Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η νέα απευθείας ανάθεση του Δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη προς την τοπική εφημερίδα «Χρόνος», με το ποσό των 8.928 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ) να δαπανάται για την προβολή της ηλεκτρονικής εφαρμογής «komotini app».
Η απόφαση ανάθεσης υπογράφηκε στις 29 Μαΐου 2025, ενώ λίγες μέρες αργότερα, στις 12 Ιουνίου 2025, ο Γιάννης Γκαράνης υπέγραψε νέα προκλητική ανάθεση προς το ίδιο Μέσο, που αφορά τη διαχείριση των social media του Δήμου Κομοτηνής για τη διάρκεια δύο ετών, με κόστος 37.200 ευρώ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ίδιο ΜΜΕ λαμβάνει αναθέσεις από τον Δήμο Κομοτηνής. Αντιθέτως, πρόκειται για μία από τις πιο σταθερές και παχυλά χρηματοδοτούμενες σχέσεις της διοίκησης Γκαράνη, με το άθροισμα των ποσών να αγγίζει με πρόχειρους υπολογισμούς τα 150.000 ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια – σε σημείο που να δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το αν πρόκειται για επαγγελματική σύμβαση ή για εργαλείο πολιτικής επιβίωσης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ιδιοκτήτης της εν λόγω εφημερίδας Σταύρος Φανφάνης είναι συνέταιρος με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Κίμωνα Λεχούδη, καθώς εδώ και ένα χρόνο διατηρούν από κοινού επιχείρηση φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης στην Κομοτηνή.

Η αποκάλυψη αυτή γεννά εύλογα και κρίσιμα ερωτήματα:
- Είναι θεσμικά, ηθικά αλλά και νομικά αποδεκτό ένας Αντιδήμαρχος Οικονομικών, που συνυπογράφει ή εισηγείται δαπάνες, να συνεταιρίζεται με έναν βασικό αποδέκτη απευθείας αναθέσεων του Δήμου;
- Συνιστά αυτή η σχέση σύγκρουση συμφερόντων;
- Έχει ελεγχθεί αν υπάρχει παράβαση των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων;
- Έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική σχέση;
Η Δημοτική Αρχή οφείλει ξεκάθαρες απαντήσεις, διότι εδώ δεν μιλάμε απλώς για πολιτικές επιλογές, αλλά για πιθανή αδιαφανή διαχείριση δημοσίου χρήματος.
Ακολουθεί, η καταγγελία του τοπικού συμβούλου Κομοτηνής, με την παράταξη «Σύμπραξη Προοπτικής», Κώστα Παπαδόπουλου:
«Όταν το σποτ κοστίζει 9.000€ και η πόλη στερείται τα βασικά
Την ώρα που η Κομοτηνή στερείται βασικές υποδομές και υπηρεσίες για την καθημερινότητα των πολιτών, με προβλήματα στην καθαριότητα, στην προσβασιμότητα και στη συντήρηση δημόσιων χώρων, ο Δήμος επιλέγει να διαθέσει 9.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.) για την παραγωγή ενός και μόνο διαφημιστικού σποτ.
Το ποσό αυτό αφορά μέρος μιας απευθείας ανάθεσης συνολικού ύψους 37.200 ευρώ με Φ.Π.Α. στην επιχείρηση «Ο Χρόνος» Μ.Ι.Κ.Ε., για την παροχή υπηρεσιών με τίτλο: «Παρακολούθηση, ενίσχυση και αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) του Δήμου Κομοτηνής (διάρκειας 24 μηνών)», βάσει της τεχνικής έκθεσης με αριθμ. 91/2025.
Το ερώτημα είναι σαφές: Γιατί 9.000 ευρώ για ένα σποτ; Ποια ανάγκη προηγείται; Η προβολή του Δήμου στα social media ή η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών;
Ως εκλεγμένος στο Τοπικό Συμβούλιο Κομοτηνής, δηλώνω ξεκάθαρα ότι δεν μπορώ και δεν θέλω να μείνω αμέτοχος. Η ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας επιβάλλει να ρωτάμε, να ελέγχουμε, να διεκδικούμε διαφάνεια.
Ρωτώ δημόσια:
- Ποια μελέτη αξιολόγησε την ανάγκη αυτής της δαπάνης;
- Ποιος έκρινε πως ένα σποτ κοστίζει 7.200€ + Φ.Π.Α.;
- Ποιο είναι το παραγόμενο αποτέλεσμα και ποια η απόδοσή του για τον Δήμο;
Σε μια περίοδο που συζητούνται αυξήσεις στο νερό και οι οικονομικές αντοχές των δημοτών δοκιμάζονται, τέτοιες αποφάσεις πρέπει να κρίνονται και να αιτιολογούνται με απόλυτη διαφάνεια. Γιατί η αυτοδιοίκηση υπάρχει για να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών – όχι για να προτάσσει την εικόνα έναντι της ουσίας».
Οι πρόσφατες απευθείας αναθέσεις του Δημάρχου Κομοτηνής, με συνολικό κόστος 46.000 ευρώ.

