Ενημερωτικό σημείωμα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου εξέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής η οποία καλεί τους πολίτες της Ροδόπης να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα όσα αναφέρει.
Το ενημερωτικό σημείωμα της Πυροσβεστικής:
«Αγαπητοί συμπολίτες,
Κάθε χρόνο στη χώρα μας καίγονται περίπου 200.000 στρέμματα αγροτικών-δασικών εκτάσεων, τα 100.000 είναι δάση, τα 50.000 αφορούν καλλιέργειες, οι οποίες κάηκαν κυρίως εξαιτίας καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών.
Σχεδόν το σύνολο των πυρκαγιών ξεκίνησαν από απώλεια ελέγχου καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών ή άλλων εργασιών, με ολέθρια αποτελέσματα για το φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας αλλά και με μεγάλο φόρο σε ανθρώπινες ζωές.
- Σύμφωνα με την Πυροσβεστική διάταξη 9/2000 κάθε έτος από 1 Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου απαγορεύεται η χρήση φλόγας στην ύπαιθρο καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.
- Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012, ομοίως η ανωτέρω απαγόρευση ισχύει και για οικοπεδικούς χώρους.
Πρέπει να αντιληφθείτε ότι πέραν των σοβαρών κοινωνικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και υγειονομικών επιπτώσεων στην ελληνική κοινωνία από αυτές τις πυρκαγιές, οι επιπτώσεις εξειδικεύονται στον δράστη της κάθε πυρκαγιάς ως εξής:
α) Ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τα άρθρα 264 και 265 του Π.Κ. με ποινές από ένα έτος φυλάκιση έως και ισόβια κάθειρξη αναλόγως των συνεπειών από την πυρκαγιά.
β) Χρηματικά πρόστιμα
γ) Μείωση ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για κάθε καμένη αγροτική έκταση με συντεταγμένες περιοχής.
Να σημειωθεί ότι η μείωση ισχύει για όλα τα καμένα αγροτεμάχια, χωρίς να εξετάζεται από που ξεκίνησε η φωτιά.
Πολίτες της Ροδόπης, σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα ανωτέρω και όλοι μαζί να συνδράμουμε στην προστασία των ζωών, περιουσιών και του περιβάλλοντος.
Μην ανάβεις φωτιά κατά την αντιπυρική περίοδο – οι συνέπειες της πράξης σου μπορεί να είναι ασύλληπτα καταστροφικές».
Πρόληψη της διάδοσης των πυρκαγιών σε οικοδομήματα που βρίσκονται μέσα σε δάσος
Για την αποφυγή της μετάδοσης μιας δασικής πυρκαγιάς σε σπίτια ή άλλα οικοδομήματα, που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, θα πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω βασικές αρχές:
- Η εξωτερική κατασκευή του οικοδομήματος πρέπει να είναι από ανθεκτικά στη φωτιά υλικά.
- Δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εξωτερικό μέρος στο του οικοδομήματος υλικά όπως το πισσόχαρτο, το πλαστικό κλπ. Τα ξύλινα εξωτερικά μέρη θα πρέπει να επαλείφονται ή να εμποτίζονται με κατάλληλο αντιπυρικό υγρό, που επιβραδύνει την ανάφλεξη. Η επάλειψη θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του αντιπυρικού υγρού.
- Να μην υπάρχουν γύρω από το οικοδόμημα, σε θέσεις που μπορεί να επηρεασθούν από την πυρκαγιά, εύφλεκτα υλικά όπως σκουπίδια, ξύλα, δεξαμενές πετρελαίου κλπ. Τα υλικά αυτά θα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε πυράντοχη κατασκευή, αντοχής τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Να καθαρίζονται τακτικά (ανά 15νθήμερο περίπου) η αυλή και η στέγη του οικοδομήματος από πευκοβελόνες, ξερά φύλλα, χόρτα κλπ. Τα υλικά αυτά θα πρέπει να απομακρύνονται και αν αυτό δεν είναι δυνατό, να θάβονται στο έδαφος και σε βάθος τουλάχιστον 20cm.
- Τα δένδρα και οι θάμνοι γύρω από το σπίτι θα πρέπει να κλαδεύονται και να καθαρίζονται τακτικά από τυχόν υπάρχοντα ξερά κλαδιά. Κλαδιά που εφάπτονται ή βρίσκονται πάνω από τη στέγη, θα πρέπει να κόβονται.
- Να τοποθετείται μάντρα από άκαυστα υλικά, πάνω από την οποία θα υπάρχει συρματόπλεγμα με μικρό άνοιγμα βρόχων.
- Να υπάρχουν στην αυλή μία ή περισσότερες βρύσες με λάστιχο, το μήκος του οποίου να μπορεί να καλύψει οποιοδήποτε σημείο της αυλής και του οικοδομήματος
- Όταν υπάρχει πισίνα ή άλλη δεξαμενή νερού, να υπάρχει αντλία νερού, που κινείται με μηχανή εσωτερικής καύσης για τη χρήση του νερού στην πυρόσβεση.
- Εργοστάσια ή άλλα οικοδομήματα, που καλύπτονται από μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, θα πρέπει να προβλέπουν πυροσβεστικές φωλιές στο εξωτερικό του κτιρίου.
- Τα ανοίγματα εξαερισμού κλπ, που δεν είναι δυνατό να κλείσουν, να φράσσονται με χοντρό και πυκνό μεταλλικό πλέγμα.
Αν ένα οικοδόμημα βρεθεί στην πορεία μιας δασικής πυρκαγιάς θα πρέπει να γίνουν τα εξής:
- Να κλείσουμε αμέσως όλα τα ανοίγματα του οικοδομήματος. Επίσης να κλείσουν συστήματα εξαερισμού ή κλιματισμού. Εάν υπάρχει τζάκι του οποίου η καμινάδα δεν έχει καλυφθεί με πλέγμα να κλείνεται το «τάμπερ».
- Να βρέξουμε όλα τα εύφλεκτα μέρη. Αν υπάρχει αυτόματο σύστημα ποτίσματος να το θέσουμε σε λειτουργία.
- Ανοίγουμε την εξώπορτα του σπιτιού για τη διευκόλυνση των πυροσβεστών.
- Να μην επιχειρήσουμε την εγκατάλειψη του χώρου εκτός εάν η δίοδος διαφυγής είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα συμβατικό οικοδόμημα είναι μεγάλη ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται μέσα σε καπνούς ή σε φλόγες. Για τη διαφυγή θα πρέπει να επιλέξουμε μία διαδρομή η οποία δεν θα επηρεαστεί από τη θερμότητα ή τους καπνούς καθ’ όλη τη διάρκεια της διαφυγής. Ως χρόνο διαφυγής θα πρέπει να υπολογίσουμε το διπλάσιο έως τριπλάσιο από το συνήθως απαιτούμενο. Κατά τη διαφυγή οδηγούμε ήρεμα και με μικρή σχετικά ταχύτητα.
- Εάν διαταχθεί εκκένωση περιοχής θα πρέπει να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες και οι διαδρομές που δόθηκαν. Οδηγούμε επίσης ήρεμα και με μικρή σχετικά ταχύτητα.
- Όταν πλησιάσει η πυρκαγιά να καταφύγουμε στο εσωτερικό του σπιτιού κλείνοντας όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά τα οποία διατηρούμε υγρά. Η ποσότητα των τοξικών καπνών μέσα σε ένα οικοδόμημα είναι μικρή ακόμα και μετά από μισή ώρα έκθεσης στους καπνούς.
- Μετά τη διέλευση της πυρκαγιάς σβήνουμε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.
Τηλέφωνα Ανάγκης: 199 – 112