Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου συναντήθηκε σήμερα στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής με την διοικήτρια Μάγδα Γιαμουστάρη και τον πρόεδρο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου εργαζομένων, συνομίλησε μαζί τους και ζήτησε να ενημερωθεί για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην υγεία και συνολικά το Νοσοκομείο, γιατί βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της πανδημίας και κανείς δε μπορεί να εφησυχάζει στο ενδεχόμενο έξαρσης.
Ο βουλευτής μετά το τέλος των συναντήσεών του δήλωσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μία αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού, των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων σε εθνικό επίπεδο. Γι’ αυτό ζήτησα να ενημερωθώ σε ποια υγειονομική κατάσταση βρίσκεται η Ροδόπη και αν αυτή αντιστοιχεί στο να ενταχθεί ο νομός μας στο δεύτερο επίπεδο υγειονομικής επιτήρησης, όπως αναρτήθηκε στον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις συζητήσεις, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, να αποφεύγονται οι συνωστισμοί, να υπάρξει ενισχυμένη υγειονομική εποπτεία σε κρίσιμες κλειστές δομές, όπως σε γηροκομεία, σε ιδρύματα κα.
Κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η περαιτέρω θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και του Νοσοκομείου Κομοτηνής, ώστε να ανταπεξέλθει στις νέες αυξημένες ανάγκες λόγω έξαρσης της πανδημίας. Είναι βέβαιο ότι δεν αρκούν μόνο τα καλά λόγια, αλλά χρειάζεται στην πράξη να ενισχυθεί το Νοσοκομείο και οι άλλες δομές υγείας.
Στη συζήτηση έγινε γνωστό ότι έγιναν προσλήψεις έκτακτου προσωπικού λόγω covid σε νοσηλευτές και μικρό αριθμό ιατρών, ενίσχυση που είναι ισχνή σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες, ενώ αν προκύψει περαιτέρω έξαρση της πανδημίας θα υπάρξουν δυσκολίες στην διαχείριση. Γι’ αυτό η κάλυψη των ελλείψεων που υπάρχουν σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό της τάξης του 30%, όπως επίσης και σε ιατρικό προσωπικό της τάξης του 40%, όπως κατέθεσαν οι εργαζόμενοι, είναι επείγουσα ανάγκη.
Την ίδια αναγκαιότητα υπηρετεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση της θητείας όλων των συμβασιούχων όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Ενώ οι νέες μόνιμες θέσεις εργασίας που ζητούν οι εργαζόμενοι μπορούν να καλυφθούν αν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσληψη 15.000 εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Άλλωστε σήμερα υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του συστήματος υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί για τις δαπάνες υγείας από την Ε.Ε.».
Ο βουλευτής ενημερώθηκε για την προετοιμασία και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε το Νοσοκομείο να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας το επόμενο διάστημα και τόνισε την ανάγκη «να στραφούμε στην προ-νοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας με βασικό μοχλό τα Κέντρα Υγείας, το Αστικό Κέντρο Υγείας στο πρώην ΙΚΑ και τις δύο μονάδες ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή, όπως και τα Κέντρα Υγείας Σαπών και Ιάσμου, με την προϋπόθεση να ενισχυθούν και να στηριχτούν με υγειονομικό προσωπικό, ώστε να γίνουν χώροι πρώτης υποδοχής περιστατικών κορωνοϊού, για να μειωθεί δραστικά η προσέλευση ύποπτων περιστατικών στο ΤΕΠ του Νοσοκομείο Κομοτηνής και να μπορεί να ασχοληθεί με τα χρόνια νοσήματα και τα έκτακτα περιστατικά».
Στην ανησυχία των εργαζομένων για αλλαγή του χαρακτήρα του νέου υπό ανέγερση νοσοκομείου Κομοτηνής ο βουλευτής έκανε γνωστή την πρωτοβουλία που ανέλαβε να καταθέσει τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για να επανέλθει ο αρχικός χαρακτήρας του ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση. Τροπολογία, δυστυχώς, που δεν έγινε δεκτή από το υπουργείο Υγείας.
Ο βουλευτής ευχαρίστησε για την αναλυτική ενημέρωση, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στο δύσκολο έργο που κάνει το ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και τους διαβεβαίωσε ότι θα είναι αρωγός στις προσπάθειες για θωράκιση του δημόσιου Νοσοκομείου.