«Όποιος θέλει να νιώθει τουρκογενής είναι δικαίωμα του αλλά η πλειοψηφία των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας είναι Ρομά και Πομάκοι και αυτό ο Ερντογάν θα πρέπει να το έχει πάντα υπόψη του», σημείωσε ο πρώην ΥΠΕΞ
«Η Θράκη είναι Ελλάδα με όλους τους πληθυσμούς διαφορετικής θρησκείας» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου προκειμένου να παραχωρήσει ομιλία στην εκδήλωση του ΠΡΑΤΤΩ με θέμα «Ελλάδα – Θράκη.. Δημοκρατία. Σημασία της πολιτικής».
Αναφερόμενος στη Θράκη και ιδιαίτερα στο κομμάτι της μειονότητας, ο πρώην ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι Πομάκοι και οι Ρομά της περιοχής καταπιέζονται από τρίτες δυνάμεις και η Ελλάδα οφείλει να σταθεί δίπλα τους και να προασπίσει τα δικαιώματα τους.
Παράλληλα, έστειλε και το δικό του μήνυμα στον Ερντογάν λέγοντας πως «θα πρέπει να έχει πάντα υπόψη του ότι η πλειοψηφία των μουσουλμάνων της Θράκης είναι Πομάκοι και Ρομά».
«Ο Ερντογάν έχει το μάτι του πάνω στη Θράκη και ο γιος του έρχεται συχνά για περιοδείες εδώ. Πάντα του εξηγούσα ότι στη Θράκη εμείς οι μη μουσουλμάνοι Έλληνες αγαπάμε τους μουσουλμάνους μας, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες που είχαν πολλές φορές από κυβερνήσεις που δεν τους αντιμετώπισαν με τον τρόπο που έπρεπε ‘’αυγάτισαν’’, έφτασαν από 60-70.000 σε 140.000. Αντίθετα, οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Τουρκίας από μισό εκατομμύριο έγιναν 2.500 γιατί τους καταδίωξαν, άρα θα έπρεπε να μην τον απασχολεί με αυτόν τον τρόπο η Θράκη αλλά αντιθέτως να φερθεί αυτοκριτικά.
Όποιος θέλει να νιώθει τουρκογενής είναι δικαίωμα του αλλά η πλειοψηφία των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας είναι Ρομά και Πομάκοι και αυτό ο Ερντογάν θα πρέπει να το έχει πάντα υπόψη του. Εμείς στην πολιτική μας δεν θα πρέπει να τους αφήνουμε να καταπιέζονται από τρίτες δυνάμεις. Πρέπει να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και στην εκπαίδευση τους», σημείωσε ο πρώην ΥΠΕΞ.
Γεωπολιτικός κόμβος και ισχυρό Πανεπιστήμιο
Η προσπάθεια επιρροής της Τουρκίας ωστόσο δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής για τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος ανέπτυξε εν συντομία το όραμα του για τη Θράκη τονίζοντας πως αυτή θα πρέπει να «θωρακιστεί» και να αναπτυχθεί τόσο οικονομικά όσο και εκπαιδευτικά.
«Το πρόβλημα για μένα όμως είναι πρόβλημα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Υπήρχε ειδικός σχεδιασμός από τα φορολογικά μέχρι και για τις επενδύσεις. Αυτό κάπως το χάσαμε. Η Θράκη είναι η πιο σημαντική γεωπολιτική διασταύρωση της περιοχής, διασταύρωση των ηπείρων της Ευρώπης και της Ασίας. Περνάει ο μεγάλος ενεργειακός κόμβος και ο κάθετος άξονας Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία, οι σταθμοί φυσικού αερίου. Η Θράκη είναι ο μεγάλος κόμβος μεταφορών που πρέπει να επεκταθεί κι άλλο, ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη.
Έχω κάνει μια πρόταση στους Αιγύπτιους να ανεβάζουν όλα τα εμπορεύματα της ανατολικής Αφρικής στην Ευρώπη μέσα από τη Θράκη. Είναι η Θράκη που χρειάζεται τη διασύνδεση της Σαμοθράκης με τα νησιά.
Δεν είναι όμως γεωπολιτικός κόμβος αλλά ένας τόπος που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση. Χρειάζεται μια μεγάλη ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Πρέπει να γίνει μεγάλο και να αποκτήσει ένα τμήμα στο οποίο θα γίνεται ξενόγλωσση εκπαίδευση όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ένα πανεπιστήμιο που χρειάζεται στην τοπική οικονομία αλλά και στην ιστορία της περιοχής.
Είναι ένας χώρος με ιδιαίτερες ανάγκες, από τα νηπιαγωγεία μέχρι και το Πανεπιστήμιο. Αλλά χρειάζεται ενίσχυση στις επενδύσεις, στα αγροτοβιομηχανικά προϊόντα και στις μικρές επιχειρήσεις σύγχρονης τεχνολογίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ.
Λευτέρης Γλερίδης
facebook.com/gleridis