Σύσκεψη περίπου μίας ώρας είχε το μεσημέρι της Πέμπτης (16/1) ο Αλέξης Τσίπρας με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη και συνεργάτες του στα γραφεία του κόμματος για τη στάση που θα τηρήσει αναφορικά με την πρόταση του πρωθυπουργού για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση που ελήφθη ήταν συντριπτικά υπέρ του ονόματος της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είχε επιλέξει την κ. Σακελλαροπούλου για τη θέση της αντιπροέδρου του ΣτΕ το 2015 και για τη θέση της προέδρου το 2018, εξασφαλίζοντας ευρύτατη πλειοψηφία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά από πρόταση του τέως υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.
«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας», ανέφεραν την Τετάρτη πηγές της Κουμουνδούρου.
Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία
Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί στη Βουλή – σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πληροφορίες – η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τις ίδιες πηγές, στις 23 και 24 του μήνα θα συζητηθεί τελικά στην Ολομέλεια ο νέος εκλογικός νόμος.
Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία απαιτούνται τα δύο τρίτα της Βουλής (200 βουλευτές). Εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημερολογιακές ημέρες (Δευτέρα 27/1), κατά την οποία απαιτείται η ίδια πλειοψηφία (200). Σε περίπτωση τρίτης ψηφοφορίας (Σάββατο 1 Φεβρουαρίου) θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων (180), ενώ σε περίπτωση ανάγκης για τέταρτη ψηφοφορία (6 Φεβρουαρίου) θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία (151). Εάν και αυτή δεν επιτευχθεί, τότε ο νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία (11 Φεβρουαρίου) με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.
Η διαδικασία της εκλογής ΠτΔ θα γίνει σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος, που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου από την διάλυση της Βουλής και ορίζει ότι: Διεξάγονται πέντε ψηφοφορίες ανάμεσα στις οποίες πρέπει να μεσολαβεί διάστημα πέντε ημερών.