Την επιβολή νέων μέτρων όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα συζητούν οι λοιμωξιολόγοι.
Οι περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Θεσσαλονίκης και Λάρισας βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων καθώς έχουν ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ύστερα και από την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα.
Στην Π.Ε. Ροδόπης τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφηκαν 195 κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται πλέον στα 275.
Γι’ αυτό το λόγο, με απόφαση του ΕΟΔΥ και κατόπιν σχετικής εισήγησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή δειγματοληψίες στην πόλη της Κομοτηνής με στόχο να ανιχνευθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού στο γενικό πληθυσμό.
Οι δειγματοληψίες θα πραγματοποιηθούν κατά τις ώρες 12:00-15:00 στο κτίριο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ (πρώην Υγειονομικό, στη συμβολή των οδών Υψηλάντου και Συμεωνίδη, απέναντι από το ΙΚΑ).
Τόσο οι λοιμωξιολόγοι, όσο και αρμόδιοι της κυβέρνησης έχουν αποκαλύψει μερικά μέτρα τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο όπως έχει πει πολλές φορές και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τα μέτρα αυτά είναι δυναμικά και μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι είναι τα εξής:
Κλείσιμο εστίασης: Στην επιτροπή των ειδικών συζητείται το ενδεχόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα τα καταστήματα να κλείνουν από τις 21:00, προκειμένου οι πολίτες να σταματήσουν εντελώς να κυκλοφορούν τις νυχτερινές ώρες
Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Αν και ακούγονται πολλά για το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που επικρατεί είναι να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί. Έτσι δεν αποκλείεται περιφέρειες που δεν έχουν κοκκινίσει να δουν το παραπάνω μέτρο να εφαρμόζεται και εκεί. Σημειώνεται πως και η Αττική βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο 3, ενώ η Θεσσαλονίκη αναμένεται να μπει από στιγμή σε στιγμή στο επίπεδο 4.
Περιορισμό κυκλοφορίας για ευπαθείς ομάδες: Το μέτρο αυτό έχει ακουστεί πολλές φορές και υπάρχει ακόμη στη λίστα των ειδικών. Έτσι προκειμένου να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες και κυρίως οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, δεν αποκλείεται να τους απαγορευτεί η μετακίνηση. Ωστόσο αυτό το μέτρο θεωρείται σκληροπυρηνικό και δεν είναι από τα πρώτα που εξετάζει η κυβέρνηση.
Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα και εντός μαγαζιών: Με τη μάσκα δεν έχουμε τελειώσει ακόμη ακόμη κι αν έγινε καθολική η χρήση της στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές. Κι αυτό γιατί οι ειδικοί θεωρούν πως πρέπει να γίνεται χρήση της και στο εσωτερικό των μαγαζιών και κυρίως των café-bar, μιας και στα εστιατόρια είναι αδύνατο. Εκτός αυτού όμως δεν αποκλείεται η χρήση μάσκας να γίνει υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια.
Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα: Το συγκεκριμένο μέτρο είναι σχεδόν σίγουρο όσον αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, η οποία μετρά αντίστροφα για να βρεθεί στο επίπεδο 4 επικινδυνότητας. Ωστόσο τα πράγματα είναι άσχημα επιδημιολογικά και για την Ροδόπη και τη Λάρισα, οι οποίες θα πρέπει να δώσουν μάχη για να μην μπουν σε τοπικό lockdown.
Ενίσχυση της τηλεργασίας: H τηλεργασία ανέκαθεν έβρισκε θετικούς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους οπότε δεν αποκλείεται να εφαρμόζεται περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης: Την ίδια ώρα οι ειδικοί κοιτούν το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και η τηλεκπαίδευση για φοιτητές και μαθητές.