τμημάτων και την εδραίωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Το 2007 πούλησε την εφημερίδα και το ραδιοφωνικό σταθμό και συνταξιοδοτήθηκε. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την οικογένειά του.
Ο Κωνσταντίνος Τσέτλακας ήταν παντρεμένος με την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Αφροδίτη Τσέτλακα-Ευαγγελίδου, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, την Αθανασία-Μαρίνα Τσέτλακα, Διδάκτορα Οθωμανικής Ιστορίας, παντρεμένη με τον δικηγόρο της Θεσσαλονίκης, απόφοιτο της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Αστέριο Πασιάτα και ευτύχησε να δει δύο εγγόνια, την Ασπασία και τον Κωνσταντίνο-Άγγελο.