Με τα ανησυχητικά στοιχεία για την επιρροή της ρωσικής και βουλγαρικής μαφίας στη βόρεια Ελλάδα ασχολήθηκε ο αστυνομικός ρεπόρτερ της «Telegraph» Ζαχάρι Μπέλτσεφ και αποκάλυψε λεπτομέρειες για το θέμα από τη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βούλγαρου δημοσιογράφου σε βουλγάρικο τηλεοπτικό δίκτυο, «εγκληματικές ομάδες και από τις δύο χώρες κατέχουν θέσεις-κλειδιά στον τοπικό τουρισμό, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους χιλιάδες Βούλγαρους που παραδοσιακά επιλέγουν τον γείτονά μας για τις διακοπές τους.
Η δράση βουλγαρικών και ρωσικών εγκληματικών οργανώσεων στη Βόρεια Ελλάδα δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά ένα πρόβλημα που αναπτύσσεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αν και το θέμα έχει συχνά υποβαθμιστεί, το περιστατικό με πυροβολισμούς στη Χανιώτη έχει αναζωπυρώσει πρόσφατα την προσοχή σε αυτά τα επικίνδυνα δίκτυα».
Ο Μπέλτσεφ τόνισε ότι αν και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια φαίνεται να ανήκουν σε Έλληνες πολίτες, οι πραγματικοί επενδυτές είναι συχνά σκιώδεις φιγούρες που συνδέονται με βουλγαρικές εγκληματικές ομάδες από τη «μεταβατική περίοδο».
«Οι εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για τον έλεγχο του τουριστικού τομέα. Από πλασματικές επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια μέχρι το ξέπλυμα χρήματος και τον εκβιασμό τοπικών επιχειρήσεων, αυτές οι πρακτικές εξαπλώνονται γρήγορα και συστηματικά. Η Βόρεια Ελλάδα, με τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της όπως η Χαλκιδική, γίνεται πρόσφορο έδαφος για εγκληματικά σχήματα», αναφέρθηκε στην εκπομπή.
Ο Μπέλτσεφ επεσήμανε ότι «οι βουλγάρικες οργανώσεις χρησιμοποιούν πολύπλοκα σχήματα για να κρύψουν τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις. Εγγράφουν φορολογικά εταιρείες προσώπων ή ντόπιων Ελλήνων πολιτών που λειτουργούν ως “βιτρίνα” για τις δραστηριότητές τους. Αυτή η στρατηγική όχι μόνο κρύβει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, αλλά δυσχεραίνει επίσης τις τοπικές αρχές στην έρευνα τους. Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι μαφιόζοι αυξάνουν επίσης την παρουσία τους, δημιουργώντας ένα διεθνές δίκτυο ελέγχου του τουριστικού τομέα».
Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα είναι πώς αυτή η εγκληματική διείσδυση θα επηρεάσει τους Βούλγαρους τουρίστες που επιλέγουν μαζικά την Ελλάδα ως τον προτιμώμενο προορισμό τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο κίνδυνος δεν έγκειται μόνο στους αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια, αλλά και σε σοβαρότερα προβλήματα όπως οι χειραγωγημένες τιμές και οι υπηρεσίες που ελέγχονται από εγκληματικές δομές.
«Η παρουσία εγκληματικών ομάδων μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών και σε απρόβλεπτους κινδύνους για τους τουρίστες. Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή επιρροή της μαφίας στις τοπικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να απωθήσει μικρότερους και ανεξάρτητους επενδυτές που δεν έχουν καμία ευκαιρία να ανταγωνιστούν το σκιώδες κεφάλαιο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μονόπλευρη τουριστική ανάπτυξη που ελέγχεται από λίγους ισχυρούς αλλά παράνομους παίκτες.
Παρά την αυξημένη προσοχή στο πρόβλημα, η ανταπόκριση των τοπικών και διεθνών αρχών παραμένει θολή. Η Ελλάδα λαμβάνει ήδη μέτρα για να ενισχύσει τους επενδυτικούς ελέγχους και τις επιχειρηματικές επιθεωρήσεις, αλλά το ερώτημα παραμένει αν αυτά τα μέτρα θα είναι αρκετά για να περιορίσουν την εγκληματική επιρροή. Ταυτόχρονα, οι αρχές ασφαλείας της Βουλγαρίας και της Ρωσίας θα πρέπει επίσης να επέμβουν πιο ενεργά για να σταματήσουν τις δραστηριότητες αυτών των δομών της μαφίας», καταλήγει η αναφορά του «Dunavmost» στο όλο θέμα που παρουσίασε το τηλεοπτικό βουλγάρικο δίκτυο nova.
Η είδηση για την εμπλοκή βουλγαρικών και ρωσικών εγκληματικών οργανώσεων σε τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχει μεταδοθεί από διάφορα μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε και από το Bulgarian National Radio (BNR), όπως έκανε το Dunavmost.com, μεταξύ άλλων. Αυτά τα μέσα επικαλούνται δημοσιογραφικές έρευνες που έγιναν σε συνεργασία με ελληνικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν τη δράση των οργανώσεων αυτών σε περιοχές όπως η Καβάλα, η Θάσος και η Χαλκιδική.
«Σύμφωνα με την έρευνα, οι οργανώσεις αυτές ελέγχουν νυχτερινά κέντρα, επιχειρήσεις ασφαλείας και κυκλώματα ναρκωτικών, χρησιμοποιώντας εκφοβισμό και παράνομες πρακτικές. Η αστυνομία φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους και τις τοπικές αρχές», μετέδωσε από την πλευρά του το Βουλγαρικό Κρατικό Ραδιόφωνο.