Σε μια εξέλιξη που θα αποτελέσει ένα από τα πιο μελανά σημεία στην παρούσα θητεία της δημοτικής αρχής Γκαράνη, το εμβληματικό έργο του Φράγματος Συμβόλων, προϋπολογισμού 19 εκατομμυρίων ευρώ, απεντάχθηκε οριστικά από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί τον Απρίλιο του 2022 (ΑΔΑ 6Ρ8Ω46ΜΤΛΡ-ΕΑΩ).
Η απόφαση ανάκλησης της ένταξης, με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου 2026 (ΑΔΑ Ε0Π7Η-7ΜΩ), σφραγίζει με τον πλέον δραματικό τρόπο την απώλεια ενός έργου, που η ίδια η διοίκηση είχε χαρακτηρίσει ως «σημαία» για την περιοχή.
Οι υποσχέσεις που έγιναν… «φτερά»
Η σημερινή πραγματικότητα έρχεται σε πλήρη και οδυνηρή σύγκρουση με τις δημόσιες δεσμεύσεις του Δημάρχου Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη. Στο προεκλογικό του σποτ για τις εκλογές του 2023, ο κ. Γκαράνης παρουσίαζε το έργο ως το επιστέγασμα της πολιτικής του για την ανάπτυξη του τόπου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Φράγμα Συμβόλων: Το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών. Ένα όραμα δεκαετιών παίρνει σάρκα και οστά με τη διοίκησή μας. Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει έργα πνοής».
Ωστόσο, το «όραμα» που θα έπαιρνε «σάρκα και οστά» φαίνεται πως έμεινε στις λέξεις. Παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή είχε στα χέρια της ένα έργο με πλήρη ωριμότητα μελετών και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση –καρπό διαχρονικών προσπαθειών και διεκδικήσεων των διοικήσεων του Δήμου Κομοτηνής απέτυχε παταγωδώς στο στάδιο της υλοποίησης, καθώς ουδέποτε προέβη στην απαιτούμενη ενέργεια της δημοπράτησης, ώστε αυτό να προχωρήσει στην υλοποίηση και να πάρει «σάρκα και οστά», όπως υποσχόταν.
Η «σιγουριά» του 2022 και η ανικανότητα υλοποίησης
Ήταν Απρίλιος του 2022 όταν ο κ. Γκαράνης, σε συνέντευξη τύπου, κόμπαζε για την επιτυχία της διοίκησής του, χαρακτηρίζοντας το φράγμα ως «έργο-μαμούθ».
Τότε, διαβεβαίωνε τους πολίτες με περισσή σιγουριά: «Αποτελούσε το διακαή πόθο πολλών διοικήσεων… Αντιλαμβάνεστε, πάμε 40 χρόνια πίσω για να έρθει σήμερα η διοίκησή μας να λύσει οριστικά το θέμα της υδροδότησης… Εμείς, χωρίς μεγαλοστομίες και τυμπανοκρουσίες, δουλέψαμε σκληρά σαν διοίκηση ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε αυτό το πολύ μεγάλο έργο πνοής».
Μάλιστα, ο Δήμαρχος προχωρούσε ένα βήμα παρακάτω, υποσχόμενος ότι το έργο θα διασφάλιζε την επάρκεια νερού για τα επόμενα 50 χρόνια και θα απέφερε τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη. Σήμερα, οι φράσεις εκείνες περί «σκληρής δουλειάς» ηχούν ως εκκωφαντικό ανέκδοτο μπροστά στην απόφαση απένταξης.
Ποιος θα λογοδοτήσει για τα χαμένα εκατομμύρια;
Στην ίδια εκείνη συνέντευξη, ο κ. Γκαράνης παρουσίαζε την ηγεσία της ΔΕΥΑΚ ως την ομάδα που θα «έτρεχε» το έργο: «Θα είναι αυτοί που ουσιαστικά θα υπογράψουν και θα υλοποιήσουν το επόμενο διάστημα την κατασκευή και θα πρέπει φυσικά και αυτοί να τρέξουν πολύ γρήγορα…».
Φαίνεται, όμως, πως κανείς δεν έτρεξε αρκετά γρήγορα. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, με την απόφαση απένταξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αποκαλύπτεται το μέγεθος της διοικητικής ανεπάρκειας της διοίκησης του Δήμου.
Το έργο απεντάχθηκε διότι ο Δήμος Κομοτηνής δεν κατάφερε να τηρήσει ούτε τα στοιχειώδη χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, αφήνοντας τις προθεσμίες απλώς να παρέλθουν και να εκπνεύσουν.
Η απώλεια των 19 εκατομμυρίων ευρώ αποτελεί μια πρωτοφανή διαχειριστική αποτυχία.
Η Κομοτηνή στερείται πλέον μιας ζωτικής υποδομής, και οι πολίτες αναρωτιούνται: Πώς ένα «πλήρως ώριμο» έργο οδηγήθηκε σε ναυάγιο και το κυριότερο, ποιος θα λογοδοτήσει για τα 19 εκατομμύρια που χάθηκαν μέσα από τα χέρια της διοίκησης Γκαράνη;
Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών:
ΑΠΟΦΑΣΗ-ΑΠΕΝΤΑΞΗΣ
































































