Συνέντευξη στον Πάρη Καρβουνόπουλο και στο militaire.gr παραχώρησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με αφορμή το ρεπορτάζ του Al Jazeera, το οποίο προωθούσε απροκάλυπτα την τουρκική προπαγάνδα για τη Θράκη.
«Η Τουρκία στα θέματα δημόσιας διπλωματίας και προπαγάνδας έχει υψηλές δυνατότητες», σχολίασε ο Βουλευτής Ροδόπης για να προσθέσει αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση στον Έβρο ότι η γείτονα «αιφνιδιάστηκε επειδή ήμασταν προετοιμασμένοι».
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης ετοιμάζεται μια έκθεση – καταπέλτης, όπως την χαρακτήρισε, σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών.
Ο Βουλευτής Ροδόπης χαρακτηρίζει την προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα ως μια «διέξοδο» από τα «ανοιχτά μέτωπα» στα οποία έχει εμπλακεί τόσο στο μεταναστευτικό όσο και στις πολεμικές συρράξεις, στη Συρία και στο Ιράκ.
«Προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες ώστε να δημιουργηθεί μία πολιτική κρίση στην Ελλάδα και να κατοχυρώσει ad hoc δικαιώματα που δεν της αναγνωρίζονται ούτε από το Διεθνές Δίκαιο ούτε από το δίκαιο της θάλασσας», τόνισε χαρακτηριστικά για τα πρόσφατα γεγονότα του Έβρου.
Το ελληνικό λάθος στη Θράκη
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, με αφορμή σχετική ερώτηση, δεν δίστασε να κάνει και την αυτοκριτική εκ μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά για τη Θράκη.
«Θεωρώ ότι ένα από τα βασικότερα λάθη που έχει κάνει η ελληνική δημόσια διπλωματία είναι ότι δεν πρόβαλε επιθετικά σε διεθνές επίπεδο τη θρακιώτικη κοινωνία ως πρότυπο ελεύθερης συμβίωσης διαφορετικών πολιτισμικών, θρησκευτικών, εθνοτικών ομάδων. Αυτή τη στιγμή στη Θράκη οι Έλληνες γηγενείς, μουσουλμάνοι γηγενείς συναποτελούνται από τρεις διαφορετικές ομάδες, τους τουρκομουσουλμάνους, τους Πομάκους και τους Ρομά. Υπάρχει η Αρμενική κοινότητα που απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα και προνόμια των Ελλήνων πολιτών, υπήρχε παλαιότερα και η εβραϊκή κοινότητα η οποία δυστυχώς εξαφανίστηκε από τις εκκαθαρίσεις που έγιναν τον Β’ ΠΠ.
Στη Θράκη δεν δημιουργήθηκαν ποτέ εντάσεις που να έχουν αντικείμενο τη θρησκευτική ελευθερία. Οι εντάσεις που υπήρξαν κατά καιρούς, και δεν ήταν πολύ σοβαρές, ήταν εντάσεις που προκλήθηκαν κυρίως όταν ξένοι παράγοντες έβαλαν το χέρι τους για να αναπτύξουν έναν περίεργο εθνικισμό και να εργαλειοποιήσουν τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς στο πλαίσιο ενός παντουρκισμού ή ενός νεοθωμανικού αναθεωρητισμού», δήλωσε ο Βουλευτής Ροδόπης ο οποίος χαρακτήρισε τη μειονότητα ως «γέφυρα φιλίας» τόσο με την Τουρκία όσο και με άλλα κράτη όπως η Βουλγαρία και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
«Θα έπρεπε να αναδείξουμε την ειρηνική συμβίωση, την εκκλησία δίπλα στο τζαμί, το συνεταιριλίκι που υπάρχει σε επίπεδο οικονομίας. Αυτά που είναι εδώ δεδομένα δεν είναι δεδομένα ακόμα και σε χώρες που θεωρούνται ώριμες δημοκρατίες», σημείωσε ο Βουλευτής Ροδόπης.
Τέλος, όσον αφορά τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε πως «δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι η αντιπολίτευση της Τουρκίας θα είναι πιο φιλελληνική γιατί και αυτή με τη σειρά της επιδοτεί τον εθνικισμό σε βάρος της Ελλάδας. Αντιθέτως, για τον Ερντογάν όσο και να τον κατακρίνω οφείλω να αναγνωρίσω ότι σε σχέση με τους προκατόχους του έχει φερθεί καλύτερα στο Πατριάρχειο ή στην εναπομείνασα ελληνική μειονότητα της Πόλης, έχει αναγνωρίσει κάποια δικαιώματα, αλλά τον ήθελα όπως ήταν στην αρχή. Το πρόσωπο που βγάζει τώρα δεν έχει καμία σχέση με τότε. Οι προκλήσεις στο Αιγαίο, η αμφισβήτηση της ΑΟΖ του Καστελορίζου, τα πρόσφατα επεισόδια στον Έβρο, οι παράνομες πτήσεις δεν δημιουργούν περιβάλλον ειρηνικής συνύπαρξης και συνεννόησης και αυτό δεν είναι κακό μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Τουρκία. Εάν είχαμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης εκτιμώ ότι είχαμε να κερδίσουμε πολλά περισσότερα και οι δύο λαοί και τα δύο κράτη».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη: