Την Παρασκευή 24 Απριλίου ξεκινάει το Ραμαζάνι, δηλαδή η νηστεία των μουσουλμάνων που διαρκεί έναν μήνα. Πρόκειται ουσιαστικά για κάτι αντίστοιχο με τη Σαρακοστή των χριστιανών με τη διαφορά πως οι μουσουλμάνοι νηστεύουν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την υπ’ αριθμόν 16/4/2020 ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, οι τόποι λατρείας παραμένουν κλειστοί έως την ερχόμενη Τρίτη 28 Απριλίου οπότε μέχρι τότε τουλάχιστον και εφόσον δεν παραταθεί η εφαρμογή της τα τεμένη θα είναι κλειστά.
Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, από τα χαράματα μέχρι και την ώρα που θα σκοτεινιάσει το βράδυ, οι πιστοί δεν επιτρέπεται να καταναλώσουν απολύτως τίποτα, ούτε φαγητό, ούτε νερό.
Τα παραπάνω επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της νύχτας με εξαίρεση την κατανάλωση αλκοόλ και χοιρινού κρέατος που έτσι κι αλλιώς τα απαγορεύει το Ισλάμ.
Σε αντίθεση με την Σαρακοστή η οποία ναι μεν είναι κινητή εορτή αλλά την ίδια περίοδο, το Ραμαζάνι κάθε χρόνο πάει 10 μέρες πίσω. Αυτό σημαίνει ότι το Ραμαζάνι του 2021 θα ξεκινήσει στις 14 Απριλίου ενώ στις 24 Απριλίου θα έχουν πάλι Ραμαζάνι οι μουσουλμάνοι έπειτα από 36 χρόνια. Κάθε 36 χρόνια δηλαδή γίνεται ένας κύκλος.
Οι 4 από τις 5 ημερήσιες προσευχές των μουσουλμάνων παραμένουν αμετάβλητες και αλλάζει μόνο η τελευταία, η βραδινή. Κατά την περίοδο της νηστείας οι μουσουλμάνοι κάνουν κάθε βράδυ μια ειδική και αρκετά μεγάλη προσευχή η οποία μπορεί να γίνει και στο τζαμί με τον Ιμάμη αλλά και στο σπίτι.
Όπως το Άγιο Πάσχα σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας των χριστιανών, έτσι και το Ραμαζάν Μπαϊράμ (ισλαμική ορολογία) – Σεκέρ Μπαϊράμ (τουρκική ορολογία) – Γκολάμ Μπαϊράμ (πομάκικη ορολογία) σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας των μουσουλμάνων με πολύ φαγητό και κυρίως κρεατικά και γλυκά.
Οδηγίες από τη Γ.Γ. Θρησκευμάτων
Οδηγίες για το μήνα του Ραμαζανιού εξέδωσε η Γ.Γ. Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Αναλυτικά:
«Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων και επιθυμεί να τους ευχαριστήσει για την τήρηση των μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η πιο σημαντική καλή πράξη που καλούνται οι Μουσουλμάνοι να κάνουν την περίοδο του Ραμαζανίου, είναι να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία, μένοντας σπίτι και αποφεύγοντας τις συναθροίσεις, όπως έπραξαν και οι Εβραίοι κατά την εορτή του Πέσσαχ και οι Χριστιανοί κατά την εορτή του Πάσχα.
Ο νόμος (ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 25763/16-4-2020, Β’ 1471) απαγορεύει την προσέλευση φυσικών προσώπων σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των Τεμενών. Συνεπώς οι προσευχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, που συμπίπτουν με την περίοδο ισχύος της υπουργικής απόφασης ή της τυχόν παράτασης της και της ισχύος των αντίστοιχων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, μπορούν να τελούνται στο σπίτι τις προκαθορισμένες από την Ισλαμική Θρησκεία ώρες. Επιπλέον, σύμφωνα με τα γενικότερα μέτρα για την μετακίνηση προσώπων και την αποφυγή συναθροίσεων, το δείπνο λύσης της νηστείας (Ιφτάρ) επιτρέπεται να πραγματοποιείται μόνο σε σπίτια, με τη συμμετοχή όσων διαμένουν στο σπίτι, χωρίς οιοδήποτε τρίτο πρόσωπο (συγγενή, φίλο ή επισκέπτη).
Λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, των περιορισμών κυκλοφορίας και της ανάγκης αποφυγής των συναθροίσεων, κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν χώροι στην Αθήνα ή σε άλλους δήμους της χώρας για την τέλεση της προσευχής για την μεγάλη εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr), διότι έχουν απαγορευθεί οι εκδηλώσεις και κάθε είδους τελετές, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών, ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή συνάθροισης κοινού.
Βεβαίως, τα μέτρα θα προσαρμόζονται κάθε φορά, ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και τον προγραμματισμό τους για την επόμενη περίοδο.
Για την καλύτερη ενημέρωση υπηρεσιών, φορέων και ιδιωτών υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανίου (ξεκινά πριν την Ανατολή και διαρκεί έως την Δύση του ηλίου) δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά) ενώ οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα αλλά διαφοροποιούνται. Ενδεικτικά και προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων υπηρεσιών, φορέων και εργοδοτών, αναφέρονται οι ώρες προσευχής σε έξι (6) περιοχές της χώρας, όπως αυτές τέθηκαν υπ’ όψιν μας από τους Μουφτήδες της Θράκης και τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς των αδειοδοτημένων χώρων λατρείας».
Οι ώρες προσευχής, από την Μουφτεία Κομοτηνής: