Πλώρη για διψήφιο ποσοστό ανόδου στις αφίξεις τουριστών βάζει φέτος η τουριστική βιομηχανία, με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει η αύξηση των εσόδων που θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση.
Φέτος, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων καθηγητής Διονύσης Χιόνης, αύξηση 4,5% στα τουριστικά έσοδα της χώρας το 2011 ισοδυναμεί με αύξηση 1% στο ΑΕΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της απασχόλησης.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι νωρίς να δοθεί ασφαλής εκτίμηση για την πορεία τους, συμπλήρωσε.
Αυτή την περίοδο οι προκρατήσεις, όπως τονίστηκε από τους ξενοδόχους, είναι αυξημένες κατά 3% σε σχέση με πέρυσι, αν και θα πρέπει να τονιστεί ότι στις καλές εποχές του ελληνικού τουρισμού οι προκρατήσεις άγγιζαν και το 25%.
Ώθηση στο τουριστικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα δώσει και η υφιστάμενη αναταραχή στην Αίγυπτο και άλλες χώρες της Β.Αφρικής, καθώς ήδη οι tour operator’s αναμένουν αύξηση της κίνησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας πρόσφατ στο Reuters έκανε λόγο για σημαντική αύξηση των αφίξεων, προβλέποντας «υψηλό μονοψήφιο ή χαμηλό διψήφιο ποσοστό ανόδου» (σ.σ. γύρω στο 8% με 12%).
Σε ό,τι αφορά την εικόνα που έχει για τις κρατήσεις, υπογράμμισε ότι οι προκρατήσεις από τη Βρετανία παρουσιάζουν αύξηση κατά 7%-9% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενώ θετική είναι η ζήτηση από Ρωσία, Γαλλία και Ιταλία.
Αυξητικές τάσεις παρουσιάστηκαν μετά το ξέσπασμα των γεγονότων στην Αίγυπτο. Αναφερόμενος ειδικά στην αγορά της Γερμανίας, επισήμανε ότι εκεί «υπάρχει ακόμα ζήτημα», με τις προκρατήσεις από τη χώρα αυτή να κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας – Αττικής (ΕΞΑ-Α) Γιάννης Ρέτσος εκτιμά ότι το 2011 για την Αθήνα, όσο κι αν δείχνει δύσκολο, θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και χρονιά ανάκαμψης.
«Πιστεύουμε ότι υπό προϋποθέσεις η χρονιά φέτος θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως και θετική, όσον αφορά τουλάχιστον τις πληρότητες, ενώ αναφορικά με τα έσοδα, οποιοδήποτε ποσοστό μεταξύ -5% και +5% δεν θα μας προξενούσε έκπληξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τη δεδομένη χρονική συγκυρία ευνοϊκές διαγράφονται οι συνθήκες για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την τουριστική πίτα που θα απωλέσει φέτος η αγορά της Αιγύπτου.
Αν και ο ελληνικός τουρισμός δεν πρέπει να «ποντάρει» στη δυστυχία του γείτονα για να κερδίσει οφέλη, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ρέτσος, οι μεγάλοι tour operator’s του εξωτερικού προβαίνουν σε ακυρώσεις τουριστικών πακέτων προς την Αίγυπτο, γεγονός που ίσως ευνοήσει τη χώρα μας.
Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Expedia, την μεγαλύτερη εταιρία ταξιδιών στον κόσμο μέσω Διαδικτύου, καθώς τα στοιχεία του Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου είναι πολύ ενθαρρυντικά, ενώ επίσης για πρώτη φορά καταγράφονται σημαντικές κρατήσεις τον Απρίλιο και το Νοέμβριο.
Η Expedia, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, το 2012 θα ξεπερνάει σε τζίρο έναν από τους μεγαλύτερους tour operator’s παγκοσμίως, τον Tui.
Θετικά μηνύματα και από την Ελβετία
Τα τελευταία γεγονότα στην Αίγυπτο, στρέφουν τους Ελβετούς τουρίστες προς άλλες χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει την Πέμπτη η ελβετική εφημερίδα Basler Zeitung.
Περισσότερο αναμένεται να ωφεληθεί η Ισπανία και ιδίως οι Κανάριοι Νήσοι. Επίσης, η Ελλάδα και η Τουρκία αναδεικνύονται ως εναλλακτικοί προορισμοί αντί της Αιγύπτου.
Ο διευθυντής του γραφείου ΕΟΤ στη Ζυρίχη Γ.Κοντογιαννόπουλος προβλέπει αύξηση των Ελβετών τουριστών προς την Ελλάδα κατά 7%.
Εκπρόσωπος του μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου Kuoni αναμένει σημαντικές κρατήσεις για την αρχή της τουριστικής περιόδου προς τους συγκεκριμένους προορισμούς.
Προσθέτει ότι οι τιμές δεν έχουν επηρεασθεί από τη ζήτηση και φέρνει ως παράδειγμα το κόστος παραμονής μιας εβδομάδας σε ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Μύκονο στο τέλος Μαΐου, που ανέρχεται σε 1.000 ελβετικά φράγκα (περίπου 770 ευρώ), τιμή που αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο «μία πολύ καλή ευκαιρία».