Για αργοπορία, ανεπάρκεια και αδιαφορία όσον αφορά τα μέτρα λήψης για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορωνοϊού κατηγορεί την περιφερειακή Αρχή Μέτιου η παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης:
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της αναφέρει:
«Οι εβδομάδες που βιώνουμε απαιτούν να είμαστε προσηλωμένοι σε ένα στόχο, αυτόν της γρήγορης και χωρίς μεγάλες ανθρώπινες απώλειες, καταπολέμησης του COVID-19. Η Κυβέρνηση κινήθηκε όπως έπρεπε, οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους φαίνεται ότι ακολουθούν τις οδηγίες του Πρωθυπουργού μας. Οι δομές υγείας παρά τα χρόνια προβλήματα εξοπλισμού και υποστελέχωσης, με το προσωπικό τους (ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικής υποστήριξης και μέριμνας, τεχνικό καθώς και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ) με αίσθημα ευθύνης και ηρωισμό πράττουν ότι είναι δυνατό.
Δυστυχώς δεν συνέβη το ίδιο από την Περιφερειακή Διοίκηση και αυτό επειδή δεν αξιοποίησε τις πληροφορίες που είχε αλλά και τις δυνατότητες στο χρόνο που έπρεπε ενώ παράλληλα με πολιτικάντικες λογικές αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεργασία και επιδόθηκε σε σύνταξη δελτίων τύπου με φωτογραφίες του Περιφερειάρχη, που μόνο την ανασφάλεια του ικανοποίησαν. Έπρεπε να τους ξυπνήσει η Αθήνα για να κινηθούν. Αποτέλεσμα να τρέχει πίσω από τα γεγονότα (λαϊκές αγορές, επιστροφή μεταναστών κλπ) αντί να προλαμβάνει.
Στη Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, με την μεγαλύτερη καταγραφή κρουσμάτων στην ΑΜΘ, τέσσερις είναι οι πιθανές αιτίες (σύμφωνα με όσα έχουν εκφράσει δημόσια ειδικοί επί του θέματος) υψηλής διασποράς του COVID-19:
Α. Καρναβάλι (υψηλή επισκεψιμότητα, συγκέντρωση από διάφορες περιοχές, διασκέδαση σε χώρους συνάθροισης κοινού).
Β. Επιστροφή Ξανθιωτών από το εξωτερικό (φοιτητές, μετανάστες επέστρεψαν με μέσα μαζικής μεταφοράς από σημεία με ήδη εκτεταμένη διάδοση του ιού)
Γ. Στρατόπεδα (μαζική διαβίωση στρατιωτών σε καθημερινή επαφή με στελέχη που διαμένουν στην πόλη και μετακινούνται καθημερινά)
Δ. Διασυνοριακές μετακινήσεις (αμείωτη αμφίδρομη μετακίνηση Ελλήνων και Βουλγάρων, στην Περιφέρεια Σμόλυαν υπάρχει αντίστοιχα υψηλή καταγραφή κρουσμάτων, 6 μέχρι σήμερα).
Πολλές οι παραλείψεις και τα λάθη, αλλά μέχρι σήμερα πέρα από το κραυγαλέο να μην έχει διατεθεί υλικό προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά που να μην έχουν λήξει) στους υπαλλήλους της ΠΕ Ξάνθης αλλά και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, κάτι για το οποίο έγινε και καταγγελία του συλλόγου υπαλλήλων της έδρας ΑΜΘ στη Ροδόπη προς τον περιφερειάρχη, δεν καυτηριάσαμε τίποτα άλλο.
Επιλέξαμε ως παράταξη να προσπαθήσουμε να μοχλεύσουμε κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της προστασίας των συμπολιτών μας αλλά και ενίσχυσης των δομών υγείας που τόσο το έχουν ανάγκη, κυρίως σε υλικά και μέσα. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει σε ενημέρωση και διάλογο αλλά αρνήθηκαν να συζητήσουν και την εκτός ημερησίας διάταξης πρότασης μας για ενέργειες που πρέπει να κάνει η Περιφέρεια και κυρίως να προμηθευτεί μέσα και υλικά προστασίας για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας.
Αντί άλλων και προκειμένου να καλυφθεί η αργοπορία, η ανεπάρκεια και η αδιαφορία βλέπουμε φωτογραφικό υλικό και δελτία τύπου υποδοχών που το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι η ενοχές και η γύμνια τους. Αποτέλεσμα να αναλαμβάνει η Αθήνα να τους διασώσει και πάλι και μαζί με αυτούς και τους πολίτες.
Άλλες περιφέρειες έχουν ήδη προχωρήσει σε διάφορα μέτρα και ενέργειες (Φώτο 1), συνεπώς δεν χρειάζεται να πρωτοτυπήσουν, ας ακολουθήσουν αυτά που οι άλλοι ήδη έχουν εκτελέσει.
Σε ένα Νομό όπως η Ξάνθη, στον οποίο τα κρούσματα είναι σε έξαρση, είναι απορία πολλών γιατί δεν συγκλίθηκε ποτέ το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Ξάνθης, ώστε να συζητήσει, να αποφασίσει, και να συντονίσει τους Δήμους και λοιπούς φορείς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία ενημέρωση σε επίπεδο νομού, να υπάρχει αργοπορία σε λήψη αποφάσεων, να ενεργούν κατά το δοκούν οι φορείς και οι Δήμοι χωρίς ουσιαστικό όργανο συντονισμού και λήψης κοινών αποφάσεων και το χειρότερο με μεγάλη αργοπορία και ημίμετρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η διασπορά Ξανθιωτών που επέστρεψαν από το εξωτερικό τις προηγούμενες εβδομάδες δεν έγινε μόνο στον Εχίνο αλλά και σε άλλους οικισμούς (πέρα από διάφορα άλλα πομακοχώρια και σε οικισμούς στους πρόποδες της Ροδόπης, ανατολικά της Ξάνθης αλλά και στην ΠΕ Ροδόπης). Παράλληλα η συνεργασία με το Στρατό και η ενίσχυση Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας απαραίτητη.
Έστω και την ύστατη στιγμή θα πρέπει η Περιφέρεια να αναλογιστεί σοβαρά το μερίδιο που της αναλογεί, υπηρεσιακά στελέχη της έχουν εκφραστεί άλλωστε και δημόσια για μέτρα και ενέργειες που πρέπει να γίνουν, οι παρατάξεις επίσης. Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνεργασία, διάλογο και ενημέρωση. Οι εγωισμοί δεν έχουν θέση σε αυτό, η Περιφέρεια πρέπει να λειτουργεί άμεσα σε τοπικό επίπεδο και να μην αναμένει από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υφυπουργό κο Χαρδαλιά να κάνει και τη δική της δουλειά. Είναι εμφανές άλλωστε, από τη σημερινή επίσκεψη στο Δήμο Μύκης, ότι πήρε το θέμα πάνω του χωρίς να εμπιστεύεται την περιφερειακή αρχή, η οποία με την οργάνωση της σημερινής πολυπληθούς συνάντησης εκτέθηκε ακόμη περισσότερο και δυστυχώς εξέθεσε και άλλους.
Οι καθυστερήσεις μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, ας μην συνεχιστούν τα σφάλματα, η ουσιαστική απραξία και η αργοπορία γιατί καμία φωτογραφία δεν θα μπορέσει να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα.
- Σύγκλιση των ΣΟΠΠ
- Κέντρα συντονισμού ανά ΠΕ για ενημέρωσης και τοπικά στοχευμένες οδηγίες
- Καθημερινή ενημέρωση πολιτών από Τηλεοράσεις, Ραδιόφωνα, Εφημερίδες, ηλεκτρονικές σελίδες για την αντιμετώπιση του ιού (κονδύλια για ενέργειες αυτού του τύπου υπάρχουν σύμφωνα με τις ΠΝΠ και μάλιστα μπορούν να αξιοποιηθούν με άμεσες διαδικασίες)
- Προμήθεια υλικών και μέσων στις δομές υγείας, σώματα ασφαλείας και στις υπηρεσίες της ΠΑΜΘ
- Δημιουργία διανομή σύγχρονου ενημερωτικού υλικού
- Υπηρεσίες διαδικτυακής υποστήριξης (ιατρική, ψυχολογική, διεκπεραίωση υποθέσεων πολιτών κα).
Έστω και την ύστατη στιγμή, ας στηρίξουν τον αγώνα που κάνει η Κυβέρνηση, ας αναλάβουν δράση στο χρόνο που πρέπει και ας καταλάβουν ότι μέσα από τη συνεργασία και μόνο μπορούμε να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα, οι πολίτες το κάνουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους, στηρίξτε τους και μην εκθέτετε άλλους με την ανεπάρκεια σας και κυρίως αυτούς που εργάζονται σοβαρά για αυτό.
Η Περιφερειακή Σύνθεση τόσο στα γεγονότα στις Καστανιές του Έβρου, όσο και στην πανδημία του Κορωνοϊού, επέλεξε να μην παρέμβει ως τώρα προχωρώντας σε δηλώσεις για πράξεις και παραλείψεις τις περιφερειακής διοίκησης. Έτσι και σήμερα η παρέμβασή μας αποσκοπεί να αφυπνίσει ώστε να προταχθούν μέτρα και δράσεις, οι οποίες αποκοπούν στην προστασία της υγείας των πολιτών.
Τέλος, η Περιφερειακή Σύνθεση συγχαίρει και ευχαριστεί το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και όλους εκείνους που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Υποσημείωση
Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ.Νίκος Χαρδαλιάς σήμερα βρέθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Φωτο-2).Τα συμπεράσματα για το πως αντιμετωπίζει η κάθε περιφερεια την πανδημία και την τηριση των μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, τα αφήνουμε σε εσας…».