Στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να εγκαινιάσει από κοινού με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, την έναρξη κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB.
Με ένα μαύρο τζιπ, το οποίο οδηγούσε ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ έφτασε στον χώρο των εγκαινίων έναρξης των έργων κατασκευής του IGB ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα, στο σχόλιο δημοσιογράφου αν είναι καλός οδηγός ο κ. Μπορίσοφ, ο κ. Τσίπρας απάντησε «πολύ καλός».
Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκαν δύο νεαρές, ντυμένες με παραδοσιακές στολές, πρόσφεραν στον κ. Τσίπρα ψωμί και μέλι.
Αυτή την ώρα διεξάγεται κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή.
Όλα είναι έτοιμα στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας για τα εγκαίνια της έναρξης των κατασκευαστικών έργων του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπόικο Μπορίσοφ. Ήδη έχει στηθεί η σκηνή, από την οποία οι δύο πρωθυπουργοί, οι οποίοι αναμένονται σε λίγη ώρα, θα μιλήσουν κατά τη διάρκεια της τελετής.
Ο αγωγός, μήκους 182 χιλιομέτρων, είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα/έτος (φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, με δυνατότητα αύξησης της μεταφορικής ικανότητας έως και πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με την κατασκευή σταθμού συμπίεσης. Η διαδρομή του έργου θα είναι μεταξύ της Κομοτηνής (Ελλάδα), και της Στάρα Ζαγόρα (Βουλγαρία). Ο αγωγός IGB θα συνδέσει τα συστήματα μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ και του TAP στην Κομοτηνή, από ελληνικής πλευράς, με το σύστημα μεταφοράς της Bulgartransgaz EAD στην πόλη της Στάρα Ζαγορα.
Πρόσφατα, η κοινοπραξία του αγωγού IGB επέλεξε την AVAX (πρώην J&P ‘Αβαξ) ως κατασκευαστή του έργου, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι, η AVAX είχε συγκεντρώσει βαθμολογία 83,8 από σύνολο 100 και υπέβαλε προσφορά ύψους 144.850.000 ευρώ. Η Σωληνουργία Κορίνθου έχει αναλάβει την κατασκευή και προμήθεια των σωλήνων του έργου. Η προμήθεια αφορά ολόκληρη τη διαδρομή του αγωγού σε Βουλγαρία και Ελλάδα, ενώ η αξία της σύμβασης ανέρχεται στα 58,22 εκατ. ευρώ.
Στρατηγική σημασία του έργου
Η κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας στοχεύει στην παροχή διαφοροποίησης όχι μόνο των διαδρομών αλλά και των πηγών φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και την περιοχή. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του νότιου διαδρόμου, μέσω του IGB, θα υπάρξει πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες από την περιοχή της Κασπίας, καθώς και σε υφιστάμενους ή μελλοντικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Βασικά πλεονεκτήματα:
* Το έργο δημιουργεί ευκαιρίες συνδεσιμότητας και συνεργασίας με άλλα μελλοντικά σημαντικά έργα στην περιοχή – τον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας, τον East Med για άμεση σύνδεση των ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο και με την Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης, καθώς και με υγροποιημένο αέριο από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
* Ο IGB έχει στρατηγική σημασία για την υλοποίηση του Κάθετου αγωγού φυσικού αερίου που υποστηρίζεται από την Ευρωπαική Επιτροπή, ο οποίος διασυνδέει τα δίκτυα της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.
* Το έργο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ιδέας για την υλοποίηση ενός βαλκανικού κόμβου φυσικού αερίου.
* Η υλοποίηση του έργου παρέχει, επίσης, ευκαιρίες διαμετακόμισης μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας και του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Bulgartransgaz EAD στις άλλες διασυνδέσεις φυσικού αερίου- προς τη Ρουμανία και προς τη Σερβία.Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα προωθεί όλα τα έργα υποδομής, τα οποία θα διασφαλίσουν τις συνθήκες ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο ΤAP, ο κάθετος διάδρομος, τμήμα του οποίου είναι και ο IGB, ο East-Med, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη που σχεδιάζεται, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή είναι έργα που, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, όπως και τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας.
Εμβληματικό έργο
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι ο διασυνδετήριος αγωγός IGB αποτελεί ένα εμβληματικό έργο και μια βασική συνιστώσα της κάθετης διασύνδεσης των Βαλκανίων, ενισχύει τη θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή, ενώ έχει προφανή οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, εφόσον στην κατασκευή θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες. Θα αντλεί αέριο, τόσο από τον TAP, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020, όσο και, μελλοντικά, από τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημαντικό γεωγραφικό σταυροδρόμι σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών στον παγκόσμιο ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη και η προώθηση του κάθετου διαδρόμου αναβαθμίζει σημαντικά τη θέση της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θέτει τις βάσεις για μια ενεργή πολιτική οικονομικής συνανάπτυξης, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογραμμίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ