Τα αποτελέσματα της μελέτης για την στρατηγική της τουριστικής ανάπτυξης στον Δήμο Κομοτηνής παρουσίασε τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, ο ανάδοχος του έργου Κώστας Καπόπουλος, συνιδρυτής της εταιρείας W2Strategy που εξειδικεύεται σε θέματα τουρισμού.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «η περιοχή δεν διαθέτει τις υποδομές και τις κλίνες για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού τουριστών», ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε ότι στόχος της μελέτης είναι «να ‘’κλέψουμε’’ έστω και μια μέρα από τους διερχόμενους επισκέπτες».
Παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο κ. Καπόπουλος πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία Φεστιβάλ Θρακιώτικης Γαστρονομίας, διοργάνωση τριήμερου αθλητικού event, συμμετοχή του Δήμου σε εκθέσεις του εξωτερικού μέσω της Περιφέρειας, υλοποίηση καμπάνιας στη Βουλγαρία και αλλού, προσέγγιση ανθρώπων που σχετίζομαι με την Κομοτηνή και θα λειτουργήσουν ως «πρεσβευτές», συνεργασία με τον ΕΟΤ και τη δημιουργία δικτύου εθελοντών τουρισμού.
Σύμφωνα με τον εισηγητή, η μελέτη εστιάζει περισσότερο στην προσέλκυση τουριστών από την ενδοχώρα των Βαλκανίων και συγκεκριμένα τις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας αλλά και της Σερβίας, όπου οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι στον οδικό τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες με προορισμό τη χώρα μας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, ωστόσο, δεν ενθουσίασαν ιδιαίτερα τους δημοτικούς συμβούλους καθώς όπως τόνισε και ο επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» Αντώνης Γραβάνης, «πολλά από αυτά που παρουσιάστηκαν, τα είχαμε και από μόνοι μας στο παρελθόν αποφασίσει στην Τουριστική Επιτροπή του Δήμου όταν υπήρχε».
«Υπήρχε ένα παρόμοιο πλάνο δράσεων αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα τα τελευταία χρόνια. Η συγκεκριμένη μελέτη απ’ ότι καταλαβαίνω δεν είναι τόσο μελέτη τουριστικής ανάπτυξης όσο μελέτη επικοινωνίας και εξωστρέφειας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος ζήτησε να δοθεί η μελέτη προκειμένου να τη μελετήσει περαιτέρω και να τοποθετηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Με τη σειρά της η Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή», επισήμανε ότι «η μελέτη παρουσιάστηκε με πολύ συλλεκτικό τρόπο και θα πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης» ενώ παραδέχτηκε ότι «θαύματα δεν μπορούμε να περιμένουμε».
«Η ουσία είναι αυτή τη μελέτη να τη χωρίσουμε σε τμήματα και να δούμε τι είναι εφικτό να γίνει σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Να ακούσουμε και τις προτάσεις των τουριστικών φορέων της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.
Στο δημοτικό συμβούλιο τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας, ο οποίος πρότεινε τη στροφή στον θεματικό τουρισμό, με έμφαση στο εσωτερικό της χώρας, καθώς όπως τόνισε με βάση στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε, «υπάρχουν υψηλά περιθώρια βελτίωσης».
«Οι τουριστικές αφίξεις στην Περιφέρεια ΑΜΘ αναλογούν σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό της χώρας και η πληρότητα των ξενοδοχείων πλησιάζει το 30% στις καλές εποχές. Καθίσταται σαφές ότι έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να παράγουμε υψηλά περιθώρια βελτίωσης. Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά ενδείκνυται για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού καθώς και εσωτερικού τουρισμού που πρέπει να αποτελέσουν τους βασικούς στόχους ανάπτυξης του τουριστικού τομέα», είπε ο κ. Λουρίκας.
«Η μελέτη έγινε με βάση τις υποδομές που έχουμε», είπε ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης για να προσθέσει ότι «δεν πάμε να κάνουμε καινούριες υποδομές. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι αν θα γίνουμε Παρίσι ή ένα τουριστικό λιμάνι, αλλά τι μπορούμε να προσθέσουμε για να πάμε τον τουρισμό μας ένα βήμα πιο μπροστά».
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού Δημήτρης Καρασταύρου στάθηκε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της παραλιακής ζώνης, που δεν ανήκει στον Δήμο Κομοτηνής, και ως εκ τούτου «δεν μπορείς να φέρεις ανάπτυξη όταν εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά». «Θα πρέπει να γίνει μια κουβέντα όσον αφορά τη διαχείριση της έκτασης που σχετίζεται με την ΕΤΑΔ», πρόσθεσε.