ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του Σ.ΕΠ.Ε. ο πρόεδρος του Ε.Κ. Κομοτηνής

fonirodopis.gr

«Προθεσμία» μερικών ημερών από τον Γ.Γ. Ανδρέα Νεφελούδη στον Παντελή Μαγαλιό προκειμένου να επαναπροσληφθεί η παρανόμως απολυμένη εργαζόμενη Ρυία Πατσατζή

Την απόφαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) το οποίο στο πόρισμα του έκανε λόγο για άκυρη απόλυση της εργαζομένης και συνδικαλίστριας Ρυίας Πατσατζή αρνείται να εφαρμόσει μέχρι και σήμερα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) Ροδόπης, το οποίο εκδόθηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου, για την απόλυση της κ. Ρύιας Πατσατζή,  η οποία, εκτός από εργαζόμενη επί 17 έτη στο Ε.Κ., είναι και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής αλλά και Πρόεδρος πρωτοβάθμιου κλαδικού σωματείου, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που ορίζει ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/82 και άρα, η εργαζόμενη πρέπει να επιστρέψει στη θέση της.

Σε διαφορετική περίπτωση, το Σ.ΕΠ.Ε. της συστήνει να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ακυρωθεί η καταγγελία της σύμβασης εργασίας της.

Το πόρισμα τονίζει ότι η παραβίαση των ανωτέρω διατάξεων από τον εργοδότη (εν προκειμένω τον πρόεδρο του Ε.Κ. Κομοτηνής) συνεπάγεται την επιβολή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων.

Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη (19/4), ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ανδρέας Νεφελούδης κάλεσε τον Παντελή Μαγαλιό να συμμορφωθεί με την απόφαση του Σ.ΕΠ.Ε. και του ζήτησε το συντομότερο δυνατόν (εντός της ερχόμενης εβδομάδας) να συγκαλέσει Δ.Σ. μέσω του οποίου θα εισηγηθεί την επαναπρόσληψη της κ. Πατσατζή.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Κομοτηνής δεσμεύτηκε να συγκαλέσει το Δ.Σ. αλλά, παρέμεινε ασαφής ως προς την τήρηση της νομιμότητας και την άμεση ανάκληση της παράνομης απόλυσης.

Μίας, άλλωστε, εκδικητικής απόλυσης, η οποία αποτελεί πρωτοφανές γεγονός που αμαυρώνει το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Το θέμα είχαν φέρει στη Βουλή, με ερώτησή τους προς την Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την αρμόδια υπουργό να «προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να αποτρέπονται τέτοιες αυθαίρετες πρακτικές στο μέλλον».

Τι αναφέρει σε δημοσίευμα του το Left.gr

«Χαρακτηρίζουμε την απόλυση εκδικητική διότι, όπως έχουμε αναφέρει στα σχετικά ρεπορτάζ του Left.gr, βρίσκεται σε εξέλιξη μία πολυετής αντιπαράθεση της κ. Πατσατζή με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος της επιτίθεται και την υπονομεύει λόγω πολιτικών διαφωνιών (οι οποίες έχουν μεταφερθεί και στις δικαστικές αίθουσες, όπως ανέφερε σε παλαιότερο ρεπορτάζ του Left.gr η εν λόγω εργαζόμενη).

Η κ. Πατσατζή ήταν γραμματέας στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής επί δεκαεπτά συναπτά έτη, ενεργή συνδικαλίστρια από το 2002, εκλεγμένη στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και από το 2015 πρόεδρος του νεοσύστατου κλαδικού σωματείου Εμπορίου και Υπηρεσιών ν. Ροδόπης, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 εξελέγη στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής.

Η ίδια αποδίδει την κόντρα στο γεγονός ότι άρχισε να μην συμφωνεί με τον Πρόεδρο στα συνδικαλιστικά θέματα και διεκδίκησε τα δικαιώματά της, μιας και είχε πρόβλημα με τη μισθοδοσία της, μετά το κλείσιμο της Εργατικής Εστίας το 2012. Η εργαζόμενη «κέρδισε» τα ασφαλιστικά μέτρα το 2015, όμως τα προβλήματα με τη μισθοδοσία συνεχίστηκαν.

Το 2013 αποφάσισε να περάσει σε διαφορετική συνδικαλιστική παράταξη από αυτή του προέδρου, κάτι που θεωρεί πώς τον εξόργισε, και έτσι κορυφώθηκε η αντιπαράθεση που κατέληξε στην πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά απόλυση.

Όπως έχουμε καταγράψει στο Left.gr, η εργαζόμενη καταγγέλλει ότι το Ε.Κ. Κομοτηνής είναι το μοναδικό Εργατικό Κέντρο στην Ελλάδα που δεν έχει τηλέφωνο, φαξ, ίντερνετ, ενώ η όποια επικοινωνία με το κέντρο γίνεται μέσω του κινητού που Προέδρου, και όχι μέσω της γραμματείας.

Μάλιστα, έχει αναφέρει πώς από την ώρα που άλλαξε παράταξη, της κόπηκε η πρόσβαση στα μητρώα μελών, σε αντίθεση με όλες τις γραμματείς σε όλα τα εργατικά κέντρα της Ελλάδας.

Επίσης, ένα ολόκληρο τρίμηνο το καλοκαίρι, από τον Ιούνιο μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου, είχε μείνει χωρίς υπολογιστή, εκτυπωτή και φωτοτυπικό, με την αιτιολογία ότι χάλασε ο υπολογιστής του ταμία και έπρεπε να μεταφερθεί εκεί, και αυτή έκανε ασφαλιστικά για να μπορέσω να διεκδικήσει τα μηχανήματα, και παραμονή της εκδίκασής τους αυτά επέστρεψαν.

‘’Πρόεδρος είμαι, όπου θέλω πηγαίνω τον υπολογιστή’’ το μότο του κ. Μαγαλιού, το οποίο επαναλήφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τριμερή του υπουργείου Εργασίας και είναι ενδεικτικό της ιδιοκτησιακής αντίληψης που επικρατεί στο Ε.Κ. Κομοτηνής.

‘’Σαφέστατα η επικοινωνία και η συνεργασία είναι δύσκολη. Εγώ όμως έχω όλη την καλή διάθεση να συνεργαστώ. Είμαι υπάλληλος και οφείλω να έχω σεβασμό στη διοίκηση, και σεβασμό στον προϊστάμενό μου, απλά ο σεβασμός σταματάει εκεί που καταπατάται η ελευθερία σκέψης και λήψης αποφάσεων, και η ελευθερία της βούλησης’’ τονίζει η ίδια. 

Το μόνο που περιμένει, είναι η τήρηση της νομιμότητας και η επιστροφή, το συντομότερο δυνατόν, στην εργασία της».

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ