Τον τρόπο ανάδειξης του Μουφτή που αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη, αποκάλυψε ο Τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου στα τοπικά ΜΜΕ της Κομοτηνής.
Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο, και σε αυτό προβλέπεται ο διορισμός του Μουφτή από τον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από σχετικές προτάσεις ενός ευρύτερου Σώματος.
Όπως είπε μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος, σε αυτό το κρίσιμο –όπως το χαρακτήρισε- θέμα «υπήρξε σύγκλιση στην ανάγκη η επιλογή αυτή να γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο ώστε ο Μουφτής να είναι γενικής αποδοχής από την μειονότητα».
«Δεν διατυπώθηκε ποτέ η άποψη για άμεση εκλογή Μουφτή από τη βάση όπως ακούστηκε», ξεκαθάρισε, για να προσθέσει ότι «η ιδέα στην οποία υπήρξε σύγκλιση απόψεων είναι να υπάρχει ένα ευρύτερο Σώμα, το οποίο θα προτείνει τρεις προτάσεις για τη θέση του Μουφτή και ο Υπουργός Παιδείας θα έχει την ευθύνη της τελικής επιλογής, ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω σύγκλιση δεν αφορά το σύνολο της Διακομματικής αλλά το προεδρείο αυτής στο οποίο συμμετέχουν η Ντόρα Μπακογιάννη ως πρόεδρος, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ως Αντιπρόεδρος, ο Ανδρέας Λοβέρδος ως Γραμματέας, ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρώην πρωθυπουργός καθώς και οι Βουλευτές Δημήτρης Καιρίδης και Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος ωστόσο, αν και ερωτήθηκε, δεν διευκρίνισε για το ποιοι θα αποτελούν το Σώμα που θα προτείνει τους τρεις υποψήφιους για τη θέση του Μουφτή ενώ απάντησε ότι η συγκεκριμένη πρόταση υιοθετήθηκε ύστερα και από διαβούλευση με φορείς της μειονότητας, είτε δια ζώσης είτε μέσω υπομνημάτων που κατατέθηκαν στη Διακομματική.
Στόχος πάντως σύμφωνα με τον Τομεάρχη Εξωτερικών και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τρόπος ανάδειξης του Μουφτή να περιορίσει την επιρροή του τουρκικού Προξενείου αλλά και οποιουδήποτε ξένου κέντρου στα εσωτερικά της χώρας.
«Είναι προφανές ότι το τουρκικό Προξενείο προσπαθεί να έχει ρόλο στα πολιτικά της χώρας και αυτό είναι αντίθετο στο άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης. Οι προτάσεις που κάναμε για τον τρόπο επιλογής του Μουφτή είχαν αυτό το χαρακτηριστικό, να είναι της γενικής αποδοχής της μειονότητας ο θρησκευτικός τους ηγέτης. Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν είναι γενικής αποδοχής δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μπορεί να έχει επιρροή οποιοδήποτε ξένο κέντρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ο παραγόμενος πλούτος δεν πρέπει να αφορά τους λίγους και τους ισχυρούς»
Εκτός από τα εθνικά θέματα, στα οποία υπήρχε σύγκλιση των μελών της Διακομματικής, το ακριβώς αντίθετο συνέβη με τα αναπτυξιακά θέματα της Θράκης.
«Είχαμε εκφράσει έναν προβληματισμό για τον προσανατολισμό της επιτροπής. Για παράδειγμα, πως είναι δυνατόν να μιλάμε για την ανάπτυξη της Θράκης χωρίς να ενσωματώνουμε και την Ανατολική Μακεδονία, μιας που είναι προφανές ότι υπάρχει μια διοικητική ενότητα.
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για σύγκλιση των απόψεων, υπάρχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και διαφορετική στόχευση. Εμείς θέλουμε μια ανάπτυξη, σε αντίθεση με τη ΝΔ, για όλους. Θεωρούμε ότι ο παραγόμενος πλούτος δεν πρέπει να αφορά τους λίγους και τους ισχυρούς. Μοχλός να είναι και ο δημόσιος τομέας αλλά και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, γι’ αυτό δεν υπήρχε μια σύγκλιση στο αναπτυξιακό κομμάτι.
Θεωρούμε ότι ο στόχος δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά οικονομικός αλλά να συνδυάζει την ανάγκη η Θράκη να γίνει πρωταγωνιστής στη νέα οικονομία της χώρας ούτως ώστε να είναι ο τόπος που να χαίρεται κάποιος να ζει», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Νωρίτερα, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, των φορέων και εκπροσώπων εργαζομένων ενώ το πρόγραμμα επίσκεψης του θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, όποτε και θα συναντηθεί με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής καθώς και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού «Η Ελπίδα» Σαμπιχά Σουλεϊμάν.
«η ιδέα στην οποία υπήρξε σύγκλιση απόψεων είναι να υπάρχει ένα ευρύτερο Σώμα, το οποίο θα προτείνει τρεις προτάσεις για τη θέση του Μουφτή και ο Υπουργός Παιδείας θα έχει την ευθύνη της τελικής επιλογής, ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις».
Χμμμ…. “ο Υπουργός Παιδείας θα έχει την ευθύνη της τελικής επιλογής”. Ο Πατριάρχης;;; Ο Τούρκος υπουργός έχει την ευθύνη της τελικής επιλογής ή αυτό αποφασίζεται από την σύνοδο των εκεί ιερέων;;;