ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Υποψίες για εμπρησμό στις Σάπες – Σε τρεις διαφορετικές εστίες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά

«Ευτυχώς ήμασταν σε ετοιμότητα και καταφέραμε να γλιτώσουμε ζωές και περιουσίες», δήλωσε ο Δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος – Πάνω από 500 στρέμματα η καμένη έκταση

fonirodopis.gr

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουλίου στη δασική έκταση πλησίον του οικισμού των παλιννοστούντων Ποντίων στις Σάπες Ροδόπης, η οποία κατέκαψε περισσότερα από 500 στρέμματα.

Ο Δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος εξέφρασε τις βάσιμες υποψίες του για πιθανό εμπρησμό καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε τρία διαφορετικά σημεία.

Στις Σάπες επίσης μεταβαίνει με εντολή του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, ο κ. Χαριτόπουλος άφησε αιχμές εναντίον της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής διότι «τα μηχανήματα του Δήμου ήταν απαξιωμένα» ενώ παρανόμως, όπως είπε, «είχαν φυτευτεί δέντρα δίπλα στον οικισμό τα οποία δεν βοηθούσαν στην αντιπυρική προστασία».

«Στις 5 το απόγευμα εκδηλώθηκε σε τρία σημεία, και αυτό είναι το ύποπτο», τόνισε ο Δήμαρχος για να προσθέσει «ευτυχώς έσπευσε αμέσως η Πυροσβεστική, ευτυχώς κινητοποιήθηκε αμέσως ο μηχανισμός του Δήμου, ευτυχώς ήμασταν σε ετοιμότητα, ευτυχώς είχαμε νερό και είχαμε κάνει αντιπυρικές ζώνες, ευτυχώς είχαμε τα μηχανήματα του Δήμου σε ενέργεια που ήταν επί χρόνια απαξιωμένα και κλεισμένα στα συνεργεία και με καλή συνεννόηση με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Δασαρχείο, τον Στρατό κλπ τουλάχιστον γλιτώσαμε τις περιουσίες των ανθρώπων και δεν γλιτώσαμε ανθρώπινες ζωές.

Από νωρίς διατάξαμε την εκκένωση του οικισμού, έπρεπε να γίνει, και αμέσως προστατεύσαμε τις περιουσίες. Ξηλώσαμε τα δέντρα που παρανόμως είχαν φυτευτεί και δεν βοηθούσαν στην αντιπυρική προστασία και έτσι προλάβαμε τα χειρότερα.

Υπήρξε μέριμνα του Δήμου με τις κοινωνικές υπηρεσίες και μπορέσαμε και δώσαμε και μια ανακούφιση σε αυτούς που μεταφέραμε. Το Κέντρο Υγείας λειτούργησε άψογα, μπορώ να πω ότι ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο που έσωσε τον οικισμό».

Πέρα από τη δασική έκταση, η μοναδική υλική ζημιά που προκλήθηκε ήταν μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη, η οποία όπως μας είπε ο Δήμαρχος ήταν αυθαίρετη.

Στην περιοχή επιχείρησαν συνολικά 76 πυροσβέστες με 21 οχήματα, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων καθώς και τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ