ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΡΟΔΟΠΗ

Επαγγελματίες Φαναρίου: «Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί το κλείσιμο της Νυμφαίας;»

«Οι δικαιολογίες που προβάλλονται είναι αστείες. Ποιοι κρύβονται και τι συμφέροντα εξυπηρετούν οι αποφάσεις που προσπαθούν να κατευθύνουν όλο τον οδικό τουρισμό προς συγκεκριμένες περιοχές μέσω μιας μόνο χερσαίας πύλης εισόδου;», διερωτώνται σε ανακοίνωση τους

fonirodopis.gr

Αστείες χαρακτηρίζουν τις δικαιολογίες από τους αρμόδιους φορείς για το αιφνίδιο κλείσιμο της Νυμφαίας, οι επαγγελματίες του Φαναρίου Ροδόπης σε επιστολή τους που δημοσιεύει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πέτρος Καραβέτης.

Οι επαγγελματίες του παραθαλάσσιου οικισμού της Ροδόπης κάνουν λόγο για «συμφέροντα που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τον οδικό τουρισμό και να τον κατευθύνουν προς συγκεκριμένους προορισμούς», ενώ καταλήγουν προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Να σημειώσουμε ότι σαφείς αιχμές για συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες άφησαν νωρίτερα, το πρωί της Τρίτης, τόσο η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτόπουλου κατά την επίσκεψη της στην περιοχή όσο και ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.

«Λάθη, παλινωδίες, τακτικισμοί και εξυπηρετήσεις άλλων συμφερόντων δίνουν χαριστική βολή στον τουρισμό», είπε η κ. Νοτοπούλου, από το Φανάρι όπου βρέθηκε, για να προσθέσει πως «εδώ υπάρχει ένα σχέδιο, να ξαναμοιραστεί η αγορά, να περάσει στα χέρια λίγων, πολύ συγκεκριμένων, όχι μόνο σε αυτή την περιοχή αλλά σε ολόκληρη τη χώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βουλευτής Ροδόπης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε πειστεί ότι τα κριτήρια που κυριάρχησαν για την απόφαση να κλείσει η Νυμφαία είναι αμιγώς επιδημιολογικά. Η αίσθηση που αποκομίσαμε είναι ότι κυριάρχησαν άλλα κριτήρια, η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα από τον χώρο του τουρισμού και αποδέχτηκε η σημερινή κυβέρνηση».

Στις φωτογραφίες, αποκαρδιωτικές εικόνες το πρωί της Τρίτης 7 Ιουλίου από το Φανάρι. Άδειοι δρόμοι, έρημες παραλίες και μαγαζιά χωρίς πελάτες:

Αναλυτικά, η επιστολή τους:

«Θα θέλαμε να σας περιγράψουμε την αναίτια, αιφνίδια και τουλάχιστον ύποπτη κίνηση του κλεισίματος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και ειδικότερα της Νυμφαίας – Μακάζα.

Ο συνοριακός σταθμός από τον οποίον περνάει η πλειοψηφία των Βαλκάνιων τουριστών από Βουλγαρία και Ρουμανία ο οποίος άνοιξε στις 15 Ιουνίου – πρώτο άνοιγμα των συνόρων μας- και προφανώς δεν δημιούργησε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Εν μια νυκτί, στις 29 Ιουνίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των συνοριακών σταθμών στα βόρεια σύνορα μας από την 1 Ιουλίου, εξαιρώντας τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι αυτό έγινε παραμονή του υποτιθέμενου ευρύτερου ανοίγματος της Ελλάδας στον τουρισμό επιτρέποντας από 1 Ιουλίου την υποδοχή τουριστών σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια. Μπορείτε να φανταστείτε την ανεπανόρθωτη ζημιά αυτής της αιφνιδιαστικής και αναίτιας απόφασης.

Σας παραθέτουμε επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) τα οποία περιγράφουν την κατάσταση διέλευσης σε όλα τα χερσαία σύνορα της χώρας μας και σας επισημαίνουμε ότι ο οδικός τουρισμός αποτελεί το 30% του συνολικού τουρισμού μας.

Πρώτη θρακιώτισσα πύλη εισόδου και τρίτη οδική είσοδος σε όλη την Ελλάδα. Η Νυμφαία και το 2019 διατήρησε το ‘’στέμμα’’ της πρώτης θρακιώτισσας πύλης εισόδου στην Ελλάδα.

Από το συνοριακό σημείο διέλευσης Νυμφαίας – Μακάζα καταγράφηκαν 1.643.250 οδικές αφίξεις, ακολουθούμενη από τους Κήπους (με 829.782 αφίξεις). Άξιο αναφοράς είναι πως οι τρεις πύλες εισόδου στην Ελλάδα από τον Έβρο (Κήποι 829.782, Καστανιές 256.688, Ορμένιο 272.577) συγκεντρώνουν λιγότερες οδικές αφίξεις από τη Νυμφαία μόνη της.

Αυτό το στοιχείο προκύπτει παρά την ισχύουσα απαγόρευση διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από τη Νυμφαία, που δεν συντρέχει αντίστοιχα στις εβρίτισσες εισόδους.

Κατά κύριο λόγο η Νυμφαία εξυπηρετεί τη διέλευση τουριστών σε όλη την Ανατολική Μακεδονία έως τον Έβρο.

Επίσης εξυπηρετεί όλες τις περιοχές της Αλεξανδρούπολης και τη Σαμοθράκη, την Μαρώνεια και το Φανάρι του Δήμου Κομοτηνής, τη Θάσο και όλη την ευρύτερη περιοχή του Νομού Καβάλας, Κεραμωτή, Νέα Πέραμος, Ηρακλείτσα κλπ.

Το 2019 η Νυμφαία παρέμεινε η τρίτη οδική είσοδος σε επίπεδο χώρας. Μπροστά σε οδικές αφίξεις είναι ο Προμαχώνας Σερρών (3.756.689) και οι Εύζωνοι Κιλκίας (2.437.849).

Πέρα από τα τρία αυτά σημεία (Προμαχώνας, Εύζωνοι, Νυμφαία), κανένας άλλος μεθοριακός σταθμός ή συνοριακό σημείο διέλευσης της χώρας δεν ξεπερνά το ένα εκατομμύριο οδικές αφίξεις.

Η κίνηση αυτή οδηγεί σε καταστροφή και μαρασμό όλη την περιοχή από την Ανατολική Μακεδονία έως τον Έβρο και όχι μόνο.

Κατ’ επέκταση, κάτι που μάλλον δεν το σκέφτηκαν καλά οι εμπνευστές της απόφασης, κανένας Βαλκάνιος, κανένας από την υπόλοιπη Ευρώπη αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα επισκέπτεται την Ελλάδα οδικώς, ακόμη και αν θέλει να επισκεφτεί νοτιότερες περιοχές όπως τη Χαλκιδική, την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, την Πιερία, το Βόλο και τη Σκιάθο, αν μοναδική πύλη εισόδου είναι ο Προμαχώνας.

Με την ανακοίνωση και μόνο του κλεισίματος των άλλων εισόδων στη χώρα μας δημιουργήθηκαν ουρές 10-15 χιλιομέτρων και αναμονή από 6 έως 10 ώρες στον Προμαχώνα.

Οι δικαιολογίες που προβάλλονται είναι αστείες. Μας λένε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν αύξηση κρουσμάτων. Αν επιτρέπεται η είσοδος από τον Προμαχώνα, δεν ισχύει η αύξηση κρουσμάτων;

Για να δημιουργηθούν εντυπώσεις εμπλέκουν τα 6-7 κρούσματα στα μουσουλμανικά χωριά της ορεινής Ξάνθης, τα Πομακοχώρια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ακτογραμμή από τον Έβρο έως την Καβάλα.

Σημειωτέον ότι η Βουλγαρία την τελευταία περίοδο των ‘’αυξημένων κρουσμάτων’’ έχει γύρω στα 150 κρούσματα ημερησίως. Από την 1 Ιουλίου διαφημίζουμε σε όλο τον κόσμο ότι ανοίξαμε τις πύλες του τουρισμού με ασφάλεια. Άνοιξαν τα περιφερειακά αεροδρόμια στα νησιά και όχι μόνο και αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία. Η Ελλάδα ήδη δέχεται κόσμο από επιδημιολογικά πιο επιβαρυμένες χώρες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου την Δευτέρα 6 Ιουλίου, η χώρα μας από τις 15 Ιουλίου ανοίγει τις πύλες της και στην Μεγάλη Βρετανία η οποία αυτή τη στιγμή επιδημιολογικά είναι το επίκεντρο της Ευρώπης.

Μας λένε ότι δεν υπάρχει κλιμάκιο ελέγχου του ΕΟΔΥ στη Νυμφαία όπως στον Προμαχώνα. Όλο το τελευταίο διάστημα κάνουμε συνεχείς εκκλήσεις για να έρθει κλιμάκιο ελέγχου του ΕΟΔΥ στη Νυμφαία, στο τρίτο μεγαλύτερο σε διέλευση χερσαίο σύνορο της Ελλάδας.

Από τις 15 Ιουνίου πως επιτρεπόταν η διέλευση της Νυμφαίας χωρίς να υπάρχει κλιμάκιο ελέγχου; Από τις 15 Ιουνίου δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε διαπιστώθηκε κανένα κρούσμα από τους τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω Νυμφαίας και επέστρεψαν.

Γιατί και τι συμφέροντα εξυπηρετεί η μη αποστολή κλιμακίου ελέγχου στη Νυμφαία ώστε να ανοίξουν τα σύνορα παρά τις δεσμεύσεις ότι θα αποστείλουν;

Ποιοι και γιατί δεν θέλουν να υπάρχει καθόλου τουρισμός από την Καβάλα και τη Θάσο μέχρι και τον Έβρο;

Ποιοι κρύβονται και τι συμφέροντα εξυπηρετούν οι αποφάσεις αυτές που προσπαθούν να χειραγωγήσουν όλο τον οδικό τουρισμό που εισέρχεται στη χώρα μας και να τον κατευθύνουν προς συγκεκριμένες περιοχές μέσω μια μόνο χερσαίας πύλης εισόδου, τον Προμαχώνα;

Σας παρακαλούμε εκλάβετε την γραπτή μας διαμαρτυρία ως έκκληση για αποκατάσταση του ισχυρού ρήγματος εμπιστοσύνης που προέκυψε. Μη μας βγάλετε στους δρόμους.

Με τιμή,

Τα καταλύματα και οι επιχειρήσεις του Φαναρίου Ροδόπης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ