Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε το πρωινό της Κυριακής για διερχόμενους οδηγούς, αλλά και κατοίκους της Ροδόπης, ιδιαίτερα της γύρω περιοχής του Ιάσμου. Η γέφυρα στην Ε.Ο. Κομοτηνής – Ιάσμου – Ξάνθης, στο σημείο μεταξύ Πολυάνθου και Ιάσμου, στον ποταμό Κομψάτο, ένα σύγχρονο κατασκεύασμα (μόλις 24 ετών έργο), κατέρρευσε σαν να ήταν χάρτινη.
Η πρωτόγνωρη για την περιοχή κατάρρευση σημειώθηκε γύρω στις 6 και 30 σήμερα το πρωί και οφείλεται «μάλλον σε ολίσθηση-υποχώρηση του εδάφους», όπως, χαρακτηριστικά, ειπώθηκε μετά από επιτόπια επίσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών. Από την πρώτη στιγμή στο χώρο βρέθηκε κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον προϊστάμενο της, κ. Κ. Χουβαρδά. Άγιο είχαν όσοι διήλθαν από εκεί την τελευταία, προ της κατάρρευσης, στιγμή (δεν ήταν λίγοι, καθώς είναι ένα πολυσύχναστος δρόμος) μην μπορώντας ακόμη να πιστέψουν τι ακριβώς έχει συμβεί, ευχαριστώντας το Θεό για την τύχη «βουνό» που είχαν.
Η γέφυρα πάνω στον ποταμό Κομψάτο βρίσκεται ανάμεσα από τον Ίασμο και τον Πολύανθο στο Νομό Ροδόπης στην Θράκη. (Η λεκάνη απορροής του Κομψάτου είναι 567 τ.χ. ). Τις τελευταίες μέρες ήταν αρκετά τα παράπονα των κατοίκων προς την Τ.Α. για την κατάσταση του δρόμου. Πολλοί είχαν εκφράσει την ανησυχία τους βλέποντας στην επιφάνεια της γέφυρας να σημειώνεται ένα βαθούλωμα. Χωρίς , όμως, να τα λάβουν οι υπεύθυνοι σοβαρά υπ’ όψιν και να προβούν σε απαραίτητες κινήσεις.
Η γέφυρα του 17ου αιώνα αντέχει
Άξιο αναφοράς είναι ότι μια άλλη γέφυρα, σε πολύ κοντινό σημείο, οθωμανικής αρχιτεκτονικής που χρονολογείται στα τέλη του 17ου αρχές 18ου αιώνα, πάνω στον ποταμό Κομψάτο κι εκείνη, ένα γεφύρι με τρία τόξα, σε απόσταση 500 μόλις μέτρων από την… «χάρτινη» γέφυρα αντέχει στο διάβα των αιώνων…
«Θαύμα» και… αμμοληψίες – Η προφητική προειδοποίηση
Κάτοικοι της γύρω περιοχής μιλούν για «θαύμα» που η κατάρρευση της γέφυρας δεν συνοδεύτηκε από απώλεια ανθρώπινης ζωής λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κίνηση που σημειώνεται καθημερινά από εκεί. Παράλληλα ζητούν την παρέμβαση του Εισαγγελέα και την απόδοση ευθυνών σε όποιον κριθεί ότι έχει ευθύνη. Τέλος, σημειώνουν πως για πολλά χρόνια στην κοίτη του ποταμού σημειώνονται αμμοληψίες, εξορύξεις και αφαιρέσεις ποσότητας άμμου γεγονός που, όπως λένε, ίσως συνέβαλε στην ολίσθηση. Μάλιστα, η αρμόδια Επιτροπή Αμμοληψιών, απέρριψε το 2003 αίτημα για αμμοληψία εκατοντάδων χιλιάδων κυβικών από τον ποταμό Κομψάτο στο Ν. Ροδόπης μετά από έντονες προειδοποιήσεις του τότε Προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΟΣΕ «ότι εάν γίνουν κι άλλες αμμοληψίες, ενδέχεται να υπάρξει εκ νέου πρόβλημα στη σιδηροδρομική γέφυρα», που είχε πέσει το 1996.
Και οι αμμοληψίες συνεχίστηκαν
Μετά από τις κατασκευές και την αποκατάσταση της γέφυρας, μελέτη που εκπονήθηκε για τη διασφάλιση των υφιστάμενων γεφυρών, πρότεινε επί πλέον έργα και παρεμβάσεις, από αυτά που ήδη είχαν γίνει τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Μάλιστα τα αμέσως επόμενα χρόνια, λόγω της κατασκευής της Εγνατίας Οδού έγιναν τεράστιες ποσότητες αμμοληψιών από τον ποταμό Κομψάτο.
Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής