Μαζικές εκκενώσεις καταυλισμών με εκτοπισμένους, που βομβαρδίστηκαν στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στην περιοχή. Θα απομακρυνθούν συνολικά 20.000 άνθρωποι.
Ο καταυλισμός στη Μαμπρούκα, με περισσότερους από 7.000 εκτοπισμένους θα εκκενωθεί και γίνονται συνομιλίες για τη μετακίνηση κι άλλου καταυλισμού στην Αΐν Ίσα, στον οποίο διαμένουν 13.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μετά τον βομβαρδισμό και των δύο, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ο καταυλισμός της Μαμπρούκα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο, θα εκκενωθεί και οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί, θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασακέ, διευκρινίζουν οι αρχές αυτές και σημειώνουν ότι στον δεύτερο καταυλισμό, στην Αΐν Ίσα, βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
«Τώρα διεξάγονται συνομιλίες με τους αρμόδιους φορείς, για να βρεθεί μια λύση ή μια εναλλακτική τοποθεσία για την μετακίνηση του καταυλισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα, οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 22 από τους μαχητές τους σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη, κατά την επίθεση της Τουρκίας και των συμμαχικών της συριακών ανταρτικών δυνάμεων.
Έκλεισε, λόγω βομβαρδισμών, το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στη ΒΑ Συρία
Τουρκικά αεροπλάνα και πυροβολικό πλήττουν και σήμερα στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής, κατά την τρίτη ημέρα της τουρκικής επίθεσης που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.
Το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της βορειοανατολικής Συρίας, στην Ταλ Αμπιάντ, αναγκάστηκε να κλείσει, αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας, τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), αναφερόμενοι στη μεθοριακή πόλη για την οποία είπαν ότι τώρα είναι ουσιαστικά έρημη.
«Καθώς ήταν το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών, πρόσθεσε η γαλλική φιλανθρωπική οργάνωση.
«Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις, είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων», τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους, αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.
Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τη Ρας Αλ-Αΐν και την Ταλ Αμπιάντ έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, που βοηθάει να τραφούν σχεδόν 650.000 άνθρωποι στη βορειοανατολική Συρία.
Πηγή: efsyn.gr