ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.05.2020 – 11:55
Νέα εστία έντασης στον Έβρο παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες καθώς η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριότητα σε κοίτη του ποταμού Έβρου στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρες.
Οι χάρτες του 1923, σύμφωνα με τους οποίους έγινε η χάραξη των συνόρων, αναφέρουν ότι οι προσχώσεις αποτελούν ελληνικά εδάφη ωστόσο αυτό αμφισβητείται πλέον από τις τουρκικές αρχές.
Η αμφισβήτηση φαίνεται να προέκυψε από γεωλογικές μεταβολές που έχουν συμβεί, μετά την χάραξη της συνοριακής γραμμής το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάνης, καθώς έχει αλλάξει η κοίτη του ποταμού από έργα και παρεμβάσεις που έχουν γίνει.
Συγκεκριμένα, η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία ξεπερνάει τα 250 στρέμματα γης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περισσότεροι από 35 Τούρκοι στρατοχωροφύλακες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή παρεμποδίζοντας τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛΑΣ να προχωρήσουν στα οχυρωματικά έργα τα οποία έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν οι ελληνικές Αρχές.
Το ζήτημα έχει περάσει πλέον στο Υπουργείο Εξωτερικών, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί να αποχωρήσει ούτε να συζητήσει το οτιδήποτε καθώς δηλώνει αποφασισμένη να προσαρτήσει αυτή την περιοχή στην Τουρκία.
Στην Αθήνα εξετάζονται διάφοροι τρόποι αντίδρασης και ήδη έχει ενεργοποιηθεί η διπλωματική οδός, δίχως να αποκλείεται και η επίδοση διαβήματος προς το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ σε επιφυλακή είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Για «αρπαγή γης από τουρκικά στρατεύματα», μιλά η βρετανική «The Sun»
Τα διεθνή μέσα φαίνεται ωστόσο να μη θεωρούν την ένταση στον Έβρο αμελητέα, με τη βρετανική «The Sun» να αναφέρει το θέμα ως «αρπαγή γης από τουρκικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην Ελλάδα».
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως «τα τουρκικά στρατεύματα χθες εισέβαλαν στην Ελλάδα και κατέλαβαν ένα μικρό κομμάτι γης στα αμφισβητούμενα σύνορά τους.
Περίπου 35 στρατιώτες προωθήθηκαν σε μια περιοχή στην ανατολική όχθη του ποταμού Έβρου στο Μελισσοκομείο, ανέφεραν ελληνικές πηγές.
Οι ειδικές δυνάμεις και το πεζικό δημιούργησαν ένα στρατόπεδο με μια μικρή τουρκική σημαία που φέρει σε ένα δέντρο και απέρριψαν τα ελληνικά αιτήματα για απόσυρση.
Τοπικές αναφορές αναφέρουν ότι η εισβολή ανταποκρίνεται σε έρευνα του ελληνικού στρατού για την περιοχή 1,6 εκταρίων (16 στρέμματα) ως μέρος των σχεδίων επέκτασης του συνοριακού φράχτη που κράτησε τους πρόσφυγες έξω.
Οι προκλήσεις της Τουρκίας προς την Ελλάδα έχουν ενταθεί υπό τον σκληρό Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τέσσερις φορές τις τελευταίες εβδομάδες, Έλληνες στρατιώτες και προσωπικό της γερμανικής μεθοριακής υπηρεσίας πυροβολήθηκαν πάνω στα σύνορα και τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 διώκονται από τον ελληνικό εναέριο χώρο σχεδόν κάθε μέρα.
Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μέσω διπλωματικών οδών και δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη απάντηση».
Δένδιας: «Υπάρχει ζήτημα αμφισβήτησης για λίγες δεκάδες μέτρα»
Για την κατάσταση στον Έβρο ρωτήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, την Τετάρτη σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ.
«Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο. Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», επεσήμανε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε:
«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο Υπουργός Άμυνας και ο Υφυπουργός και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αλλά και γενικά οι αξιωματικοί μας και τα στελέχη μας, είναι έμπειροι άνθρωποι ξέρετε. Δεν είναι θερμοκέφαλοι, ξέρουν να χειρίζονται καταστάσεις και αυτό έχει αποδειχθεί με σοβαρότητα, με ευθύνη. Ο Στρατηγός Φλώρος έχει πάει στον Έβρο ούτε ξέρει κανείς πόσες φορές το τελευταίο διάστημα. Νομίζω μπορούμε να χειριστούμε τα πράγματα ώστε να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο. Βεβαίως, εφ’ όσον και η άλλη πλευρά τηρεί κάποια όρια, για να είμαστε συνεννοημένοι. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».
Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την κατάληψη ελληνικής γης στον Έβρο
Διάβημα κατόπιν εντολής του Υπουργού Νίκου Δένδια απέστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες στον Έβρο με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού.