Ευρεία σύσκεψη με θέμα τον πολιτισμό και τον τουρισμό έλαβε χώρα την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας με τη συμμετοχή των περιφερειακών συμβούλων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, των Δημάρχων και Αντιδημάρχων των Δήμων της περιοχής, των ανθρώπων που δραστηριποιούνται επαγγελματικά στον τουρισμό, καθώς επίσης εκπροσώπων πολιτιστικών φορέων αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων από τον τομέα του τουρισμού της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας.
Στη σύσκεψη προήδρευσαν ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς. Υπήρξε έντονος προβληματισμός γύρω από το ότι η Δράμα είναι αποκομμένη από το οδικό δίκτυο της Εγνατίας Οδού με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολα προσβάσιμη, άρα να μην είναι εύκολο να αξιοποιηθεί τουριστικά, όπως και το ότι ενώ διαθέτει αξιόλογες φυσικές ομορφιές δεν έχει καταστεί δυνατόν αυτές ν’ αναδειχθούν. Άμεσα και μείζονος σημασία θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου ήταν η μη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού αλλά και η υπολειτουργία του σπηλαίου Αγγίτη.
Από τη συνάντηση καταδείχθηκε η διάθεση όλων των φορέων για συνεργασία όπως και το να μείνουν στο παρελθόν οι όποιες αγγυλώσεις. Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο κ. Παπακοσμάς ήταν η συνεργασία και η δουλειά. «Πρέπει να πάμε σε συνέργειες, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο αλλά και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τους επιμέρους φορείς. Στη σκέψη μας θα πρέπει ν’ αρχίσει να είναι η περιφερειακή δράση.
Επίσης είναι σαφές ότι άμεσα χρειάζεται μια καταγραφή των μελετών που έχουν εκπονηθεί τα προηγούμενα χρόνια και αναφέρονται στον σχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και όχι μόνο, με την αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διαθέτει η περιοχή της Δράμας και φυσικά με την ανάλογη επικαιροποίησή τους».
Ο κ. Παπακοσμάς μετέφερε την άποψη του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη ότι θα πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης στο σύνολο του ορεινού όγκου που βρίσκεται στα βόρεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Δεσμεύτηκε ακόμη ότι θα πραγματοποιηθούν θεματικές επαφές με τους εκπροσώπους των φορεών έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης δράσης με στόχο σε σύντομο χρονικό διάστημα ν’ αναφέρουμε ένα πλαίσιο αντιμετώπισης δράσης βραχυχρόνιων αλλά και μακροχρόνιων προβλήματων.
Ο κ. Ξανθόπουλος υποσχέθηκε από την πλευρά του ότι θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από περιφερειακούς συμβούλους κι εκπροσώπους φορέων των οποίων το θεματικό αντικείμενο θα είναι ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του κ. Ξανθόπουλου θεωρεί ο κ. Παπακοσμάς ότι μπορεί ν’ αποτελέσει μια πολύ καλή πρακτική ικανή να μεταφερθεί και στις άλλες περιφερειακές ενότητες.