Την πρόταση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και τους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.
«Στον Έβρο καταγράψαμε μια διαφορετικού τύπου επιτυχία, γιατί εγκαίρως και όλοι μαζί καταφέραμε να αναχαιτίσουμε μια προσπάθεια που έγινε από τη γειτονική χώρα μέσω της εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας πως «η Τουρκία ακολουθεί σταθερά μια στρατηγική η οποία αντιπροσωπεύει τον αναθεωρητισμό του νεοθωμανισμου».
Ο Βουλευτής της ΝΔ εξήγησε πως «ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή παλεύει με το φάντασμα του Κεμάλ Ατατούρκ, δηλαδή επιδιώκει να ακυρώσει 3 εμβληματικά στοιχεία της κληρονομίας του».
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το πρώτο είναι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης με το σπάσιμο του μετώπου στο Ιράκ, τη Συρία και το Αιγαίο. «Το δεύτερο είναι ότι αμφισβητεί στη Συνθήκη του Μοντρέ» βάσει της οποίας τα στενά του Βοσπόρου αποτελούν διεθνή περάσματα και τρίτον είναι η Αγία Σοφία, η οποία «ερεθίζει την παγκόσμια Χριστιανοσύνη», αλλά με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν απομακρύνεται από το Διάταγμα του 1934 του Κεμάλ.
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Στυλιανίδης παρατήρησε πως «κάνει ένα λάθος», καθώς στο «σκληρό οθωμανικό πυρήνα υπάρχει πάντα η ανοχή στα άλλα δόγματα και τις θρησκείες». Για το λόγο αυτό, είναι «η απαρχή του τέλους αυτής της τακτικής» περιέγραψε ο Βουλευτής της ΝΔ και πρότεινε πως σε σχέση με την Αγιά Σοφιά «δεν πρέπει να διμεροποιησουμε το ζήτημα», αλλά αντίθετα να «ενισχύσουμε το θέμα στους διεθνείς οργανισμούς και να είναι έτοιμη η ΕΕ έτοιμη να προχωρήσει σε κυρώσεις».
«Εγώ νομίζω ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι θυμικά φορτισμένη αλλά ρεαλιστικά δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση» απάντησε ο κ. Στυλιανίδης και αναφορικά με αιτιάσεις αλλαγής χρήσης του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, ενώ «εμείς πρέπει να απαντήσουμε ουσιαστικά και μετωπικά με έξυπνους τρόπους» συνέστησε ο ίδιος.
Κληθείς να σχολιάσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, «η έρευνα στο νερό είναι ελεύθερη, η έρευνα στο βυθό είναι αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας. Η Ελλάδα πρέπει να παρασύρει την Τουρκία στο πεδίο της διπλωματικής μάχης».
Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε πως «πρέπει η Τουρκία να καταλάβει ότι οτιδήποτε κάνει, εμείς είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τα στα 12 μίλια (τα χωρικά μας ύδατα) και να καταθέσουμε συντεταγμένες για την ΑΟΖ. Θα πρέπει να ξέρει ότι θα είμαστε και έτοιμοι στρατιωτικά να υπερασπιστούμε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Στο πλαίσιο αυτό, «δεν είναι casus belli, είναι belli» τόνισε ο Βουλευτής της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως «την ώρα που έρχεται αυτός να αμφισβητήσει την κυριαρχία de facto, εσύ θα το ασκήσεις de jure (τα κυριαρχικά δικαιώματα), με βάση διεθνές δίκαιο.
Αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλία, «πήραμε ένα θετικό προηγούμενο με μια ευρωπαϊκή χώρα, πήραμε τη μέση γραμμή, την αναγνώριση του άλλου κράτους ότι αν νησιά έχουν ΑΟΖ». Ως προς τη στάση της Αιγύπτου, αυτή «ξέρει ότι η στέρεη συμμαχία είναι με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, γιατί είναι ο δρόμος του East med», ενώ «με την Τρίπολη υπέγραψε ο Ερντογάν, όχι με τη Λιβύη» υπενθύμισε ο κ. Στυλιανίδης, αφού το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο δεν έχει κυρωθεί από το κοινοβούλιο της Λιβύης.
«Εγώ πιστεύω ότι όση ένταση και να έχουμε πάντα πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης για την Τριμερή, εκτιμώντας πως «ο Τσαβούσογλου προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πάμε στο διάλογο -και στο διάλογο η ατζέντα είναι ανοιχτή- ενώ στην επιδιαιτησία υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα».
«Το σκέφτομαι ως πιθανό» απάντησε ο πρώην υπουργός και για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, καταλήγοντας ότι «με δεδομένο ότι καταστρέφεται ο τουρισμός, η λίρα κατρακυλά, απομονώνεται στην γειτονιά» ο Ερντογάν θα οδηγεί σε κινήσεις «εντυπωσιασμού».